Будні і плани відновлення Фукусіми

Прапор префектури Фукусіма, Японія Японці уперта нація - вони демонструють рішучисть щодо найскорішого відновлення життєдіяльності н...

Прапор префектури Фукусіма, Японія
Японці уперта нація - вони демонструють рішучисть щодо найскорішого відновлення життєдіяльності на радіоактивно забруднених землях, не відкладаючи це питання на декілька періодів напіврозпаду цезію-137 (на відміну від українського досвіду ліквідації наслідків Чорнобильської аварії). Отже сьогодні йдеться про таке: АЕС Фукусіма-1 зникне через 40 років ** Радіоактивне сміття можуть використовувати для ремонту доріг в Японії ** Влада Японії купить весь рис із завищеним рівнем радіації з Фукусіми ** Менш чверті радіоактивно забруднених сільгоспугідь в Японії зможуть відновити до весни 2012 року

АЕС ФУКУСІМА-1 ЗНИКНЕ ЧЕРЕЗ 40 РОКІВ

Остаточний демонтаж АЕС завершиться через 40 років. Такий прогноз дав уряд Японії та компанія власник АЕС. Нині на Фукусімі триває холодна зупинка трьох проблемних енергоблоків. Далі спеціалісти витягнуть відпрацьовані паливні стрижні зі спеціальних резервуарів. Ця операція триватиме три роки.

Юкіо Едано, міністр економіки Японії: "Процес остаточного закриття станції повинен відбуватись впевнено, безпечно та згідно із запланованим розкладом. Строк у 30 чи 40 років, який триватиме демонтаж станції, на пряму не пов‘язаний з моментом, коли жителі довколишніх районів зможуть повернутися додому".

Вилучення розплавленого ядерного палива з реакторів почнеться тільки за 10 років і триватиме чверть століття. Згодом, близько 5-ти років піде на демонтаж решти конструкцій на АЕС Фукусіма.

Радіаційна аварія на станції сталася 11 березня 2011 року в результаті сильного землетрусу та цунамі. В результаті витоку радіації навколо станції утворилась зона відчуження. Влада евакуювала жителів довколишніх районів в радіусі 20 кілометрів.

РАДІОАКТИВНЕ СМІТТЯ МОЖУТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ДЛЯ РЕМОНТУ ДОРІГ В ЯПОНІЇ

Міністерство навколишнього середовища Японії розглядає можливість використання радіоактивного сміття з територій, що постраждали після аварії на АЕС "Фукусіма-1", в якості будівельного матеріалу для відновлення транспортного сполучення в префектурах, повідомило агентство Кіодо.

Головною умовою, згідно з розробленим планом міністерства, яке має бути дотримано при відборі сміття для подальшого використання, є вміст радіоактивних ізотопів цезію, не перевищує три тисячі беккерелів на кілограм. Крім цього, поверх шару з радіоактивного сміття повинен бути обов'язково покладено ще один шар товщиною в 30 сантиметрів з асфальту, гравію або бетону.

Минулого тижня уряд Японії оприлюднив план по перегляду зон евакуації в залежності від рівня радіаційного опромінення, що можуть отримати жителі в разі повернення в свої будинки.

ВЛАДА ЯПОНІЇ КУПИТЬ ВЕСЬ РИС ІЗ ЗАВИЩЕНИМ РІВНЕМ РАДІАЦІЇ З ФУКУСІМИ

Влада Японії має намір скупити весь заборонений до поставок рис з префектури Фукусіма, вміст радіонуклідів в якому перевищує 100  Бк/кг, повідомило агентство Кіодо з посиланням на заяву міністра сільського господарства Мітіхіко Кано.

За попередньою оцінкою, обсяг рису, який державі належить скупити у виробників, може досягти 4 тисячі тонн. Орієнтовна вартість рису поки не розкривається.

Як підкреслив Кано, міністерство сільського господарства також планує провести ряд зустрічей з керівництвом компанії-оператора АЕС "Фукусіма-1" TEPCO для обговорення питань про поділ фінансового тягаря.

Заборона на поставки рису з цього району була введена ще в кінці листопада, що значно скоротило доходи місцевих виробників, які й без того страждають від наслідків руйнівного землетрусу, цунамі і аварії на АЕС "Фукусіма-1", що відбулися в країні в березні 2011 року.

Вперше підвищений рівень радіації був зафіксований у рисі 11 листопада в районі Онамі, де посівні площі становлять 42 га. У минулі вихідні перевищення норми вмісту радіонуклідів у рисі було зафіксовано в рисі відразу з п'яти ферм з цього ж району.

У подальшому надійшли повідомлення про виявлення підвищеного рівня радіації в рисі, зібраному в районі Дате, розташованому на півночі префектури Фукусіма.

При державній нормі в 500 Бк/кг на кілограм в необробленому рисі з Дате максимальний вміст радіоактивних елементів на кілограм досягало 1,05 кБк. У необробленому рисі з онами максимальний вміст радіоактивних елементів на кілограм досягало 1,27 кБк.

МЕНШ ЧВЕРТІ РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНИХ СІЛЬГОСПУГІДЬ В ЯПОНІЇ ЗМОЖУТЬ ВІДНОВИТИ ДО ВЕСНИ 2012 РОКУ

Близько 20% усіх сільськогосподарських угідь, які постраждали в результаті землетрусу і цунамі, які обрушилися в березні 2011 року на північний схід Японії, можуть бути відновлені до весни 2012 року, повідомляє телеканал NHK.

В цілому, згідно з даними міністерства сільського господарства країни, природна катастрофа зруйнувала близько 20,5 тисячі гектарів рисових плантацій і полів. Незважаючи на безперервні роботи з очищення постраждалої території від бруду, сміття і солі після цунамі, що прокотився по префектурами Івате, Міягі і Фукусіма, до весни наступного року роботи можуть бути завершені лише на 4,3 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

На повне очищення постраждалих районів, за розрахунками фахівців, піде ще близько трьох років.

Джерела:
Див. також:

Пов`язані

Статті 6343650843674804390

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item