Чорнобиль і Фукусіма: Україна і Японія обміняються досвідом

Ужгородці на флешмобі «Небесні ліхтарики в ім'я життя. Чорнобиль-Фукусіма».  Укрінформ Україна і Японія планують підписати договір...

Ужгородці на флешмобі «Небесні ліхтарики
в ім'я життя. Чорнобиль-Фукусіма». Укрінформ
Україна і Японія планують підписати договір про обмін інформацією і експертами для захисту від атомних аварій.

Про це повідомляє японська газета "Йоміурі Сімбун" з посиланням на джерела в японському уряді.

Угода передбачатиме, що дві країни обмінюватимуться даними і розроблятимуть заходи боротьби з радіоактивним забрудненням ґрунтів і наслідками для здоров'я, спричиненими цим явищем.

Як стверджує газета, японський уряд планує використати ці заходи, щоб подолати кризу на атомній станції Фукусіма-1 і поліпшити безпеку атомних реакторів.

Інформацію про підготовку такого документу bbc.ua підтвердив український міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога.

"Я повністю підтверджую те, що повідомляє японська сторона", - сказав міністр, додавши, що Україна, "на жаль, перебуває в різних вагових категоріях" з Японією в плані фінансування подібних заходів.

За словами пана Балоги, угоду, ймовірно, підпишуть в першому кварталі цього року.

Згідно з джерелами видання, для Японії це буде перша двостороння угода, яка зосередиться винятково на заходах для запобігання атомним аваріям.

Українська сторона схвалила суть угоди і цього місяця розпочне переговори з Японією про формалізацію документа, пише газета.

Країни обміняються даними про те, як очищувати сільськогосподарські землі від радіоактивного забруднення, якими є наслідки невисокого рівня опромінення для людського тіла та як лікувати пацієнтів, що постраждали від радіації. Про розвиток радіобіології в Україні читайте в матеріалі Українська біологія: ''Чорнобиль дав новий розділ''.

Окрім обміну інформацією про те, як країни реагували на атомні аварії в Чорнобилі та Фукусімі, угода також передбачає обмін експертами.

Крім того, Японія планує розширити склад свого посольства в Україні, додавши шестеро нових членів, серед яких чиновники міністерства закордонних справ, науковці та перекладачі.

Пов`язані

Україна 8043935945040512475

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item