Освоєння земель Чорнобильської зони відчуження – проектуємо майбутнє разом!

Вже 25 років держава і суспільство знаходяться у оборонній позиції від дійсних і надуманих наслідків чорнобильської аварії. Цю оборонну ...

Вже 25 років держава і суспільство знаходяться у оборонній позиції від дійсних і надуманих наслідків чорнобильської аварії. Цю оборонну стратегію можна узагальнити одним військовим терміном – відступ. Так, зокрема, 2600 кв. км колись обжитих земель покинуто, багато районів українського Полісся віднесено до депресивних регіонів саме внаслідок чорнобильської аварії. Мільйони людей отримали статус постраждалих і разом з ним певну соціальну допомогу у вигляді різного роду пільг чи доплат, а також у додаток синдром «жертви». Перспектива виходу із ситуації, що склалася, для багатьох не зрозуміла. І лише зараз, коли завдяки, у першу чергу, природному радіоактивному розпаду відбулося настільки суттєве зменшення радіоактивного забруднення на переважній частині забрудненої території, що не можна зневажити здоровим глуздом і вже час задуматись, що, може, таке звикле і прищеплене ще радянським ладом соціальне утриманство, не таке ж вже потрібне і надійне.

Але шукати допомогу у законодавстві, як іноді кажуть «доброзичливці», які воліють «добрими» законами захистити український народ, – то є марна справа. Первісна захисна щодо людини функція  законодавства простежується, в основному, в заборонній диспозиції – «не можна», «заборонено», «не допускається» тощо. Результатом такого «захисту» є повний занепад суспільної і ділової активності, ще більш прискорений за радіоактивний розпад.

Що робити? Відповідь лише одна – переходити від оборони до наступу (як найкращого виду оборони). Шлях один – це освоєння як повністю покинутих, так і напівпокинутих територій.

Ідея


В принципі всі передумови для такого наступу готові. І, як це буває, потрібна лише дебютна ідея. Одна з таких ідей базується на пропозиції японської компанії Zena System. Компанія представила інноваційний дизайн системи збирання енергії вітру, що спроможна використовувати вітер з довільного напрямку. Система, що названа «Повітряною вежею», включає електростанції, туристичні об’єкти і завод з  опріснювання води у одній структурі.

Тут треба коротко зупинитись на особливостях конструкції повітряної вежі й її відмінностях від типової вітряної турбіни.

Вітер явище нерегулярне - він може дмухати з будь-якого напрямку і бути будь-якої сили. Дослідження компанії Zena System зосередились на ефективному збиранні цих нерегулярних потоків енергії. Відповіддю Zena System на поставлену задачу стала система, що збирає вітер з усіх сторін, в будь-який час і на будь-якій швидкості. Система, що називається Повітряна вежа (англ. Wind Tower), у горизонтальному перетині має гексагональну форму (див. малюнок нижче) і може збирати вітер з будь-якої з його шести граней, на будь-якій висоті, на будь-якій швидкості. Опинившись всередині Повітряної вежі, зібраний потік стискається і прискорюється за рахунок конструкції установки.


За даними Zena System представлена конструкція Повітряної вежі має низку значних переваг над звичною сьогодні конструкцією вітроелектрогенератора пропелерного типу.



Властивість

Повітряна вежа

Вітрогенератор пропелерного типу

Захоплення вітру

Вітер захоплюється широкою поверхнею, входячи в колектор, висота захоплення від 2 до 70 м, перетин захоплення вітру рівномірний по висоті

Тільки маленькі лопаті захоплюють вітер, висота захоплення не нижче 6 м, перетин захоплення вітру максимальний на рівні вісі обертання пропелера

Лопаті

Лопаті турбіни встановлені під землею, сховані від пошкоджень

Лопаті піддаються постійному розхитуванню

Блискавка

Тільки Повітряна вежа над землею піддана ураженню блискавкам

Схильний до проблем, пов'язаних з блискавками

Обслуговування

Підземний генератор простий в установленні та обслуговуванні, обслуговування вдвічі дешевше ніж для вітрогенератора пропелерного типу

Роботи з обслуговування відбуваються на висоті, наражаючи робочих на небезпеку

Економічна ефективність

Декілька генераторів виробляють більше електроенергії, у 2.5 разів ефективніше за вітрогенератор пропелерного типу

Економічна ефективність низька

Екологічність

Відсутність обертових лопатів над землею не становлять ризик для птахів

Спричиняє зіткнення з птахами

Додаткові призначення

Може використовуватися під ресторан, наглядовий майданчик, вертолітний майданчик інше

Використовується тільки для виробництва електроенергії

Зовнішній вигляд

Може бути вибраний будь-який колір для пристосування під навколишнє середовище

Немає вибору кольору

Реалізація проекту освоєння земель Чорнобильської зони відчуження


Нижче наведені основні умови і вимоги проведення повторного заселення (ре-колонізації) земель чорнобильської зони відчуження.

Висота повітряної вежи. 50 - 70 м. Енергетична потужність може бути оцінена за картою вітрів України, що опублікована за даними ФранкЕко.

Групування. Повітряні вежі розташовуються групами (колом) по 2 – 6 утворюючі енергетичний базис і водночас межі для невеликого поселення (технохутір – 2-3 вежі, технопаланка – 4-6 веж). Розмір майданчику визначається мінімальною відстанню між повітряними вежами, тобто порядку або більше висоти повітряної вежі – 50-100 м. Група повітряних веж (в межах хутору або паланки) облаштована єдиним акумулюючим господарством.

Населення. 3 - 7 сімей.

Розташування на території. Поселення розташовані вздовж транспортних артерій з інтервалом до 10 км:

  • вздовж правого берегу р. Прип’ять (високий берег), напрямок Чорнобиль – Копачі – м. Прип’ять – Бенівка, ~5 поселень;
  • вздовж залізничної колії Житомир – Чернігів, напрямок Машево – Зимовище – Буряківка – Товстий ліс – Вільча, ~8 поселень;
  • вздовж шляху по лівому берегу р. Вуж, напрямок Чорнобиль – Корогод – Іллінці – Діброва – Варовичи – Полісське, ~6 поселень;
  • вздовж шляху Дитятки – Чорнобиль, відрізок Черевач – Залісся – Чорнобиль, ~3 поселень;
  • напрямок Новошепеличі – Старошепеличі – Речиця – Рудьки – Денисовичи, ~5 поселень.

Всього ~27 поселень, з населенням (у середньому) ~20 мешканців кожний, всього ~540 «колоністів».

Додаткові енергетичні установки. Сонячні батареї на дахах будівель. Теплові або теплоелектричні установки засновані на піролізному спалюванні місцевих відходів і місцевої деревини. Альтернативні енергоакумулючі пристрої, зокрема, накопичувачі зрідженого (або стиснутого) піролітичного та біологічного газу, виробництво рідкого біопалива з місцевої сировини.

Енергозбереження. Будинки спроектовані з вимогами енергозбереження.

Законодавство. Потрібне схвалення проекту Верховною Радою України і підтримка Кабінетом Міністрів України в рамках загальнодержавної стратегії повернення чорнобильських земель.

Додаткові умови реалізації


Додаткові комерційні використання повітряних веж: радіотранслятори, метеорологічні спостереження, охорона лісів, охорона державного кордону, туристичний об’єкт (оглядовий майданчик, ресторан), інше.

Розташування інших інфраструктурних об’єктів (для отримання додаткових надходжень): Готелі для туристів і осіб у відрядженні. Тепличне господарство для надійного (менш залежного від погодних умов) вирощування «чистої» від радіоактивності городини, продаж вирощених продуктів всередині технохуторів без обмежень.

Транспортне сполучення: розвинутий гужовий і велосипедний транспорт, а також електромобілі та мопеди на місцевому біопаливі.

Конструкція: Для зниження вартості конструкція повітряної вежі та конструкція житла (та інших будівель) мають бути типовоми та придатними для масового виготовлення з місцевих (українського виробництва) матеріалів.

Поселенці: Оголошується всеукраїнський конкурс на «колонізацію» земель зони відчуження. Частина майбутніх поселенців – працівники (з сім’ями) комплексу підприємств з поводження з радіоактивними відходами і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, працівники лісового господарства. Серед переможців виділяються квоти для молодих сімейних пар, а також для бувших мешканців Чорнобильського району і м. Прип’ять. Колоністи (переможці конкурсу) залучаються з етапу проектування і будівництва.

Діти: Діти шкільного віку 1-4 класів (початкова школа) навчаються у школах інтернатного типу, що розташовані у центрах (паланках) Чорнобиль, Вільча, Поліське, а 5-11 класів у середніх школах у школах інтернатного типу, що розташовані у Іванкові, Славутичі. Для дошкільнят утворюються місцеві дитячі садочки самими мешканцями.

Джерела фінансування: на розбудову проекту – організувати інвестиційний проект на конкурсній основі, основа життєдіяльності – самозабезпечення.

Житло: Житло на правах повної приватної власності. Пільгова довгострокова програма іпотечного кредитування під гарантії держави: річний відсоток 2%, термін повернення кредиту – 25-30 років. Частину вартості житла працівників комплексу підприємств з поводження з радіоактивними відходами і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, працівники лісового господарства (та інших подібних підприємств) оплачують зацікавлені відомства (підприємства).

Джерела:

http://www.zenasystem.co.jp/en/
http://frankeko.com.ua/information.php?page=ek&subpage=inform4

Пов`язані

Чорнобиль 3102842260662186509

Дописати коментар Default Comments

  1. Все эти "экологически чистые" источники энергии вызывают у меня нежное сомнение в их чистоте: солнечные батареи и ветровые станции поглощают энергию, которая передавалась данному ареалу, что несомненно приведет к нарушению экологического баланса. Изменение температуры, тепло- и массопереноса приведет к изменению флоры и, соответственно, фауны ареала.

    А специфика зоны отчуждения (отсутствие населения, загрязнения длительносуществующими альфа-излучателями) может положительно сказаться на принятии решения о строительстве чувствительных для общественного мнения производств - хранилищ РАО и ОЯТ, заводов по переработке токсичных отходов. Это и будет фактической реабилитацией земель, выведенных из землепользования, положительно скажется на статусе депрессивных близлежащих регионов.

    ВідповістиВидалити

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item