Маленькі кроки у післяаварійному відновленні на землі Фукусіми

Прапор префектури Фукусіма, Японія Кінець вересня 2011 року ознаменувався певним прогресом у розвитку поставарійної ситуації навко...

Прапор префектури Фукусіма,
Японія
Кінець вересня 2011 року ознаменувався певним прогресом у розвитку поставарійної ситуації навколо АЕС Фукусіма-Даїчі. Відбулися дві етапних події: зниження температури води у всіх трьох аварійних реакторах нижче 100 градусів за Цельсієм і початок часткового повернення раніше евакуйованих жителів.

28 вересня компанія-оператор японської АЕС "Фукусіма-1" TEPCO заявила, що її фахівцям вперше з моменту аварії вдалося знизити температуру в нижній частині реакторів на всіх трьох аварійних енергоблоках до позначки нижче 100 градусів за Цельсієм, повідомило агентство Кіодо.

У середу ввечері температура в нижній частині реактора другого енергоблоку вперше з березневої аварії впала до 99.4 градуса за Цельсієм.

Температура нижче 80 градусів за Цельсієм в реакторах на першому ітретьому енергоблоках підтримується вже з серпня, проте добитися зниження температури в третьому реакторі не вдавалося до сьогоднішнього дня. Стабілізація температури нижче 100 градусів - одна з найважливіших умов для переходу до зупинки реакторів.

Хоча наступного дня російське інформаційне агентство Вісті-РІА з посиланням на ІТАР-ТАСС повідомило про деяке збільшення температури реактору вище 100 градусів, але пізніше ця інформація не знаходила свого підтвердження в новинах інших мас-медіа.

Другою етапною подією стало те, що уряд Японії в минулу п'ятницю, 30 вересня 2011 року, зняв заборону, що носив формат наполегливої рекомендації, відповідно до якої всі жителі префектури Фукусіма, які проживали в зоні від 20 до 30 кілометрів від аварійної АЕС, були зобов'язані в цілях безпеки покинути свої домівки. Таким чином, влада країни офіційно дозволила жителям цієї десятикілометровій смуги повернутися в свої домівки.

Загалом до префектури Фукусіма можуть повернутися близько 26 тисяч осіб, які протягом п'яти останніх місяців перебували у так званій "Зоні екстреної евакуації", розташованій за 30-кілометровим кордоном від АЕС.

На відзначення цієї події в минулу п'ятницю ввечері в "Зоні екстреної евакуації" було дано концерт під назвою "Ми повертаємося додому", наповнений одночасно і радістю, і смутком. Тисячі жителів префектури Фукусіма зібралися на площі, тримаючи в руках запалені свічки. Люди плакали від щастя - нарешті-то, не дивлячись ні на що, вони можуть повернутися в свої домівки.

Джерело:

Огляд світових новин

Пов`язані

Світ 5046278588431027066

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item