Новий символ попереджає про радіаційну небезпеку

З випромінюючими хвилями, черепом із схрещеними кістками і тікаючою людиною - новий символ, що попереджає про іонізуюче випромінювання, ...

З випромінюючими хвилями, черепом із схрещеними кістками і тікаючою людиною - новий символ, що попереджає про іонізуюче випромінювання, введений МАГАТЕ на додаток до традиційного міжнародного символу випромінювання - трилисник, замкнений у трикутнику.

Новий символ був введений МАГАТЕ та Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) у дію у лютому 2007 року з тим, щоб сприяти зменшенню непотрібних смертей і серйозних травм від випадкового опромінення від великих радіоактивних джерел. Символ служитиме у якості додаткового попередження до трилисника, який сам по собі не має інтуїтивного значення і мало відомий, окрім тих, хто про нього знає.

"Я вважаю, що міжнародне визнання конкретного досвіду обох організацій буде гарантувати, що новий стандарт буде прийнятий і застосовуватиметься з боку урядів і промисловості з метою підвищення безпеки ядерних програм, захисту людей і навколишнього середовища", сказала пані Еліана Амарал, Директор відділу радіації, транспорту і безпеки відходів МАГАТЕ.

Новий символ, спрямований на попередження про потенційну небезпеку будь-кого і де завгодно, тестувався в рамках п'ятирічного проекту, що проводився у 11 країнах по всьому світу. Символ був протестований на різних групах населення - різного віку, різних освітніх рівнів, чоловіків і жінок - з метою забезпечення того, щоб його повідомлення "небезпека - не підходь" було ясним і зрозумілим усім.

"Ми не можемо навчити світ про радіацію," сказала Керолін Мак Кензі, фахівець МАГАТЕ, яка допомагала розробляти символ, "але ми можемо попередити людей про небезпечні джерела за ціною наклейки".

Новий символ, розроблений експертами з людського фактору, художниками і фахівцями з радіаційного захисту, він був випробуваний Інститутом Геллапа у загальній складності на 1650 особах у Бразилії, Мексиці, Марокко, Кенії, Саудівській Аравії, Китаї, Індії, Таїланді, Польщі, Україні і Сполучених Штатах.

Символ призначений для позначення джерел 1, 2 і 3-ї категорій МАГАТЕ, що визначені як небезпечні джерела здатні спричинити смерть або серйозні травми. До них відносяться, серед іншого, харчові опромінювачі, прилади дистанційної променевої терапії, обладнання для лікування раку і промислові рентгенографічні установки. Символ повинен бути розміщений на корпусі пристрою джерела, як попередження не демонтувати пристрій або не наближатися ближче. Передбачається, що символ не буде видно при нормальному використанні, а тільки у випадку, якщо хтось намагається розібрати пристрій. Також символ не передбачається розміщати на дверях будівлі, транспортувальних пакетах або контейнерах.

"Новий знак, що попереджає про іонізуюче випромінювання (ISO 21482) є останнім успішним результатом багаторічного співробітництва між МАГАТЕ і ISO. Ми закликаємо про швидке прийняття символу з боку міжнародного співтовариства", сказав Генеральний секретар ISO Алан Брайден.

Багато виробників джерел планують використовувати символ на нових великих джерелах. Стратегія застосування символу на існуючих великих джерелах розробляється МАГАТЕ.

Джерело:

http://www.iaea.org/NewsCenter/News/2007/radiationsymbol.html

PDF-зображення нового символа
http://www.iaea.org/NewsCenter/News/PDF/newradsymbol.pdf

Пов`язані

Світ 187093520915865879

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item