Новий звіт МАГАТЕ показує дотримання Іраном ядерної угоди

Остання доповідь від ядерної спостережної місії ООН ( GOV/2014/10 ) показує, що Іран дотримується умов тимчасової угоди, підписаної між Тег...

Остання доповідь від ядерної спостережної місії ООН (GOV/2014/10) показує, що Іран дотримується умов тимчасової угоди, підписаної між Тегераном і міжнародним співтовариством восени минулого (2013) року, скорочуючи запаси збагаченого урану і надаючи безпрецедентного доступу.

За даними Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яке з 2003 року випускає щоквартальні звіти про стан ядерної програми Ірану, Іран дотримується умов тимчасової угоди, що підписана в листопаді минулого (2013) року. У рамках спільного плану дій, Іран погодився призупинити обробку урану до 20 відсотків збагачення і конвертувати свій нинішній запас ядерного палива, збагаченого до цього рівня в форму, яку не можливо піддати подальшій обробці.

Як зазначається у доповіді, збагачення гексафториду урану (UF6) вище 5 відсотків на об'єктах Ірану тепер "більше не ведеться". "Кількість ядерного матеріалу, що залишається у формі UF6, збагаченого до 20% урану-235 складає 160.6 кг", йдеться у доповіді, це не просто скорочення від загальної кількості занотованої в листопаді, але й найбільш значне скорочення за останні чотири роки. "З частиною цього матеріалу в даний час проводиться процедура замішування, а решта перетворюється в оксид урану."

"Це зниження було вельми важливо", зазначив високопоставлений дипломат, знайомий з ядерною програмою Ірану. "Цей прогрес був досить істотним з точки зору інвентаризації".

До угоди, Іран утримував 196 кг 20-процентного збагаченого матеріалу, досить, щоб викликати занепокоєння у деяких зі своїх сусідів по регіону. Враховуючи те, що технології, необхідні для виробництва високозбагаченого урану - близько 90 відсотків збагачення - достатнього для підриву ядерного пристрою, незначно відрізняються від тих, що використовуються для досягнення 20-відсоткового рівня, міжнародне співтовариство було набагато серьозніше стурбовано цим запасом, ніж загальною кількістю переробленого палива. Приблизно 250 кілограмів високозбагаченого урану потрібно для створення одного ядерного заряду і навіть до укладання угоди здавалося, що Іран вживає додаткових заходів обережності, щоб залишитися на безпечній відстані від цього рівня.

Крім того, в доповіді є підтвердження того, що Іран відкрив багато власних об'єктів ядерного циклу, доступ на які для інспекторів МАГАТЕ був раніше заблокований. Серед цих об'єктів - урановий рудник Саганде (Saghand), збагачувальний завод Ардакане (Ardakan), і виробничі майстерні для центрифуг, що працюють на іранських ядерних об'єктах зі збагачення палива. МАГАТЕ також підтвердило, що Іран не досягнув "будь-яких подальших успіхів" на важководному реакторі в Араку (Arak), який викликав особливий інтерес у міжнародного співтовариства через його потенційну здатність виробляти плутоній.

У доповіді представляє формально задокументоване підтвердження МАГАТЕ про готовність Ірану приєднатися до умов угоди, яка вперше була продемонстрована у січні 2014 року. "Зупинивши збагачення на 20 відсотках, конвертувавши і розбавивши існуючий 20% запас урану, і обмеживши кількість центрифуг, доступних для збагачення", написав представник Асоціації з контролю над озброєннями Деріл Кімбол (Daryl Kimball) в той час, коли "теоретично Іран відділяло шість мясяців плюс кілька тижнів від вироблення достатньої кількості збройового урану для одного заряду ядерної зброї."

Згідно з доповіддю, Іран продовжує збагачувати уран до рівня 5 відсотків зі збільшенням своїх запасів на 754 кг з часу доповіді у листопаді, в результаті чого його загальна кількість становить трохи більше 11 тис. кілограмів. Всупереч консервативних тез, однак, припинення збагачення урану низького рівня ніколи не було частиною умов угоди. Експерти в даний час вважають, що такі умови навряд чи будуть узгоджені в будь-якому варіанті остаточної угоди, незважаючи на заклики яструбів в США до адміністрації в Білому Домі наполягати на опції так званого "нульового збагачення".

"Ми всі відчуваємо, що добилися певного прогресу," повідомив високопоставлений представник адміністрації США журналістам по завершенню зустрічі. "Ми не можемо передбачити все наперед. Але ми тепер маємо стежку, якою ці переговори будуть продовжуватись."

Джерело:

Пов`язані

Світ 4388001145023127015

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item