Атомна бомба та українське передвістя

Біньямін Нетаніягу розповідає про іранську ядерну програму під час виступу на Генеральній асамблеї ООН. Фото: Don Emmert / AFP Якби ...

Біньямін Нетаніягу розповідає про іранську ядерну програму під час виступу
на Генеральній асамблеї ООН. Фото: Don Emmert / AFP
Якби Україна не відмовилася від своєї ядерної зброї, росіяни тільки безпорадно дивилися б зараз у бік Києва. Але оскільки країна не володіє ядерними ракетами, вхід на Україну для росіян залишається вільним. Тегеран у такий ситуації робить свої висновки.

У жовтні 2001 року в Росії була утилізована остання українська ядерна ракета. Тим самим Україна стала «вільною від ядерної зброї зоною». До цього країна протягом довгого часу володіла третім у світі за величиною ядерним арсеналом. Ймовірно, сьогодні деякі українці з тугою згадують про той золотий час.

Якби Україна не дотрималася укладених у ході холодної війни угод між США і СРСР, якби вона не стала проводити ядерне роззброєння, тоді сьогодні Київ володів би інструментом, яким міг загрожувати Росії. Можливо, на українській території не з'явився б жоден озброєний солдат, що порушує мир у країні. У кожному разі, жоден російський танк не наважився б перейти кордон.

Україна отримала б вибір - дотримуватися нейтралітету або долучитися до якогось політичного або військового союзу. Можливо, країна вже давно була б членом НАТО. А Володимир Путін бушував б від люті.

Є дві країни, які з особливим інтересом спостерігають за подіями на Україні. Одна з них - Ізраїль. Відомо, що країна володіє ядерною зброєю, хоча офіційно це не визнає. За різними оцінками Ізраїль має в своєму розпорядженні від 75 до 400 ядерних боєзарядів. При розробці ядерної бомби Ізраїлю, можливо, на початковому етапі таємно допомагали Франція, а потім Великобританія. У 60-ті роки ізраїльтяни отримали з Аргентини так званий «жовтий кек» для виробництва урану.

У 1968 році ізраїльською спецслужбі Моссад в ході операції «Плюмбат» вдалося вивезти з Антверпена близько 200 тонн «жовтого кеку». ЦРУ також припускає, що ізраїльтяни вкрали у ВМФ США придатний для виробництва атомної зброї уран. Перші бомби були, ймовірно, готові після Шестиденної війни 1967 року, коли Ізраїль виграв війну, що ставила під загрозу існування держави.

Деякі фахівці стверджують, що міністр оборони Ізраїлю Моше Даян під час війни Судного дня 1973 (коли спочатку здавалося, що сирійські війська ось-ось нападуть на північ Ізраїлю) таємно пригрозив арабам ядерною зброєю. Інакше як можна пояснити те, що танки залишилися на Голанах. Невідомо, чи правда це. Однак Ізраїль володіє ракетами «Єрихон-3», які можуть нести ядерний заряд і досягти будь-якої мети на Близькому Сході.

Ядерна зброя Ізраїлю

Існують люди, які вважають, що сіоністська держава не має права володіти такою зброєю. Більшість ізраїльтян навіть бровою не ведуть, коли чують подібні слова. У світлі подій, що відбуваються на Україні, вони можуть тепер додати наступне: через майже 13 років після ядерного роззброєння України її національне існування знаходиться під загрозою.

Вони більше не є господарями своїй хаті. При цьому росіяни за Володимира Путіна, колишнього чекіста, співробітника КДБ не загрожують українцям геноцидом. Росіяни не загрожують повторенням Голодомору 1932 року. Тим часом, Ізраїль постійно стикається з погрозами геноциду. Потрібно бути божевільним, щоб відмовитися від ядерної зброї.

Ще одна країна, з цікавістю спостерігає за подіями на Україні, - це Іран. Ісламська Республіка Іран офіційно заявляє, що ніколи не прагнула володіти ядерною зброєю і хоче використовувати ядерну енергію в мирних цілях. Разом з тим, в таємних бункерах продовжують працювати центрифуги для збагачення урану до рівня, придатного для створення атомної бомби. Звичайно, і всередині іранського режиму існують різні боки.

Бажання Тегерана

Можливо, деякі в Тегерані впевнені в тому, що з угоди з Заходом і відмови від ядерної зброї Іран отримає вигоду. Що ж скажуть на це опоненти? А скажуть вони наступне. Готовність США на чолі з Бараком Обамою йти на переговори - свідчення слабкості та деградації. Недостатня готовність європейців протистояти Володимиру Путіну - ще одне свідчення слабкості і деградації. Іран у вересні 1980 року зазнав нападу з боку Іраку (один мільйон іранських мучеників). Тегеран захищає все хороше і святе від Заходу. Приклад України показує, куди приводить відмова від ядерної зброї. Так виглядають відповіді опонентів.

Іншими словами, Ісламська Республіка Іран проявить справжнє божевілля, якщо не поставить свої центрифуги на максимальну швидкість. Тегеран може виробляти всі компоненти, необхідні для створення атомної бомби. І не треба їх змішувати, а достатньо лише вказати на них в ході переговорів. Але українське передвістя говорить сьогодні не на користь такої політики стримування. Відкрита загроза застосування ядерної зброї можливо представляється зараз іранському керівництву більш доречною стратегією.

Це означає, що буде війна. Ізраїль не зможе існувати за наявності іранської бомби. Можливо, він не зможе існувати навіть у тому випадку, якщо ця бомба з'явиться у вигляді тіні загрози. Занадто багато людей через страх покине країну. США також не зацікавлені в тому, щоб Іран став регіональною державою на Близькому Сході й перетворить всі угоди про ядерну зброю на макулатуру. Питання вже не в тому, буде війна з Іраном чи ні. Питання в тому - коли вона почнеться.

Джерело:

Пов`язані

Статті 7276347748884700834

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item