Земля відчуження

Двоюрідні сестри Софія і Ганна - сусідки у селі Куповатому в зоні відчуження Повертатися в свої будинки люди почали буквально через кі...

Двоюрідні сестри Софія і Ганна - сусідки у селі Куповатому в зоні відчуження
Повертатися в свої будинки люди почали буквально через кілька тижнів після вибуху на ЧАЕС: хтось не розумів, що таке радіація, хтось вважав, що їх просто залякують, хтось не хотів залишати майно або просто вирішив померти вдома. У 1986 році самоселів було 1,2 тис. осіб, зараз - у чотири рази менше. Вік 85% живуть тут більше 60 років. Діти в зоні відчуження не народжуються, хоча і з цього правила є виняток. 25 серпня 1999 у самоселів Михайла Ведернікова та Лідії Совенко народилася дочка Марія - перший і єдиний дитина зони. Зараз вона в ЧЗВ не живе.

У своєму дослідженні Денис Вишневський, співробітник державного спеціалізованого науково-виробничого підприємства «Чорнобильський радіоекологічний центр», пише: «Найбільш характерною рисою цих людей є повна відсутність радіофобії. Система аргументів проста і ясна: "радіації не видно й не чутно", "кішка кошенят приносить багато і нормальних", "на здоров'я не скаржимося". Другою характерною рисою є самодостатність: вони не скаржаться на владу і нічого в неї не просять. На всі дивляться з мудрістю людей, що мають великий життєвий досвід і зробили свій дуже важливий життєвий вибір ».
Це лише один фрагмент захоплюючого багатопланового інтернет-репортажу із зони відчуження без сумніву талановитої команди кореспондентів "Комерсанта". Рекомендую подивитися його повністю - не пожалкуєте про вирачений час.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 8705777866634156578

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item