Хронічний вплив малих доз радіації у Чорнобилі сприяє адаптації до окислювального стресу у птахів

Схопити еволюцію в дії важко. Найбільш відомими прикладами є ті, коли людська діяльність, у формі пестицидів, гербіцидів або ліків навм...

Схопити еволюцію в дії важко. Найбільш відомими прикладами є ті, коли людська діяльність, у формі пестицидів, гербіцидів або ліків навмисно зробила світ найнепридатнішим місцем для конкретних видів фауни та флори, а природний відбір як механізм видового опору був усунутий.

Але група науковців на чолі з Тімоті Муссо (Timothy Mousseau) з Університету Південної Кароліни, Андерсом Моллером (Anders Moller) з Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS) та Ісмаелем Гальваном (Ismael Galvan) з науково-дослідної станції Доньяна в Іспанії у статті, опубліковані у журналі Functional Ecology, навела приклад вибору у відповідь на фактор, спричинений діяльністю людини: вибух і пожежа на атомному реакторі в Чорнобилі в Україні 28 років тому.

Д-р Муссо і д-р Моллер вже з попередніх робіт виявили, що птахи, які живуть поруч з Чорнобилем мають кращі показники виживання, ніж ті, що живуть поруч з Фукусімою в Японії, де тяжка аварія реактора відбулася у 2011 році. Науковці припускали, що це трапилось завдяки тому, що птах з України встигли набути резистентність до певних рівнів радіації. Тому вони відправили зразки крові та пір'я 120 птахів 13 видів, зібрані у районах високого і низького рівнів радіації навколо вже неіснуючого реактора в Чорнобилі, д-ру Гальвану для визначення генетичних ушкоджень у цих біологічних зразках, а також для аналізу рівнів глутатіону - антиоксиданту, що нейтралізує шкідливі молекули з високою реакційною здатністю, що утворюються при дії радіації на біологічні тканини.

У зразках, узятих у птахів із зон низького рівня радіації, середня концентрація глутатіону була 450 мікрограмів на грам маси тіла, а із зон з високоими рівнями радіації - 725 мікрограмів на грам. Причому, що вище рівень глутатіону у організмі птахів, то нижче кількість генетичних ушкоджень, визначених  доктором Гальваном в їх клітинах. Виглядає так, що птахи із зон з високими рівнями радіації, адаптувались, щоб справитися із загрозою в точності до передбачень теорії Дарвіна.

Джерела:

Пов`язані

Чорнобиль 8034929824205882696

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item