Шведська Vattenfall проти Німеччини - відмова від ядерної енергетики обертається мільярдними позовами

Шведська енергетична компанія Vattenfall за повідомленнями планує подати в суд на уряд Німеччини через масивні збитки, пов'язані з по...

Шведська енергетична компанія Vattenfall за повідомленнями планує подати в суд на уряд Німеччини через масивні збитки, пов'язані з поетапною відмовою Німеччини від ядерної енергетики. Vattenfall вже має досвід успішного відстоювання своїх інтересів перед урядом Німеччини.

Коли канцлер Ангела Меркель вирішила поступово звести нанівець ядерну енергетику в Німеччині цієї весни на хвилі ядерної катастрофи на Фукусімі в Японії, багато хто пророкував, що ця політика зрештою забуксує в судах. Зараз, за ​​даними щоденної ділової газети Handelsblatt, Vatenfall планує подати мільярдний (у євро) позов проти уряду Німеччини. Позов має бути поданий до Різдва до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (МЦВІС) у Вашингтоні, повідомила газета.

Інсайдери повідомили Handelsblatt, що адвокати Vattenfall вже майже завершили підготовку своєї скарги. Як йдеться у повідомленні компанія лише підтверджує, що чекає "компенсації за вихід з ядерної енергії". Vattenfall має 66.7% прав на володіння АЕС у Brunsbuttel і 50% прав власності АЕС у Krummel, що недалеко від Гамбурга. Компанія Vattenfall також є оператором обох АЕС, жоден з яких в даний час не працює.

Восени 2010 року уряд канцлера Ангели Меркель вирішив продовжити терміни експлуатації ядерних реакторів Німеччини, що були встановлені лівоцентристським урядом канцлера Герхарда Шредера. Але після катастрофи на Фукусімі, про-ядерний курс Меркель став політично неспроможним і вона швидко змінила його. Кілька реакторів - у тому числі два, що експлуатуються Vattenfall, - були негайно закриті з новим терміном виведення з експлуатації до 2022 року.

У червні компанія зажадала "справедливої компенсації" за збитки, пов'язані із закриттям двох АЕС і пригрозила позовом. Водночас інші оператори німецьких ядерних реакторів також оголосили про подібні наміри. Інші німецькі компанії RWE і E.ON вже подали до суду на федеральний уряд у зв'язку з податком на ядерну енергію.

З точки зору компанії Vattenfall, рішення німецького уряду відмовитися від атомної енергетики знищило вартість її активів. Вважаючи, що уряд мав дотримуватися свого плану щодо подовження терміну експлуатації старих АЕС, компанія говорить, що інвестувала 700 млн. євро у обидва об'єкти. Ці інвестиції, за даними компанії, в даний час нічого не варті. Шість інших реакторів були відразу закриті у перші тижні після землетрусу і цунамі 11 березня в Японії.

За даними Handelsblatt, Vattenfall має перевагу в отриманні компенсації, тому що компанія має головний офіс за кордоном. Як шведська компанія Vattenfall може вимагати застосування інвестиційних правил, згідно Європейської Енергетичної Хартії, які захищають іноземних інвесторів у країнах, що підписали Хартію, від втручання у майнові права. Це включає в себе, відповідно до тексту Хартії, "справедливий і рівноправний режим" інвесторів.

Шведська компанія раз вже подавала позов проти німецького уряду до МЦВІС. У 2009 році компанія Vattenfall подала до суду на федеральний уряд за посилення екологічних норм на вугільній електростанції в Hamburg-Moorburg, зажадавши 1400 млн. євро плюс відсотків за моральну шкоду. Сторони врегульовали спір у позасудовому порядку в серпні 2010 року.

Джерело:

http://freeinternetpress.com/story/Swedens-Vattenfall-Vs-Germany-Nuclear-PhaseOut-Face-BillionEuro-Lawsuit-32472.html

Дивіться також:

Блог ТРЗУ: За що боролись? - Вугільні та газові електростанції ідуть на заміну атомних електростанцій у Німеччині

Пов`язані

Світ 1924357362601074069

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item