Проект Закону про Національну комісію ядерного регулювання України

http://nuclear-news.net З часів Чорнобильського вибуху саме цей рік виявився певним вододілом у публічному сприйнятті ядерної енергети...

http://nuclear-news.net
З часів Чорнобильського вибуху саме цей рік виявився певним вододілом у публічному сприйнятті ядерної енергетики у світі, коли останніми роками роками почав спостерігатися певний обережний оптимізм щодо її "ренесансу", а сукупні наслідки Чорнобиля перейшли у невиліковну, але хронічну форму, що перестають помічати. Ще нещодавно здавалось - ось минуть 25-ті роковини Чорнобиля і можна відкривати нову сторінку в розвитку світової ядерної галузі.

Але "непередбачуваним" тригером, що легко і невимушено розтрощив всі ці теоретичні очікування як картковий будиночок, став потужний ланцюг природних і техногенних катастроф "землетрус-цунамі-аварія на Фукусімі". І знов ймовірнісний аналіз ризиків зіграв злий жарт стосовно аж занадто частої реалізації дуже малоймовірних подій.

На тлі цих зловісних подій послідовними і логічними виглядають рішення Великої Британії і Японії про реформування своїх ядерних регуляторів (про що ми вже повідомляли: "Японський уряд схвалив план створення нового Агентства з ядерної безпеки", Великобританія створює нового ядерного регулятора).

В Україні ж останні адміністративні перетворення основного ядерного регулятора відбуваються традиційно непослідовно. Спочатку указом Президента України від 9 грудня 2010 року № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" перейменовано Державний комітет ядерного регулювання України на Державну інспекцію ядерного регулювання України. Трохи згодом усвідомлення недоречності цього кроку, що прийшло після Фукусіми (хоча одного Чорнобиля було б достатньо), привело до діаметрально протилежного руху.

А саме (як ми вже повідомляли) на засіданні Кабінету Міністрів України від 15 червня 2011 року було розглянуто та схвалено проект Закону України «Про національну комісію, що здійснює державне регулювання безпеки у сфері використання ядерної енергії». Цей проект розроблено на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 8 квітня 2011 року "Про підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій України", уведеного в дію Указом Президента України № 585/2011 від 12 травня 2011 року. Вже 21 червня 2011 року законопроект зареєстрований Верховною Радою України за №8714.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України своїм висновком від 30.06.2011 до законопроекту №8714 не вбачає потреби у прийнятті цього законопроекту, виходячи з низки поважних юридичних зауважень, з якими важко не погодитись саме з юридичної точки зору.

Але реальність не обмежується лише юридичними міркуваннями. Отже законопроект має всі шанси бути суспільно затребуваним. І ось тут вже не уникнути прагнення його вдосконалення - аж занадто висока ціна помилок у сфері ядерного регулювання.

Саме з цієї позиції можна ще раз погодитися із зауваженнями Головного науково-експертного управління. Окрім того варто додати ще одну суттєву прогалину даного законопроекту: засадничі повноваження і механізми функціонування Комісії статтею 5 винесені за рамки законопроекту, а саме: "Повноваження Комісії відповідно до покладених на неї завдань визначаються Положенням, яке затверджується Президентом України". Таким чином, лише цим положенням законопроект зведено нанівець.

Саме виходячи з розуміння необхідності як підняття статусу державного органу ядерного регулювання України так і зміни принципів прийняття ним відповідальних рішень, пропонується альтернативний варіант проекту закону під назвою "Про Національну комісію ядерного регулювання України". Для спадкоємності за основу прийнято законопроект №8714, який перероблено і доповнено засадничими і водночас конкретними положеннями стосовно повноцінного функціонування Комісії.

Джерела:

Пов`язані

Україна 7812425298693945847

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item