Герої Фукусіми отримали престижну премію принца Астурійського

"Герої Фукусіми", які без остраху зустріли високі рівні радіації у протистоянні ядерній катастрофі в Японії виграли престижну п...

"Герої Фукусіми", які без остраху зустріли високі рівні радіації у протистоянні ядерній катастрофі в Японії виграли престижну премію принца Астурійського (Іспанія) у номінації "Згода", як заявило журі сьогодні.

11 березня Японія постраждала від потрійного лиха: землетруси 9-бальної магнітуди, цунамі і найстрашніша ядерна аварія в світі після Чорнобиля 25 років потому.

Стіна води, що здійнялась, пошкодила систему охолодження на Фукусіма-Даїчі АЕС, 220 кілометрів (135 миль) на північний схід від Токіо, призвела до розплавлення реактору і вивергження радіоактивності у навколишнє середовище.

В результаті довелося евакуювати десятки тисяч людей в межах 20-км радіусу навколо АЕС, лише самовідданним робочим прийшлося пережити високі дози радіації для боротьби з кризою.

"Ця група людей представляє вищі цінності людського існування, намагаючись запобігти ціною власної жертви ядерній катастрофі, викликаній цунамі, що обрушилась на Японію, від множення руйнівних наслідків, не рахуючись з важкими наслідками, що це рішення може мати наслідки для їхнього життя", говориться в заяві журі.

"Їх смілива і зразкова поведінка заслужила їм міжнародно визнаний епітет "героїв Фукусіми", говорилося при присвоєні нагороди, початок якої сходить у 1981 рік.

Не дивлячись на чималі невизначеності, фукусімські робочі пережили високі рівні радіації, змінючи один одного лише для кількох годин відпочинку і маючи обмежені запаси продовольства та питної води, заявило журі.

"У результаті, у багатьох працівників розвилися хронічні патології, такі як аритмія і гіпервентиляція", йдеться в заяві.

"Незважаючи на ці серйозні наслідки, вони продовжували приймати участь у зусиллях повернути атомну станцію під контроль, усвідомлючи, наскільки важлива їх робота, щоб запобігти катастрофі ще більшої величини".

Журі визначило три групи людей, як героїв Фукусіми:

  • 50 добровольців працівників заводу оператора Токійської електроенергетичної компанії;
  • пожежників, які працювали для охолодження реакторів;
  • службовців японських збройних сил, які скидали воду на реактори з гелікоптерів, оточили зону відчуження і евакуювали людей, коли реактори випромінювали дуже високі дози радіації.
"Поведінка цих людей також втілила найбільші цінності, глибоко укорінені в японському суспільстві, такі, як почуття обов'язку, особисту і сімейну жертовність на суспульне благо, гідність перед негараздами, скромність, благородство і мужність", сказало журі.

Джерело:

Пов`язані

Соціум 7511623360498133505

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item