Великобританія створює нового ядерного регулятора

Після Фукусіми питання переформатування ядерного регулятора з метою створення дійсно незалежного органу турбуює не лише Україну, про що ми п...

Після Фукусіми питання переформатування ядерного регулятора з метою створення дійсно незалежного органу турбуює не лише Україну, про що ми писали раніше. Так 9 лютого 2011 року (ще до аварії в Японії) Уряд Великобританії офіційно оголосив, що планує створити новий незалежний офіційний орган з регулювання ядерної енергетики у Великобританії, який узяв би на себе функції регулювання, що в даний час проводяться під егідою двох різних органів.

За законодавством, Національний орган з охорони здоров'я та безпеки Великобританії (HSE) вживає заходів щодо створення бюро ядерного регулювання (ОНР) як недержавної установи з 1 квітня 2011 року. ОНР буде новим незалежним регулятором, що формально за законом відповідає за виконання своїх регулюючих функцій. Згідно письмової заяви, поширеній у Великобританії міністром у справах зайнятості Кріс Грейлінг (Chris Grayling), ОНР буде брати на себе відповідні регулюючі функції, що в даний час здійснюються HSE і Департаментом транспорту Великобританії.

Новий регулятор поглине всі елементи поточного управління Ядерного директорату HSE, а саме - інспекції ядерних установок (NII), Управління з цивільної ядерної безпеки (OCNS) та Управління Великобританії з (ядерних) гарантій (UKSO). Він також буде включати Команду транспорту радіоактивних матеріалів з Департаменту транспорту, яка займатиметься регулюванням перевезень радіоактивних матеріалів. ОНР буде незалежною організацією, що фінансуватиметься через HSE з власним правлінням як окрема юридична особа, що, як говорить HSE, буде зфокусована і матиме поліпшену організаційну структуру ядерного регулювання у Великобританії, а також забезпечить більшу підзвітність, прозорість та ефективність процесів регулювання. Коли ОНР функціонуватиме у повному пропонованому обсязі, воно буде юридично відокремлено від, але все ще підтримуватиметься, HSE.

З перспективними програмами нового ядерного будівництва, а також проектами зняття з експлуатації існуючих АЕС і так званих спадкових підприємств, визнається необхідність впорядкування ядерного регулювання у Великобританії протягом деякого часу. Огляд ядерного регулювання країни, що вивчав шляхи підвищення його прозорості при збереженні його ефективності, був проведений д-ром Тімом Стоуном (Tim Stone), старшим радником з нового ядерного будівництва, за дорученням уряду Великобританії в 2008 році. Однією з рекомендацій доповіді Стоуна було створення нового секторального регулятора для атомної промисловості і, після консультацій, проект законодавства, що встановлює пропозиції щодо створення ОНР, був опублікований у березні 2010 року. Тепер законодавство щодо встановлення ОНР повинно пройти крізь рамки парламентського процесу, але шляхом створення недержавної установи, в той же час, уряд "надає сигнали щодо своєї прихильності із утворення регулятора, наділеного належними ресурсами і повноваженнями, для майбутніх завдань атомної галузі". Уряд також розгляне функції і процедури тимчасового органу "для того, щоб інформувати про свої заплановані законодавчі акти".

Джерело:

http://www.world-nuclear-news.org/RS-New_nuclear_regulator_announced_for_UK-0902117.html

Пов`язані

Світ 3675523066375451026

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item