Чорнобильську справу у Франції закрили

Паризький суд припинив розгляд справи про прихований вплив Чорнобильської катастрофи на здоров‘я французів. Прокурори вирішили відхилити...

Паризький суд припинив розгляд справи про прихований вплив Чорнобильської катастрофи на здоров‘я французів. Прокурори вирішили відхилити усі обвинувачення через відсутність складу злочину. Ані чиновники ані науковці не змогли довести, що хмари радіоактивного пилу, які пройшли над значною територією Європи, спричинили різке зростання ракових захворювань серед дітей. Розслідування тривало 10 років. 

“Багато хто вважатиме це рішення спробою “сховати проблему під сукно”. Це підриває довіру громадян у можливість домогтися правди через суд, і буде для багатьох розчаруванням” – каже адвокат позивачів.

“10 років розслідування не дали результатів. Після аварії минуло 25 років, зв‘язок між радіоактивною хмарою і захворюваннями у Франції не довели”, – запевнила речник прокурора. 

Єдиним відповідачем у справі був професор, який запевняв: радіоактивна хмара зупинилася на кордоні Франції і небезпеки не становила. Чиновника через його наївні доводи звинуватили у приховуванні масштабів катастрофи.

На південному сході Франції і на Корсиці було зафіксовано підвищений рівень радіації. Люди були непоінформовані про заходи безпеки. Тож близько 500 французів, які захворіли на рак у дитячомі віці, вважають це результатом радіоактивного забруднення. 

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 5321608563044663942

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item