54-ті роковини Киштимської аварії

Східно-Уральський радіоактивний слід (СУРС). Вікіпедія Завтрашній день відзначений 54-ми роковинами «Киштимської аварії» - великої раді...

Східно-Уральський радіоактивний
слід (СУРС). Вікіпедія
Завтрашній день відзначений 54-ми роковинами «Киштимської аварії» - великої радіаційної техногенної аварії, що відбулася 29 вересня 1957 року на хімкомбінаті «Маяк», розташованому в закритому місті «Челябінськ-40». Зараз це місто називається Озерськ. Аварія називається Киштимською з огляду на те, що місто Озерськ було засекречено і відсутнє на картах до 1990 року. Киштим - найближче до нього місто.

29 вересня 1957 року о 16:22 через вихід з ладу системи охолодження стався вибух ємності об'ємом 300 м3, де містилося близько 80 м3 високорадіоактивних ядерних відходів. Вибухом, оцінюваним у десятки тонн у тротиловому еквіваленті, ємність була зруйнована, бетонне перекриття товщиною 1 метр вагою 160 тонн відкинуто в сторону, в атмосферу було викинуто близько 20 МКі (7.4 1018 Бк) радіоактивних речовин.

Частина радіоактивних речовин була піднята вибухом на висоту 1-2 км і утворила хмару, що складалась з рідких і твердих аерозолів. Протягом 10-11 годин радіоактивні речовини випали впродовж 300-350 км у північно-східному напрямку від місця вибуху (за напрямком вітру). У зоні радіаційного забруднення опинилась територія кількох підприємств комбінату «Маяк», військове містечко, пожежна частина, колонія ув'язнених і далі територія площею 23 тис. км2. з населенням 270 тис. жителів у 217 населених пунктах трьох областей: Челябінській, Свердловській і Тюменській. Сам Челябінськ-40 не постраждав. 90 відсотків радіаційних забруднень випали на території ЗАТУ (закритого адміністративно-територіального утворення хімкомбінату «Маяк»), а інша частина розсіялася далі.

В ході ліквідації наслідків аварії 23 села з найбільш забруднених районів з населенням від 10 до 12 тис. жителів були відселені, а будівлі, майно та худобу знищено. Для запобігання розносу радіації в 1959 році рішенням радянського уряду була утворена санітарно-захисна зона на найбільш забрудненій частині радіоактивного сліду, де будь-яка господарська діяльність була заборонена, а з 1968 року на цій території утворений Східно-Уральський державний заповідник. Зараз зона зараження іменується Східно-Уральським радіоактивним слідом (СУРС).

Для ліквідації наслідків аварії залучалися сотні тисяч військовослужбовців і цивільних осіб, які отримали значні дози опромінення.

За міжнародною шкалою ядерних подій INES Киштимьскій аварії призначено 6 балів з 7.  За своїми технічними причинами (відмова системи охолодження для відведення залишкового тепла) Киштимська аварія співпадає з аварією на АЕС-1 Фукусімі Даїчі, Японія.

Джерело:

http://ru.wikipedia.org/wiki/Кыштымская_авария

Пов`язані

Світ 7122521563941486067

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item