Держдума затвердила правила поводження з радіоактивними відходами

Держдума в середу 29 червня 2011 року прийняла в третьому читанні закон про поводження з радіоактивними відходами (РАВ).

Держдума в середу 29 червня 2011 року прийняла в третьому читанні закон про поводження з радіоактивними відходами (РАВ).

Документ передбачає створення єдиної державної системи поводження з РАВ. У той же час, його дія не поширюється на відпрацьоване ядерне паливо.

Мета законопроекту - встановити правовий режим поводження із знову утвореними і раніше накопиченими радіоактивними відходами. Положення законопроекту забезпечують гарантії безпеки та збереження держконтролю поводження з РАВ.

У законопроекті прописані повноваження уряду РФ, федеральних органів виконавчої влади, держкорпорації Росатом, органів держвлади суб'єктів РФ і органів місцевого самоврядування, національного оператора по поводженню з РАВ, а також обов'язки підприємств, виробнича діяльність яких призводить до утворення радіоактивних відходів. Визначаються вимоги щодо захоронення РАВ, їх державного обліку, зберігання, контролю та реєстрації, здійснення контролю за радіаційною обстановкою і радіаційного моніторингу.

Зокрема, законопроектом встановлюється, що РАВ, що містять ядерні матеріали, можуть перебувати виключно у федеральній власності. Передбачається держоблік і контроль всіх радіоактивних відходів, що знаходяться на території РФ, у тому числі реєстрація РАВ та пунктів їх зберігання.

Відповідно до документа, організації, у результаті діяльності яких утворюються РАВ, несуть відповідальність за безпеку при поводженні з ними до їх передачі національному оператору. Встановлюються особливості ввезення та вивезення радіоактивних відходів.

Так, ввезення РАВ з метою їх зберігання, переробки та захоронення заборонений. Вивезення їх з Росії допускається в разі, якщо це передбачено міжнародним договором РФ.

Уточнюється, що єдина система поводження з РАВ включає в себе підготовку спеціальної нормативної бази, створення системи захоронення низькоактивних та високоактивних радіоактивних відходів. Порядок і терміни її створення встановлюється урядом.

Їм же визначається і національний оператор - юридична особа, уповноважена здійснювати діяльність з обігу та захоронення радіоактивних відходів.

Організація буде зобов'язана приймати відходи на захоронення, забезпечувати ядерну, радіаційну, технічну, пожежну безпеку, охорону навколишнього середовища. Також буде проводитися радіаційний контроль в могильниках, в тому числі, і після їх закриття.

Пункти захоронення радіоактивних відходів можуть знаходитися у федеральній власності або у власності держкорпорації Росатом.

Проблема поводження з накопиченими в Росії радіоактивними відходами може бути вирішена протягом 30 років при обсязі фінансування в 400 мільярдів рублів, говориться в проекті підпрограми Росатома щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки на 2016-2020 роки.

Коментуючи основні положення законопроекту, голова комітету з природних ресурсів Євген Туголуков зазначив, що сьогодні російська "радіоактивна спадщина" перевищує 540 мільйонів кубічних метрів, зосереджених більш ніж в 1000 пунктах зберігання.

"По суті, сьогодні для нашої країни створення чіткої системи поводження з цими відходами - питання національної безпеки, і законодавчі прогалини тут просто неприпустимі", - сказав депутат.

Джерело:

http://www.atomic-energy.ru/news/2011/06/29/23957

Пов`язані

Світ 6434053161627020514

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item