В Україні створять Єдину систему контролю та обліку професійного опромінення

Національна академія медичних наук України (НАМНУ) та Державна інспекція ядерного регулювання України розпочали роботу над створенням Єдиної...

Національна академія медичних наук України (НАМНУ) та Державна інспекція ядерного регулювання України розпочали роботу над створенням Єдиної державної системи контролю та обліку доз професійного опромінення. Про це повідомили УКРІНФОРМу у прес-службі НАМНУ.

Для радикального поліпшення стану радіаційної безпеки в Україні пропонується створити державний реєстр індивідуальних доз опромінення, центральну позавідомчу дозиметричну службу. Крім того, планується привести нормативно-правову і науково-методичну бази з питань контролю та обліку індивідуальних доз професійного опромінення у відповідність до сучасних вимог ЄС та МАГАТЕ.

На думку президента НАМНУ Анатолія Сердюка, виконання запропонованих заходів дасть змогу комплексно розв'язати проблему радіаційного захисту персоналу та населення України.

За даними МОЗ України, дозиметричного контролю в Україні загалом потребують близько 50 тис. працюючих, в тому числі 14 тис. 636 працівників АЕС, 6156 працівників ЧАЕС, понад 9100 працівників медичної та інших галузей. Сьогодні територіальні дозиметричні служби функціонують у 13 з 25 областей України. Існуючі системи індивідуального дозиметричного контролю спроможні визначити лише дози жорсткого гама-випромінювання з недостатньою точністю. Поза контролем залишаються дози бета-, нейтронного та м'якого випромінювання, взагалі не контролюються дози на кришталик ока та шкіру, а також додаткові ліміти доз, зокрема дози жінок віком до 45 років.

Джерело:

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1031871&ulq=%F1%E5%F0%E4%FE%EA

Пов`язані

Україна 5196398931930167584

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item