Wikileaks про Україну. Ядерні питання

Нижче представлено переклад деякої інформації стосовно ядерного роззброєння України та інших питань з відомого інтернет-джерела Wikileak...

Нижче представлено переклад деякої інформації стосовно ядерного роззброєння України та інших питань з відомого інтернет-джерела Wikileaks.

Тема: США-Україна: зустрічі з приводу нерозповсюдження ядерної зброї 23-24 вересня 2009.

Засекречено: державним радником Колін Клеарі (Colin Cleary), Згідно з 1.4 (b, d)

¶ 1. (S) Анотація: Основні моменти цього піврічного діалогу з приводу нерозповсюдження ядерної зброї між США і України, включають:
  • Україна дала суперечливу відповідь на питання про передачу відпрацьованого палива з високозбагаченого урану (ВЗУ) Росії. 
  • Україна запитала додаткові гарантії безпеки понад наданих у Будапешті в 1994 і висловила зацікавленість у продовженні співпраці в галузі протиракетної оборони (ПРО) з США. 
  • Україна відзначила що протокол про наміри ліквідацію ракет Scud [комплекси 9К72 амер. класиф. як Scud, прим. пер.] був схвалений всіма міністерствами, прийнятий кабінетом міністрів для остаточного схвалення, і скоро буде підготовлений. 
  • Україна запросила у США допомогу у додатковій утилізації окислювача [меланжу] рідкого ракетного палива, але США заявили, що зосередяться спочатку на ліквідації SCUD і супутніх окислювачів перш ніж обговорювати будь-яку подальшу утилізацію окислювача. 
  • Україна звернулася до США з проханням про додаткове фінансування утилізації СС-24, яке США зобов'язалися розглянути і дати відповідь. 
  • США зробили офіційний запит додаткової інформації про плановану передачу Україною об'єктів РКРТ [режим контролю за ракетними технологіями] I категорії в Саудівську Аравію, щоб врахувати дані у важких двосторонніх переговорах у полі Пленуму із РКРТ в Ріо-де-Жанейро в листопаді як у Саудівському питанні, так і в більш широкому питанні про передачу «I категорії» .
  • Україна повідомила, що більше не експортує зброю до Бірми і заявила, що не експортувала танки Т-72 у Південний Судан, незважаючи на знімки американського супутника, що свідчать про зворотне. США заявили, про те, що слід прийняти рішення, чи слід накладати санкції за передачу танків і на розгляд США вплине, чи був уряд України чесним. 
  • Україна взяла на себе зобов'язання розслідувати договір про постачання сталі в рамках Іранської ракетної програми, коли США попередили, що якщо Україна на може вирішити цю проблему самостійно, США можуть вжити незалежні дії проти залучених організацій. 
  • Після дворічних переговорів, 24 вересня Україна і США підписали контракт про зберігання й утилізацію радіоактивних джерел. - США також чинили тиск на Україну щоб отримати згоду ліквідовувати більше стрілецької зброї в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру" (ПЗМ) з утилізації стрілецької зброї / легкого озброєння. Кінець анотації.
¶ 2. (S) Під час закритої зустрічі тет-а-тет, що передувала формальній зустрічі, Никоненко привітав Ван Діпена в Києві. Никоненко повідомив, що Україна добре обізнана про високий рівень Ван Діпена в питанні про нерозповсюдження ядерної зброї і розглядає це як ще один доказ, впевненості США в Україні як сильному партнері з нерозповсюдження. Сторони анонсували порядок денний і обговорили гарантії безпеки, репатріацію і даунблендінг [прим. пер. переробка високозбагаченого урану в низькозбагачений] відпрацьованого палива з ВЗУ, партнерство з НАТО у програмах відносяться до знищення стрілецької зброї та легкого озброєння, ліквідації ракетних комплексів Scud, протиракетну оборону, Український договір про експорт сталі [мається на увазі вироби зі сталі, використовувані у військ. промисловості, прим. пер.] до Ірану і експорт українських танків Т-72 до Південного Судану.

Важливі моменти обговорення тет-а-тет, включені до наступної офіційної програми зустрічі.
Високозбагачений уран
-
¶ 3. (C) Під час особистої зустрічі, Ван Діпен заявив, що для України особливо важливо затвердити постачання відпрацьованого палива з високозбагаченого урану з Київського Інституту до Росії до кінця вересня. Він пояснив, що якщо постачання не буде схвалено в ці терміни, її можна буде зробити не раніше 2011 і Україна продовжить нести витрати і ризики зберігання цієї речовини до цього моменту; що відпрацьоване паливо не має промислової цінності, але може бути цінним для терористів, і що з тих пір, як Україна була запрошена на Саміт з ядерної безпеки в наступному році, для України має бути важливо показати успіхи в охороні своїх ядерних речовин. Никоненко відповів, що позиція України не змінилася з лютого 2008, і, таким чином, нам слід чекати звіту Української Національної Академії Наук на початку 2010.

¶ 4. (C) На зустрічі, що пройшла на наступний день, Володимир Рябцев з ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ) пояснив, що всі технічні питання були вирішені й Україна прийняла рішення щодо відправки відпрацьованого палива. Воно не було надіслано, бо ще не відомо, хто заплатить Росії $800,000 за направлення відходів, пов'язаних з переробкою відпрацьованого палива. В українському бюджеті недостатньо коштів для оплати цих витрат. Вейн Ліч, службовець Міністерства енергетики при посольстві в Києві, повідомив, що США відішлють ці нові дані назад у Вашингтон і скоро нададуть відповідь України. (Коментар: інші джерела окремо повідомили Міністерству енергетики, що відповідальність за рішення про репатріації цього відпрацьованого палива все ще на Президентові і РНБОУ і все ще розглядається в комплексі з іншим ВЗУ російського походження в Україні; в дійсності, Рябцев, можливо, охарактеризував дискусію дещо неточно. Уряд України вже давно поінформований про те, що програма «Ініціатива з глобального зменшення загрози» Міністерства енергетики не уповноважена оплачувати відходи пов'язані з такою репатріацією)

Протиракетна оборона
-----
¶ 5. (U) Під час закритої зустрічі перед пленумом, Никоненко повідомив Ван Діпену, що Україна з цікавістю прочитала новий план США щодо протиракетної оборони в Європі. Никоненко зазначив, що Україні компетентна в області протиракетної оборони і зацікавлена в тривалому співробітництві в галузі протиракетної оборони, що допоможе зміцнити роль Україні в структурі безпеки Європи. За його словами, для України було "дуже важливо" отримати позитивний знак від США. Ван Діпен відповів, що США із задоволенням очікують обговорення з України протиракетної оборони на наступному тижні під час зустрічі в Києві, що проводитиметься заступником міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Вершбоу.
Гарантії безпеки
-------
¶ 6. (S) Першим питанням, піднятим Никоненко під час закритої зустрічі було прохання про додаткові гарантії безпеки для України, понад ті, що надали США в 1994 р. згідно Будапештської Декларації. Він пояснив, що Україна відчуває себе під загрозою знищення, особливо після Російського вторгнення в Грузію. Україні необхідний «рятувальний якір» щоб заповнити вакуум, до моменту, коли вона зможе увійти до НАТО. У серпні 2009 України отримала ноту від США, що наново підтверджує Будапешт, але вони хочуть обговорити питання більш детально. Україна сподівалася, що під проводом США, можуть бути вироблені нові багатосторонні гарантії безпеки. Уряд України був б вдячним, якби з цього приводу почалися переговори на вищому рівні, сам факт таких переговорів стане добрим знаком для української громадськості та сусідів. Він передав неофіційний документ, який пропонує нові гарантії безпеки. Він зробив висновок, що юридично скріплені гарантії підійшли б найкраще, але він сказав, що розуміє пов'язані з цим складнощі.

¶ 7. (U) Ван Діпен пояснив, що Будапештські зобов'язання США залишилися в силі і не були прив'язані до закінчення СНО [прим. пер. Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь] в грудні. Додаткові обговорення по темі і питання, пов'язані з продовженням договору СНО див. пункти 53-54 нижче.

Ліквідація ракет СКАД.
--------
¶ 8. (S)
Никоненко представив пункт, що стосується СКАД, зазначивши що цей проект є пріоритетним для України. Заступник директора економічного департаменту Міністерства оборони України Сергій Новосьолов повторив це і констатував, що ми успішно завершили перший етап - спільний із США опис СКАД і супутнього устаткування в червні-липні 2009, різні документи і додатки сторін і угода США про знищення частини окислювача (рідкого палива для Скад та інших ракет). Новосьолов далі пояснив, що Меморандум порозуміння (МП) за «Скад» був схвалений всіма міністерствами і був прийнятий Кабінетом міністрів для остаточного схвалення і скоро буде готовий. Він також зазначив, що список можливих Українських підрядників був відправлений до посольства США і заявив про готовність уряду України обговорити витрати, терміни, обсяги робіт, транспортування ракет до місць ліквідації та інших технічних і логістичних аспектів, пов'язаних з реалізацією проекту.

¶ 9. (S) Олександр Доценко, з ради національної безпеки і оборони, додав, що є кілька правових аспектів, які Кабінет Міністрів повинен розглянути перед тим, як уповноважити Міністерство оборони підписати МП. Він заявив, що нам слід намітити нараду експертів для обговорення деталей роботи з утилізації, включаючи окрему процедуру вибору підрядника, питання звільнення від податків і систему контролю роботи підрядника для гарантії виконання роботи в термін та відповідно до умов контракту.

¶ 10. (S) Ван Діпен висловив вдячність Міністерству Оборони України за чудову співпрацю при проведенні інвентаризації в червні-липні 2009. Він відзначив зацікавленість США до переходу до фази знищення і висловив надію на те, що МП скоро буде затверджений. Пол Ван-Сон із служби Фонду нерозповсюдження та роззброєння (ФНР) МБН [Бюро міжнародної безпеки і нерозповсюдження] висловив згоду в принципі на запропоновані Україною технічні обговорення, але підкреслив, що спочатку повинен бути підписаний МП. Він також пояснив що США розуміють важливість додаткової утилізації меланжу для України, але зазначив, що ми зосередимося в першу чергу на знищенні Скад і супутнього обладнання та окислювача відповідно до МП до обговорення будь-якої подальшої участі США у знищенні додаткових запасів меланжу.
Ліквідація Меланжу
-------
¶ 11. (S) Никоненко відзначив, що меланж представляє для України істотну проблему у вигляді більше 16,000 тонн ракетного палива і неухильного зносу контейнерів для зберігання. Хоча США пообіцяли утилізувати 1440 тонн як частину програми утилізації Скад і ОБСЄ погодився 16 вересня утилізувати 3000 тонн, Україна зацікавлена в додатковій двосторонній допомозі США в позбавленні від залишку палива. Олександр Нілов, експерт з ракетного палива з Міноборони, пояснив, що 3000 тонн будуть перевозитися залізницею до Росії, де Російський підрядник, найнятий ОБСЄ, утилізує паливо. Перша відправка меланжу залишить Україну 1 листопада і робота буде виконана за рік. Він додав, що цей експорт військового продукту в Росію відповідає законам з експортного контролю України.

¶ 12. (S) Ван-Сон пояснив, що підрядники Фонду нерозповсюдження та роззброєння оцінюють технічні можливості / витрати використання Польського мобільного заводу в Радехові для знищення 1440 тонн окислювача Скад. Він знову підкреслив, що МП зі знищення Скад повинен бути укладений перед тим, як стануть можливі подальші дискусії зі знищення пов'язаного із Скад меланжу. Він зробив висновок, що США хотіли б оцінити хід програми ОБСЄ з утилізації меланжу, коли вона почнеться, так само як перебіг Скад проекту ФНР, до розгляду будь-якого подальшого фінансування окремих проектів з меланжу в Україні.

¶ 13. (S) Доценко нагадав США про своє прохання розглянути додатковий меланж як частину Скад-програми і заявив, що Україна виконала зобов'язання знищити частину своїх ракет і супутнього обладнання до 2005 р., як було узгоджено в 1998 р.

(Примітка: В той час, як в України на даний час є 54 самохідних ракетних установок Скад, Доценко наполягає, що Україна володіла 117 СРУ СКАД, коли в 1998 р. був підписаний МП США-Україна. Згідно Доценка, Україна знищила половину своїх Скад озброєнь до 2005 р., за рахунок власних коштів і США, таким чином, слід розглянути знищення більшого обсягу меланжу ґрунтуючись на цифрах 1998р.) Доценко просив США розглянути програми додаткової ліквідації меланжу, вказуючи, що навіть після реалізації проекту ОБСЄ, в Україні залишається 13,000 тонн. Він також запитав про включення питання про знищення меланжу до порядку денного наступного засідання.
Усунення твердого ракетного палива СС-24 і знищення деталей двигунів
--------------- -
¶ 14. (S) Никоненко пояснив, що у зв'язку з кризою бюджету України, вимивання ракетного палива СС-24 з двигунів затримується на значний термін. Україна продовжує твердо дотримуватися методу ліквідації «чорної скриньки», за яким уряд США виплачує Україні фіксовану грошову суму за кожен знищений двигун, незалежно від того, як Україна ліквідувала паливо. Як і на попередніх зустрічах, Україна просила про додаткове фінансування знищення СС-24 з боку США (за $250,000 за усунення палива з ракетного двигуна екологічно безпечним способом і додатково $15,000 за порожній ракетний корпус). Никоненко підкреслив у листі відправленому до Конгресу США від Української Ради, прохання про додаткову підтримку США в рамках програми Спільного зменшення загрози для виконання цієї роботи.

¶ 15. (S) Неіл Кауч з кабінету СНО при бюро пов'язаному з Договором про перевірку, нагляд і контроль збройних сил, заявив що США залишаються прихильними до економічно доцільного, технологічно розумного видалення палива та ліквідації двигунів у рамках програми Нанна-Лугара із Спільного зменшення загрози. Він продовжив, кажучи про те, що Міністерство Оборони прагне до виконання програми зі знищення СС-24 не дивлячись на закінчення СНО в грудні 2009, але не буде платити Україні більше, ніж платить Росії за ліквідацію тих же ракетних систем.

¶ 16. (S) Сергій Бірін, з Національного космічного агентства України, пояснив, що Україна почала цю роботу з 10 ракетних двигунів. Витрати пов'язані з експлуатацією обладнання, де розташовані двигуни становлять $250,000 на видалення пального з кожного корпусу плюс додатково $15,000 на порожній корпус ракети. Бірін повідомив, що Україні потрібно ще $6 мільйонів для завершення робіт і Україна чекає відповіді США на свій запит. Україна виділила $50 мільйонів для прискорення вимивання ракетного палива, але цієї суми було недостатньо для продовження і роботи на ракетних спорудах Павлограда були припинені. Никоненко зазначив, Російські витрати нижче, тому що там використовується метод спалювання палива з двигунів, який не розглядається Україною як безпечний для навколишнього середовища. Україна не може використовувати даний спосіб тому, що вона розташована в центрі Європи і ракетні споруди, на яких виконуються ці роботи, знаходяться поряд з великими населеними пунктами. Він додав, що відповідно до положень угоди між США і України про Спільне зменшення загрози від 1993 р., ліквідація буде закінчена способом, безпечним для навколишнього середовища.

¶ 17. (S) Кауч нагадав, що Україна погодилася після чотирьох років напружених переговорів у рамках СНО із Спільною комісією з дотримання й Інспекцій (СКДІ), вирізати 4 80-міліметрових отвори у корпусах двигунів, щоб вони не могли бути використані як ракети, але могли бути використані в комерційних цілях після видалення пального. Україна також може роздробити двигуни або розрізати навпіл. Бірін повідомив, що Україна вже видалила пальне в чотирьох з десяти ракетних двигунів, в тестовій партії для очищення використовувалася техніка відмивання. У першому двигуні були залишки пального, які Україна видалила шляхом випалювання. Після цього випалювання залишаються великі отвори в корпусі двигуна так що немає необхідності прорізати менші отвори згідно СКДІ. З кожним вдалим промиванням, кількість залишкового пального зменшувалася, таким чином Україна була упевнена в досягненні ефективної техніки вимивання пального.

¶ 18. (S) Ван Діпен зазначив що на цьому тижні Україна провела детальні технічні обговорення з питання знищення СС-24 з Агентством із скорочення військової загрози (DTRA). Він повідомив, що отримає детальну доповідь від агентства по скороченню військової загрози і буде сприяти передачі Українських коментарів на державному рівні для розгляду нових українських запитів про допомогу. Він обіцяв надати Україні відповідь.
Центр зі зменшення ядерної небезпеки (ЦЗЯН)
------------
¶ 19. (C) Кауч повідомив, що на кілька тижнів зв'язок ЦЗЯН між США і Україною не буде працювати. США визначили, що зв'язок між Вашингтоном та Києвом у порядку і що проблема була між Міноборони та Української наземною станцією. Никоненко відповів, що Україна цінує допомогу США у поліпшенні зв'язку і що Україна завершила цю роботу. Він заявив, що українські інженери працюють над поточною проблемою і сподіваються незабаром налаштувати зв'язок.

Вассенаарські угоди
-------
¶ 20. (C) Никоненко повідомив, що Україна внесла поправки до списку військових об'єктів для посилення експортного контролю. На додаток, він вивчив список об'єктів подвійного призначення; цей список очікує міжвідомчого схвалення. Нарешті, Україна працює над підвищенням контролю за токарними верстатами та іншими об'єктами, включаючи навчання, яких немає у Вассенаарських або РКРТ списках, але вони є в списках ЄС. Україна використовує кращі збірки інструкцій для схвалення експорту. Ван Діпен підкреслив як важливо прийняття міжнародних законів для ефективного контролю експортних режимів.

Режим контролю за ракетними технологіями (РКРТ)
--------------
¶ 21. (S) Тетяна Віджіговська, держ. служба експортного контролю України, заявила, що Україна виконала вимоги доповнення до РКРТ, прийняті на пленумі в Канберрі в 2008, зазначаючи, що уряд України схвалив ці зміни 19 вересня 2009. Вона також пояснила, що уряд України приділяє пильну увагу об'єктам, не контрольованим РКРТ і розглядає посилення контролю над навчанням і безконтактними технологіями, і застосовує додатковий контроль за об'єктами направляються до Ірану у відповідності із списком Євросоюзу. Ван Діпен подякував Україну за коригування та зауважив, що США відчуває той же інтеграційний процес у виконанні вимог доповнення до РКРТ.

¶ 22. (S) Борис Атаманенко, Національне космічне агентство України, заявив, що Україна передавала об'єкти РКРТ I категорії США, Росії, Німеччині та Саудівській Аравії, і II категорії США, Росії, Саудівській Аравії, Республіці Корея, Китаю і Індії за минулий рік. Відповідно до зобов'язань РКРТ, він зауважив, що Україна поставила до відома партнерів по РКРТ у квітні 2009 (прототип документа 86) про наміри передачі I категорії Саудівській Аравії і жоден з партнерів не заперечував і не робив офіційного запиту подальшої інформації. Ван Діпен намагався довести, що Україна насправді передала об'єкти I категорії Саудівській Аравії, навіть не повідомивши про наміри передачі, але відповідь Атаманенка збентежила його.

¶ 23. (S) Тоді Ван Діпен заявив, що США вкрай розчаровані цими небажаними звістками про передачу РКРТ I категорії Саудівській Аравії. За визначенням, системи РКРТ I категорії по суті придатні до доставки зброї масового ураження і норми РКРТ чітко встановлюють, що такого роду передача може здійснюватися в рідкісних випадках. Головна мета РКРТ запобігти передачі об'єктів РКРТ I категорії у країни, не включені до РКРТ. Ван Діпен далі зазначив, що розуміє, що Україна заздалегідь повідомила партнерів по РКРТ про передачу об'єктів РКРТ I категорії до Індії, чому США заперечували, проте Україна все одно здійснила трансфер об'єктів. Він заявив, що випадок з Індією був першим, коли партнер по РКРТ здійснив трансфер, хоча інший партнер висловив свої заперечення. Якщо Україна збирається передавати об'єкти РКРТ I категорії Саудівській Аравії, це стане ще одним сумним прецедентом. Ван Діпен додав, що США будуть заперечувати проти такого трансферу тому, що це їхнє право як РКРТ партнера, але він сказав, що відкладе подальші коментарі до отримання додаткової інформації про те, що насправді передбачалося передати або передавалося до Саудівської Аравії.

¶ 24. (S) Ван Діпен повідомив, що Україна розв'язати цю дискусію офіційним запитом додаткових даних про передачу I категорії Саудівської Аравії. Він також просив надати ці дані США задовго до листопадового пленуму РКРТ у Ріо-де-Жанейро. Це зробить можливим двосторонні переговори в полі Пленуму з РКРТ як із Саудівського питання так і більш широку філософію передачі РКРТ I категорії. Бувши в замішанні чи був здійснений трансфер, Ван Діпен запросив подальші роз'яснення від України на другий день переговорів.

¶ 25. (C) У другий день Атаманенко пояснив, що об'єкти РКРТ I категорії ще не були передані Саудівській Аравії, але програма вже почата, що відіб'ється на трансфері I категорії. Україна не буде передавати ніяких технологій (/ технічних пристосувань?) для створення будь-яких ракетних систем. Атаманенко також зазначив, що США (Дюрема, директор БМБН) і Великобританія зверталися до уряду України на квітневій зустрічі в Парижі з посилення точок дотику [Reinforced Point of Contact] в області РКРТ, що вони запросили додаткову інформацію про продаж, і не висловлювали занепокоєння про можливий трансфер. Однак, Україна не отримала офіційного письмового запиту цих даних від США або Великобританії. Тоді Ван Діпен повторив свій офіційний запит додаткової інформації про обладнання / технології призначені для трансферу для підготовки до важкого двостороннього обговорення цього питання в полі Пленуму із РКРТ, що наближається (посольство в Києві пізніше направило письмовий запит і підняло цей запит в подальших зустрічах з МЗС).


Міжнародний договір про торгівлю зброєю (МДТЗ)
--------
¶ 26. (S) Никоненко заявив, що Україна взяла участь у зустрічах з відкритою робочою групою МДТЗ у 2009 і чекає зустрічей у лютому 2010. Україна підтримувала розвиток МДТЗ поки це не обмежує самооборону і легальне виробництво військових об'єктів. Україна з оптимізмом дивиться на можливість МДТЗ залучити країни за межами режимів контролю за експортом. Він сказав, що Росія не згідна з Українською позицією, тому нам потрібна спільна стратегія відносно Росії. Никоненко додав, що користь від обговорення будь-якої угоди без участі США, Росії та Китаю буде обмеженою.

¶ 27. (S) Ван Діпен заявив, що США сприяють більшій відповідальності у трансферах зброї, знижуючи дестабілізуючу незаконну торгівлю зброєю і гарантуючи, що всі країни мають національні системи і внутрішній контроль, що відповідають найвищим стандартам. Працюючи на досягнення цих цілей, ми продовжимо протидіяти зниження міжнародних стандартів у передачі неядерної зброї забезпечувати відсутність порушень внутрішньодержавного володіння вогнепальною зброєю. Він продовжив, що робота по МДТЗ повинна бути виконана на основі консенсусу, щоб забезпечити досягнення цих цілей. Великобританії необхідно повернутися до одностайного прийняття рішень; Великобританія планує вести резолюцію під час роботи першого комітету ООН. США потребують допомоги України для гарантії того, що одностайне прийняття рішень необхідно для прийняття будь-якої резолюції. Никоненко підтримав позицію США щодо здійснюваності МДТЗ і двом країнам (разом з Росією і Китаєм) необхідно розробити спільну стратегію.

Випадки трансферу
-----
¶ 28. (S) Ван Діпен заявив, що є два види випадків, які США хоче обговорити у другий день нарад: 1) трансфери до Бірми і Південного Судану, де умисні дії Українського уряду суперечать експортній філософії США, та 2) інші трансфери українських організацій, можливо не санкціоновані Українським урядом. США хоче об'єднати зусилля з Україною, щоб припинити незаконні трансфери другої категорії.

Бірма
-
¶ 29. (S) Никоненко заявив, що Україна отримала демарш США і більше не експортує зброю до Бірми. Україна просто завершує існуючі контракти і знизила експорт до Бірми з 2005. У 2008 український експорт до Бірми був практично нульовим, частково через попередні застереження США, і Україна не підписала жодного нового контракту з Бірмою за останні два з половиною роки. Поточний експорт складають тільки запасні частини. Бізнес, що залишився, такий малий, що пов'язана з ним компанія відкликала всіх своїх працівників з Бірми.
¶ 30. (S) ISN / CATR [Бюро міжнародної безпеки і нерозповсюдження / зниження загрози звичайних озброєнь] заступник директора Брайан Бечмен подякував Никоненку за інформацію. Він повідомив, що США все ще стурбоване експортом до Бірми, але радий чути що Україна зараз експортує невелику кількість запасних частин і більше не експортує готову зброю, як показували донесення.

Південний Судан
----
¶ 31. (S) Ван Діпен нагадав, що коли США зв'язувалися з Україною в липні 2008 з приводу додаткових поставок танків Т-72, броньованих рухомих складів БМ-1 «Град», легкого озброєння та іншого військового обладнання - планованих до постачання в Кенію в кінці червня або початку липня, придбаних міністерством держ. безпеки Південного Судану, Україна запевнила їх, що зброя була для уряду Кенії. Україна проінформувала США, що отримала сертифікат кінцевого споживача від Кенійського уряду і підтвердження отримання про раніше поставлені танки до Кенії. У результаті наших переговорів, т/х Фаїна, який віз ще одну поставку зброї з України, був захоплений, і стало ясно, що вантаж був також призначений для Південного Судану. Ван Діпен запитав, чи провів уряд України розслідування.

¶ 32. (S) Валерій Лисенко з української служби експортного контролю повідомив, що постачання танків Т-72 було призначено Кенії. Він заявив, що Україна не поставляла ніякої військової техніки Південному Судану. Всі українські контракти були перевірені.

¶ 33. (S) Ван Діпен дав українській стороні копію контракту, в якій ясно вказано УПС (уряд Південного Судану), і запитав чи стверджує українська сторона, що експорт здійснювався до Кенії. Лисенко тримався цієї лінії, сумніваючись в автентичності контракту, і запитав, чи є у США докази трохи краще. Ван Діпен, жалкуючи, що уряд України примусив його до цього, показав українцям чіткі знімки з супутника танків Т-72, що відвантажують у Кенію, переданих на сортувальні станції для подальшої відправки, і, нарешті, в Південному Судані. Це викликало занепокоєння в Української сторони.

¶ 34. (S) Ван Діпен продовжив, що він розуміє, що сторони можуть мати різні стратегії експортного контролю, що є їх суверенним правом. Але чого не очікували США від свого стратегічного партнера, так це того, що їм не будуть говорити правду. Він застеріг, що Україна нічого не виграє від брехні і багато втрачає. Оскільки Південний Судан в терористичному списку США, США доведеться вирішувати, чи накладати санкції за трансфер; зважуючи рішення, США врахують чи був уряд України чесним.

¶ 35. (S) Лисенко заявив, що Україна вивчить дані США і він наполягав, що в України були взаємини лише з Кенією, і не було відносин з Південним Суданом. Україна не може нести відповідальність за дії третіх країн. Ця справа була спільною проблемою, що потребує вирішення США і України. Він заявив, що українські спеціальні відомства повинні також брати в цьому участь, щоб з'ясувати, що сталося. Никоненко повідомив, що Україна вивчить ситуацію у світлі партнерських взаємин, чим покаже США, що Україна надійний партнер.


Український експорт комплектуючих для Іранських балістичних ракет.
-------------
¶ 36. (S) Ван Діпен заявив, що всупереч Українській політиці в галузі експортного контролю, українські організації, включаючи XXXXXXXXXXXX, були залучені до постачання Іранської ракетно-балістичної програми комплектуючими та іншими стратегічними компонентами, такими як кулькові підшіпники, що використовуються у ракетних системах на рідкому паливі. Можливо український уряд не був обізнаний, що ці дії мали місце. США все ще глибоко стурбовані тим, що отримуючи високоякісні сталеві компоненти, які можна купити в українських виробників, іранська ракетно-балістична програма продовжить шукати постачальників деталей серед українських організацій, включаючи XXXXXXXXXXXX. Ван Діпен продовжив, що Іран ще довго буде зазнавати труднощів з виробництвом такої стали самостійно. Ван Діпен запропонував наступні пункти / неофіційно:
  • США і Україною в минулому обговорювали постачання українськими фірмами стратегічними матеріалами Іранської ракетно-балістичної програми.
  • А саме, між 2002 і 2007, ми повторно висловлювали заклопотаність, що українська XXXXXXXXXXXX брала участь у постачанні Іранської ракетно-балістичної програми комплектуючими та іншими стратегічними компонентами, такими як кулькові підшипники, що використовуються у ракетних системах на рідкому паливі.
  • Влітку 2004, США наклало санкції на XXXXXXXXXXXX за передачу об'єктів контрольованих в рамках режиму контролю за ракетними технологіями (РКРТ) до Ірану.
  • Згодом, у травні 2006, ми попереджали вас про продовження спроб XXXXXXXXXXXX постачати Іранську ракетно-балістичну програму додатковими матеріалами включаючи РКРТ-контрольовану 08X22HGT стабілізовану титаном дуплексну нержавіючу сталь, яка використовується у виробництві Скад і танків на паливі Нодонг, також як CR18NI10TI, тип нержавіючої сталі не контрольований РКРТ, але використовується у виробництві різних частин пристрою Скад.
  • Ми залишилися глибоко стурбовані тим, що отримуючи високоякісні сталеві компоненти, які можна купити в українських виробників, іранська ракетно-балістична програма продовжить шукати постачальників деталей серед українських організацій, включаючи XXXXXXXXXXXX.
  • Іран ще довго буде зазнавати труднощів з виробництвом такої сталі. Як ви пам'ятаєте, в кінці 2006 ми розповсюдили серед партнерів РКРТ інформацію про те, що ключовою проблемою Іранської ракетно-балістичної програми є можливість купувати передові матеріали такі як сталі AISI 4340 і AISI 4130.
  • Обидва ці види сталей використовуються у іранській ракетно-балістичній програмі у виробництві корпусів двигунів.
  • Таким чином, ми заохочуємо вас проявляти пильність у ході вашого експортного контролю і вживати всіх належних заходів для гарантії того, що українські фірми не служать джерелом особливих металів іранським виробникам балістичних ракет.

¶ 37. (S) Никоненко повідомив, що Україна розгляне цю справу і надасть США детальну інформацію. Ван Діпен заявив, що якщо Україна не може вирішити цю проблему самостійно, то США застосує санкції до залучених організацій, включаючи металургійні підприємства, а також уживе інших заходів. Іранські ракети загрожують безпеці США і союзних військ на Середньому Сході, тому з міркувань самооборони, США змушені діяти з метою припинення цього експорту. Українські металургійні підприємства отримують прибуток від торгівлі з Заходом, але вони не можуть отримувати її обома шляхами - це не в їхніх інтересах ризикувати великими прибутками з Заходу за маленький нелегальний прибуток від держав-ізгоїв на зразок Ірану.


Українське навчання в Іранському Університеті Технологій Малек-Аштар
-----------
¶ 38. (S) Ван Діпен Заявив, що нещодавно поділився з урядом України даними про те, що на початку 2009, Іранський Університет Технологій Малек-Аштар (МУТ), як і в минулі роки, продовжує спонсорувати іноземних вчених, включаючи українських, за організацію навчання у Ірані. Іранський Університет Технологій Малек-Аштар підпорядковується Іранському Міністерству Безпеки та Логістики Збройних Сил (МБЛЗС) і інструктує представників Іранської Організації Оборонної Промисловості (ООП) так само як і Організації Аерокосмічної Промисловості (ОАП). США наполягає, що Україна повинна гарантувати, що українські громадяни та установи не будуть надавати Іранському Університету Технологій Малек-Аштар або іншим Іранським організаціям пов'язаних з іранською ракетною програмою, стратегічних технологій, треінінгів і / або іншої підтримки, і запитав про стан справ України. Никоненко повідомив, що Україна нещодавно отримала дані США і переглядає їх.

Прогрес-Пакистан
------
¶ 39. (S) Ван Діпен зазначив, що вони недавно надали Україні інформацію, звертаючи увагу на інтерес Пакистанської Національної Інженерно-Наукової Комісії (НІНК) в постачаннях гідротеодолітов Українським «Прогресом». Він наполягав на тому, щоб Україна розслідувала цю діяльність та вжила заходів щодо попередження будь-якого трансферу обладнання, що має відношення до ракет. Никоненко повідомив, що Україна нещодавно отримала від США дані і переглядає їх.

XXXXXXXXXXXX
-----
¶ 40. (S) Ван Діпен заявив, що цей випадок має довгу історію і запросив у України оновлених даних. Він також надав додаткову інформацію з цього приводу:
  • У нас зараз є дані, що показують, що в серпні 2009, XXXXXXXXXXXX працювала з представниками Китайської Корпорації Чангда, встановлюючи партнерські відносини, пов'язані з виробництвом гідротеодолітов з Китайським машинобудівним заводом Shaanxi Cangsong
  • Машинобудівний завод Shaanxi Cangsong підпорядковується Десятій Академії Китайської Корпорації аерокосмічної науки і технологій і виробляє інерціальні системи наведення для китайських балістичних ракет.
  • Маючи можливе ракетно-орієнтоване кінцеве споживання цих об'єктів, також як особливість потенційного Китайського партнерства з XXXXXXXXXXXX, ми стурбовані тим, що ця співпраця може бути використано для забезпечення Китайських ракетних програм РКРТ I категорії.
  • Ми, таким чином, наполегливо радимо вам провести подальші розслідування відносин XXXXXXXXXXXX з китайськими ракетно-орієнтованими організаціями та вжити всіх необхідних заходів, які гарантують, що XXXXXXXXXXXX не виступає в якості джерела товарів і технологій для Китайських ракетних програм РКРТ I категорії.

¶ 41. Никоненко повідомив, що Україна все ще вивчає дані США з цих питань. (Коментар: Україна надала оновлені дані з цього питання в письмовому вигляді в кінці переговорів: XXXXXXXXXXXX вела переговори з організацією China Great Wall [«Китайська Велика Стіна»] і отримала ліцензований дозвіл на ремонт раніше поставленого гідротеодоліта UGT-S. Однак, XXXXXXXXXXXX не вело переговорів з Китайською Академією технологій ракет-носіїв про передачу РКРТ-контрольованих зоряних датчиків DOZ. Кінець коментаря)

Глобальне партнерство G8 / Боротьба з ядерною контрабандою
--------------- -
¶ 42. (U) Віктор Рязанцев з державного комітету ядерного регулювання, Микола Проскура з Міністерства з надзвичайних ситуацій і Олександр Панченко з державної прикордонної служби надали детальні звіти про досягнення в рамках проектів з боротьби з ядерною контрабандою, розроблених Українським Урядом з Ініціативи США з боротьбі з ядерною контрабандою (NSOI) у січні 2006. Кожен з них рапортував про великий прогрес у цих проектах і висловив глибоку вдячність за сприяння США як у реалізації проекту, так і за участь інших донорів.

¶ 43. (U) Координатор NSOI Майк Стаффорд погодився з ними в тому, що обидві сторони досягли чудового прогресу в цих проектах і додав, що їх рівень співпраці послужив моделлю для співпраці по NSOI з іншими державами. Стаффорд також зазначив, що на додаток до досягнень у проектах зі сприяння, було важливим спостерігати прогрес у здійсненні узгоджених кроків за спільним планом, виробленим сторонами в січні 2006 і для сприяння виконанню якого були створені проекти із сприяння. Стаффорд заявив, що уряд США отримав з українського посольства тижнем раніше оновлену форму, яка демонструє, що 27 з 30 пунктів спільного плану були або виконані, або показали прогрес. Він привітав Уряд України з цим досягненням і заручився згодою Никоненко тримати США в курсі досягнень з його виконання. Стаффорд також оголосив, що NSOI розподілив $935,000 з майбутнього бюджета'09 для допомоги у контролі за українським зеленим кордоном з Росією, запропонував від імені Програми із Запобігання Ядерній Контрабанді провести семінар щодо покращення здатності України реагувати на випадки ядерної контрабанди, і погодився на українську прохання з'ясувати в уряду Фінляндії, коли запропонована вантажівка мобільного моніторингу може бути надана. (Фінська розпорядчий орган пізніше повідомив, що вони сподіваються надати його в грудні).

¶ 44. (U) Від імені ISN / CTR Стаффорд висловив вдячність США за надання тимчасового розміщення науково-технологічного центру України (НТЦУ) і запитав про періодичне оновлення даних про будівництво постійного штабу. Никоненко виділив три додаткових допоміжних проекти, які були запропоновані Україною на недавній зустрічі Робочої Групи Глобального Партнерства (ГП), і повторив прохання про те, щоб вклади членів ГП в фонд Чернобльского Щита не списувалися в рахунок їх зобов'язань перед ГП. Стаффорд заявив, що розслідував недавній питання після початкової Української прохання і з'ясував, що уряд США і ще кілька членів ГП розглядали ці вклади в рамках їх зобов'язань ГП. Уряд США не схильний змінювати цю практику і, таким чином, не буде пропонувати іншим, також, особливо тому, що те, як розглядати допомогу, є суверенним рішенням.


Електрон
---
¶ 45. (U) Проскура повідомив, що після двох років переговорів, США і Україна підписали 24 вересня контракт з усунення та зберігання радіоактивних джерел з газового заводу «Електрон» і Інституту Кавецького. Україна вибрала підрядника і він не бачить причин, чому орган ядерного регулювання України повинен втрутитися, щоб зупинити роботу.

¶ 46. (C) Лич заявив що цей контракт демонструє сильну прихильність Україні до нерозповсюдження. Сторони почнуть із забезпечення безпеки джерел на двох об'єктах і потім почнуть працювати над видаленням матеріалу, починаючи з унікальних джерел в Інституті фізики Києва. Сторони вироблять спосіб роботи з різними джерелами і більш складними умовами на газовому заводі «Електрон». Він зробив висновок, що сторонам може знадобитися працювати тісніше і об'єднатися для вирішення всіх проблем, у міру просування проекту.

НАТОвський Проект знищення «Партнерство заради миру».
--------------- -
¶ 47. (U) Заступник директора Організації скорочення і знищення зброї (PM / WRA), Стівен Костнер відмітив, що сторони проведуть наступного дня детальне технічне обговорення цієї теми, але він хоче узагальнено викласти стан питання перед більшою аудиторією. Хоча спочатку I Фаза проекту передбачала знищення 15,000 тонн боєприпасів і 400,000 стрілецької зброї / легких озброєнь (SA / LW), перегляд планів НАТО та Українським урядом (як керівної нації) призведе до зупинки проекту, коли буде вичерпано поточне фінансування (приблизно в кінці березня 2010 ), з цієї причини уряд України прийняв рішення не знищувати все SA / LW. Цей переглянутий план покриє 6000 тонн боєприпасів. Хороші новини полягають в тому, що знищення боєприпасів нарешті почалося, близько 600 тонн вже знищено на даний момент, і що Агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення визначило, що додаткові 2000 тонн боєприпасів можуть бути знищені (тобто всього 8000 тонн) завдяки відсоткам накопичується на рахунку. Буде потрібно дозвіл інших «донорів» на використання відсотків для цих цілей, але очікується, що це формальність. Крім того, спорудження будівлі по спалюванню вибухонебезпечних відходів має початися в жовтні. Що стосується знищення SA / LW, більш 134,000 вже знищено на даний момент, і нещодавно уряд України дав згоду на знищення ще 54,000 після більш півторарічного припинення цього знищення. Це призведе загальну кількість знищених одиниць до приблизно 190,000 SA / LW, але приблизно 210,000 одиниць озброєнь не увійдуть до початкового плану.

¶ 48. (U) Костнер підкреслив, що уряд США зобов'язався залучити уряд України своєю пропозицією перевести баланс SA / LW у копії для продажу, щоб побачити, чи може це бути зроблено таким чином, що задовольнити вимоги уряду США про те, що зброя більше не діяла як така. Якщо угода буде досягнута, уряд США і НАТО візьмуть на себе зобов'язання щодо продовження проекту знищення і ліквідувати 15,000 тонн боєприпасів, як спочатку передбачалося. Проте, він підкреслив, що закони США суворі в цьому відношенні і що експерти можуть не прийти до угоди за сьогодні. У цьому випадку, сторони зіткнуться з двома варіантами: 1) Україні буде потрібно знищити зброю, як спочатку було погоджено; або 2) проект буде закрито, як було сказано вище.

¶ 49. (U) Никоненко висловив вдячність за хороші новини, що загальна кількість боєприпасів буде збільшена до 8000 тонн, і висловив упевненість, що експерти знайдуть рішення до наступного дня, що дозволить продовжити сприяння знищенню. (Коментар: на наступний день Українські експерти заявили, що рекомендували Кабінету Міністрів України погоджуватися на знищення зброї згідно початкової угоди, замість трансформування їх у моделі. Якщо згоду Кабінету Міністрів буде отримано, це дозволить продовжити проект. Див. septel. (окрему телеграму - прим. пер.) для подробиць. Кінець коментаря)


Ініціатива щодо зниження біологічної загрози.
-------------
¶ 50. (U) Людмила Махерская з Міністерства Охорони Здоров'я представила детальний виклад українських спроб модернізувати 18 регіональних медичних лабораторій. Міністерство Охорони Здоров'я також працює з Міноборони та іншими службами безпеки для поліпшення безпеки в лабораторіях. Україні потрібна додаткова допомога в зниженні біологічної загрози для завершення всієї цієї роботи.

¶ 51. (U) Ван Діпен примусив Україну прискорити вибір нового місця для Центральної метрологічної Лабораторії (ЦМЛ), що задовольняє умови Міноборони США і CTR і він підкреслив, що Україні треба об'єднати всі особливо небезпечні патогенні мікроорганізми в ЦМЛ, по її завершенні.

¶ 52. (U) Махерская повідомила, що Україна працює над цим складним питанням і розглядає кілька місць для ЦМЛ. Деякі місця знаходяться у власності Міноборони, таким чином, може знадобитися передача цього місця Міністерству охорони здоров'я. Україна сподівається, що скоро зможе визначитися з вибором місця.

Другорядний розмова - Гарантії Безпеки і продовження СНО
--------------- -----
¶ 53. (S) У полі обговорень нерозповсюдження, Никоненко мав три бесіди із заступником директора Бюро Договору про перевірку, нагляд і контроль збройних сил, Неіл Кауч для роз'яснення бажання України взяти участь у договорі про продовження СНО і стурбованості Києва з приводу безпеки. Никоненко заявив, що він був призначений представником України в переговорах щодо продовження СНО, і в цій якості, він хотів би поговорити з представником США на переговорах. Він додав, що незважаючи на важкі взаємовідносини з Росією, він зустрічався з послом Антоновим чотири рази і він не розуміє, чому США не запропонували подібних консультацій. Він хоче зустрітися з пані Готтемеллер у будь-який час і в будь-якому місці. Никоненко повторив свою пропозицію, щоб Україна виконувала роль посередника між США і Росією у продовженні СНО, посилаючись на минулі приклади, в яких Україна грала подібну роль в СНО. Нарешті, Никоненко попросив, щоб договір, що продовжує СНО містив преамбулу про окремий внесок України у виконання СНО зокрема і ядерне нерозповсюдження взагалі. Він додав, що це несправедливо включати Україну до тієї самої категорії, що й Білорусь і Казахстан, які є членами СНД і роблять те, що їм каже Росія.

¶ 54. (S) Кауч попросив Никоненко пояснити, чому Україна потребує додаткових юридичних гарантій, нагадуючи, що гарантії безпеки, які дали в 1994 р. у Будапешті, надані США, Великобританією і РФ, не закінчуються разом з договором СНО в грудні 2009; що Хартія 2008 про стратегічне співробітництво між США і Україною все ще в силі, і віце-президент Байден у нещодавній промові в Києві підтвердив зобов'язання США щодо української безпеки. З усіма цими гарантіями, що ще може вимагатися Україні? Никоненко відповів, що Україна не сумнівається у зобов'язаннях США, проте в України є серйозні сумніви в зобов'язаннях Росії. Посилаючись на російсько-грузинський конфлікт і велику частку етнічного російського населення України, Никоненко пояснив, що якщо США погодяться на нові гарантії безпеки Україні, Росія, імовірно, погодиться приєднатися до документа. Що є справжньою метою Україна; вона розглядає угоду з США як засіб підштовхнути Росію. Никоненко додав, що така угода також задовольнить обидві половини українського суспільства, прозахідну і проросійську половини і допоможе знизити внутрішню напруженість. Він також підняв питання про Російську військово-морську базу на Чорному морі в Севастополі, заявляючи, що Україна не може з'ясувати скільки російських солдатів є на базі і що йому здається, що Росія перевищила допустиму кількість персоналу на орендованій морській базі. Це особливо важливо для України в зв'язку з призупиненням Росією своїх зобов'язань за Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Никоненко зрозуміло стурбований тим, що росіяни можуть використовувати чорноморську базу як відправну точку для військових дій на Україні. (Коментар: Результат первинної перевірки аналітиками Розвідуправління міноборони США (DIA) не виявив помітного нарощування російських сил на чорноморській військово-морській базі. DIA зараз більш ретельно вивчає доступну інформацію. Кінець коментаря)

¶ 55. (U) Учасники: США: Виконуючий обов'язки помічника секретаря ISN Ванн Ван Діпен XXXXXXXXXXXX

¶ 56. Виконуючий обов'язки помічника секретаря ISN Ванн Ван Діпен очистив ці дані.
PETTIT

Джерело:

Пов`язані

Україна 5190389685005294109

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item