Соціально-економічна компенсація ризику діяльності об'єктів поводження з радіоактивними відходами

Верховною Радою України 23.12.2010 прийнято у цілому Закон про внесення змін до деяких законів України щодо вирішення питань соціального...

Верховною Радою України 23.12.2010 прийнято у цілому Закон про внесення змін до деяких законів України щодо вирішення питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (проект Закону №7308 від 29.10.2010, надалі - Закон), а 27.12.2010 - Закон направлено на підпис Президенту України.

Спеціалізовані підприємства по поводженню з радіоактивними відходами (всього шість міжобласних спецкомбінатів УкрДО "Радон" МНС України) виключені з числа ліцензіатів, за рахунок яких здійснюється соціально-економічна компенсація ризику від поводження з радіоактивними відходами, як це визначено у ч. 4 ст. 12 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку".

Логіка авторів Закону зрозуміла: вказані кошти отримані через збір за забруднення навколишнього природного середовища, що справляється за утворення радіоактивних відходів та їх тимчасове зберігання, але спецкомбінати не є платниками цього збору через те, що вони не є "виробниками" радіоактивних відходів, а лише забезпечують їх тимчасове зберігання.

З іншого боку логічною залишається вимога ч. 4 ст. 12 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" про те, що соціально-економічна компенсація ризику може бути використана тільки для фінансування адміністративно-територіальних одиниць, на територію яких поширюється зона спостереження, на якій можливий вплив відповідних об'єктів ліцензіата.

Для уникнення протиріч між положеннями декількох Законів України, фінансування заходів із соціально-економічної компенсації направляється на відповідну адміністративно-територіальну одиницю з Державного фонду поводження з радіоактивними відходами через Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами, для чого у Закон України "Про Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами" внесені необхідні зміни.

Всього згідно пп.5 п. 7 Додатку 1 Закону на заходи соціально-економічної компенсації ризику від провадження діяльності об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами передбачено 3.7 млн. грн. на 10 років (2008-2017 рр.) на 6 спецкомбінатів.

Джерело:

Пов`язані

Україна 3722039667945517593

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item