Перевезення ядерних матеріалів з України до Росії за допомогою США

Міжнародні угоди, збройовий уран, секретна місія. Схоже не на справжнє життя, а на кіно. Але кореспондент Стів Сентанні повідомляє, що все ц...

Міжнародні угоди, збройовий уран, секретна місія. Схоже не на справжнє життя, а на кіно. Але кореспондент Стів Сентанні повідомляє, що все це - частина українсько-американського плану.




Операція була секретною і складною.

По-перше, для 50 кілограмів високозбагаченого урану - такої кількості вистачило б на дві ядерні бомби - розробили 21 особливий контейнер. Потім радіоактивний матеріал вантажівками відправили до українських аеропортів. Звідти секретний вантаж транспортували п'ятьма різними літаками з Києва, Севастополя і Харкова до місця, розташованого неподалік Москви.

Через сувору зимову погоду, що заважає польотам, і найсуворіші заходи безпеки операція потребувала два тижні.

Томас Д'Агостіно, керівник Національного управління ядерної безпеки США: «Коли здійснюють транспортування, завжди є ризик втрат або ризик того, що про наші дії дізнаються і вирішать провести проти них якусь операцію. Тому ми і робимо додаткові запобіжні заходи».

І все - для того щоб транспортовані ядерні матеріали не потрапили до рук терористів.

Про цю передачу президент Обама і його український колега Віктор Янукович домовилися на ядерному саміті, який відбувся минулого квітня у Вашингтоні. Обама зобов'язався протягом 4 років убезпечити всі ядерні матеріали в світі. І сьогодні він привітав українців наступними словами: «Ці дії говорять про те, що Україна як і раніше лідирує в прагненні не допустити потрапляння цих ядерних озброєнь в руки терористів, як і в прагненні прийти до світу, в якому не було б ядерної зброї».

Стів Сентані, кореспондент: «За те, що Україна вивезла зі своєї території збройовий матеріал, вона отримає низькозбагачений уран і наукову допомогу від США».

Трохи більшу кількість відпрацьованого урану було вивезено з України в травні минулого року – тоді уран вивозили залізницею.

Решту високозбагаченого урану, який іще є в Україні, планують частинами вивезти до квітня 2012 року.

У Державному комітеті з ядерного регулювання України тим часом повідомили, що ядерні матеріали вивозились із Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, Харківського фізико-технічного інституту та Київського інституту ядерних досліджень. 

США заявляють, що до теперішнього моменту допомогли різним країнам позбутися від кількості урану, достатнього для створення 120 одиниць ядерної зброї.

Джерело:

http://inotv.rt.com/2011-01-03/Ukraina-popolnila-rossijskie-zapasi-urana
За матеріалами Стіва Сентанні, Fox News, Вашингтон.

Дата виходу в ефір 31 грудня 2010 року.

Пов`язані

Україна 2967461115102805583

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item