Уряд Болгарії прийняв стратегію по ядерних відходах

У рамках першого робочого тижня січня уряд Болгарії прийняв актуалізовану стратегію поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактив...

У рамках першого робочого тижня січня уряд Болгарії прийняв актуалізовану стратегію поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактивними відходами до 2030 року. Попередній документ був схвалений у 2004 році, але через нових директив ЄС, пов'язаних з безпекою відходів атомних станцій, Міністерство економіки і енергетики актуалізувало національну стратегію. 

Ця гостра проблема стоїть перед усіма країнами ЄС, в яких експлуатуються АЕС, у тому числі і перед Болгарією. Брюссель переконаний, що найкращим варіантом збереження небезпечних відходів є їх глибоке захоронення в надрах землі. 

В актуалізованій стратегії пропонується три варіанти поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Переробка, пряме захоронення і відкладене захоронення після розпаду радіоактивних елементів у спеціальних сховищах. П'ять держав ЄС вже вибрали переробку відходів, а інші два розробляють проекти прямого захоронення відпрацьованого палива. Усе ще не існує єдиної політики вирішення цієї проблеми, причому поки головна мета полягає в гарантуванні безпечного збереження відходів у наступні п'ятдесят-сто років. Франція, Швеція і Фінляндія є піонерами в цій галузі, роблячи ставку на пряме поховання самих небезпечних відходів у глибоких земних пластах. Зі стратегії уряду видно, що Болгарія зорієнтується на використання вже переробленого відпрацьованого ядерного палива. Попереду обговорення того, як будуть зберігатися відходи. Болгарія повинна вирішити, чи буде вона брати і захоронювати на своїй території токсичні відходи, чи приєднається до проектів інших країн щодо їх збереження або поверне відходи державі, від якої отримує свіже паливо. На сьогоднішній день Болгарія продовжує вивозити до Росії відпрацьоване паливо з АЕС "Козлодуй". У стратегії розглядається і варіант збереження відпрацьованого ядерного палива на майданчиках нинішньої АЕС "Козлодуй" і майбутньої АЕС "Белене". Цей варіант пов'язаний з необхідністю скорочення величезних витрат, які Болгарія платить Росії за транспортування, переробку і збереження відходів. Мета - дочекатися тих часів, коли будуть розроблені нові технології повторного використання ядерного палива. У Росії, з якої Болгарія ввозить в даний момент паливо для своєї атомної станції і яка приймає назад відпрацьоване паливо, зберігається понад 640 тонн радіоактивних відходів з АЕС "Козлодуй".
Однак, що станеться в тому випадку, якщо після їх переробки, нехай навіть і в довгостроковому плані, вони повернуться до Болгарії? Проблема справді серйозна, тому як на майданчику АЕС "Козлодуй" і так вже зберігається близько 925 тонн ядерних відходів від діяльності атомних реакторів. Радіоактивні відходи, однак, збільшаться в два рази, після того як буде споруджена і пущена в експлуатацію друга атомна електростанція.

Між тим, Болгарія має намір запроваджувати сучасні технології скорочення обсягів відходів. Не виключений і варіант транспортування ядерних відходів у міжнародні спецсховища Європи. Згідно зі стратегією, до 2012 року буде завершено так зване сухе сховище для відпрацьованого палива на майданчику АЕС "Козлодуй", місткість якого дасть можливість зберігати відходи близько 50 років. До 2015 року, у свою чергу, має запрацювати національне сховище збереження середньо-і низькоактивних відходів.

Джерело:

Радіо Болгарія
http://bnr.bg/sites/ru/Economy/Pages/100111-othody.aspx

Пов`язані

Світ 636129980317054563

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item