Зростання опромінення населення Великої Британії від рентгенівських процедур

Більш широке використання рентгенівських променів протягом останніх десяти років, у тому числі 140% збільшення в КТ , підвищило річні до...

Більш широке використання рентгенівських променів протягом останніх десяти років, у тому числі 140% збільшення в КТ, підвищило річні дози опромінення населення Великої Британії, показали дослідження HPA.

Вчені-радіологи агентства підрахували, що близько 46 мільйонів медичних та стоматологічних рентгенологічних досліджень були проведені у Великий Британії в 2008 році, що на 10% більше від 1997 року. Близько двох третин, 67%, процедур було проведено в лікарнях NHS а 26 відсотків були виконані стоматологів.

Нові дослідження HPA показують, що середня річна доза опромінення на кожного члена суспільства від всіх діагностичних рентгенівських процедур збільшилася з 0.33 мЗв у 1997 році, коли востаннє було завершено докладний огляд частоти таких процедур, до 0.4 мЗв. Більша частина цього підвищення пов'язана зі зростанням числа КТ-оглядів з підвищеною дозою. Медичне рентгенівське опромінення залишається найбільшим джерелом штучного опромінення населення Великої Британії. Середня доза опромінення від усіх джерел іонізуючого випромінювання залишається близько 2.7 мЗв на рік на людину і медичні рентгенівські процедури дають 15% від цієї величини.

Д-р Джон Купер, директор Центру HPA з радіаційної, хімічної та екологічної небезпеки, сказав: "Незважаючи на широке використання діагностичних рентгенівських променів у медицині у Великій Британії, середня доза населення все ще значно нижче, ніж в інших країнах. ... У США, наприклад, люди піддаються в п'ять разів більшому опроміненню від цих процедур щороку."

Дослідження також показує, що;
  • на КТ-сканування в даний час припадає близько 68% від дози на населення Великої Британії від всіх рентгенівських процедур. Близько 1.4 млн. КТ-сканувань було виконано в 1997 році й 3,4 млн. - у 2008 році - зростання на 140%. Близько 20 тис. з цих КТ-сканувань проводилися на особах без симптомів, за їх власною ініціативою з оцінки власного стану здоров'я. 
  • NHS Програма мамографічного скринінгу склали 2.03 млн. рентгенівських обстежень у 2008 році, що на 45% більше від 1997 року, коли було проведено 1.4 млн. досліджень. Це збільшення пов'язане з розширенням вікового діапазону скринінгу для покриття жінок у віці 50-70 років, замість 50-64 років.
  • Стоматологи, як у NHS та і з приватної практики, здійснили близько 12 млн. діагностичних рентгенівських досліджень у 2008 році, хоча й внесок цих процедур у загальну дозу опромінення населення Великої Британії залишається незначним, оскільки у цих процедурах застосовуються низькі дози.
  • Близько 1.2 млн. рентгенологічні дослідження було проведено в незалежних лікарнях у 2008 році, зростання на 40% від 1997 року.
Д-р Купер додав: "Медична радіологія на сьогоднішній день є найбільшим штучним джерелом іонізуючого випромінювання, що робить його однією з ключових областей, коли справа доходить до захисту від радіації та виявлення областей, куди слід направляти зусилля зі скорочення непотрібного опромінення населення.

"У цій доповіді підкреслюється стійке зростання протягом останніх 30 років частоти рентгенологічних досліджень у Великій Британії: і, зрештою, підвищення середньої дози для населення на тлі відносно повільного зростання чисельності населення. Раніше ми вже звертали увагу на розширення використання КТ як зростаючого важливого джерела опромінення від іонізуючого випромінювання для населення Великої Британії, часто замінюючи звичайні рентгенівські процедури ... "

Джерело:

http://www.rochdaleonline.co.uk/news-features/2/news-headlines/51167/scale-of-uk-exposure-to-xrays-revealed

Пов`язані

Світ 2177858405683915681

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item