Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо допомоги по мінімізації наслідків аварії на ЧАЕС

Генеральна Асамблея ООН 15 грудня під час пленарного засідання ухвалила проект резолюції щодо зміцнення міжнародного співробітництва та коор...

Генеральна Асамблея ООН 15 грудня під час пленарного засідання ухвалила проект резолюції щодо зміцнення міжнародного співробітництва та координації зусиль у справі вивчення, пом'якшення та мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи. Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

Представлений Україною від імені трьох найбільш потерпілих від Чорнобильської катастрофи держав - України, Білорусі та Росії - відповідний проект резолюції був прийнятий консенсусом. Співавторами документа, загалом, виступили 74 держави-члени Організації.

Схвалена за такої широкої підтримки резолюція передбачає проведення у квітні 2011 р. у Києві Міжнародної конференції "Двадцять п'ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього" за участю Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна.

Крім того, 26 квітня 2011 р., відповідно до положень резолюції, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбудеться коммеморативне засідання Генеральної Асамблеї з метою вшанування 25-ї річниці з дня Чорнобильської трагедії.

Міжнародне товариство у черговий раз підтвердило важливість вирішення багатоаспектних та довготривалих проблем, пов'язаних з наслідками Чорнобильської катастрофи. У документі вітається діяльність міжнародної спільноти, спрямована на відновлення уражених територій та потерпілого населення, а також привертається увага до зусиль, що докладаються для завершення побудови об'єкта "Укриття" та трансформації його в екологічно безпечну систему.

Резолюція підкреслює важливість реалізації Плану дій ООН для Чорнобиля на період до 2016 рр. у рамках проголошеної Декади відновлення та сталого розвитку потерпілих територій, 2006-2016 рр. Втілення Плану дій покладено на Програму розвитку ООН, яке є координатором діяльності агенцій системи ООН з Чорнобильської проблематики.

Наступний розгляд Чорнобильського питання відбудеться на 68-й сесії ГА ООН.

Джерела:

http://www.rbc.ua/ukr/top/show/genassambleya-oon-prinyala-rezolyutsiyu-o-pomoshchi-v-minimizatsii-16122010112200
http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/65/L.25&referer=http://www.un.org/Docs/journal/En/20101215e.pdf&Lang=R

Пов`язані

Чорнобиль 2587118624896270309

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item