Відкрита заява Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України

Громадська рада при Державній інспекції ядерного регулювання України 12 лютого 2019 року виступила з відкритою заявою наступного змісту...


Громадська рада при Державній інспекції ядерного регулювання України 12 лютого 2019 року виступила з відкритою заявою наступного змісту:

На засіданні Громадської Ради при Державній інспекції ядерного регулювання України, яке відбулося 19 грудня 2018 року, розглядалися питання дотримання законодавства при внесенні змін до ліцензії №ЕО 000953 на право провадження діяльності з експлуатації сховищ для захоронення радіоактивних відходів (далі – РАВ) ДСП «ЦППРВ», в частині експлуатації сховища для захоронення РАВ № 21А ПЗРВ «Буряківка» та видачі ліцензії ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» в частині надання йому права в рамках провадження діяльності з переробки уранових руд  здійснювати  припинення діяльності уранових об’єктів колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод», які належать ДП «Бар’єр».

Заслухавши пояснення заступника голови Держатомрегулювання Р.Тріпайло, та проаналізувавши Висновки Державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки (далі - ЯРБ) документа ДСП «ЦППРВ» «Звіт з аналізу безпеки експлуатації сховища №21А ПЗРВ «Буряківка», протокол Ліцензійної комісії Держатомрегулювання від 07.11.2018 № 09-11/42, та причетні до ліцензійної справи документи, вважаємо за необхідне заявити.

Прийняття рішення щодо внесення змін до ліцензії № ЕО 000953 Головою Держатомрегулювання Г.Плачковим відбулося з порушенням чинного законодавства України.

Так, результати Державної експертизи з ЯРБ Звіту з аналізу безпеки (від 23.10.2018 № 320/3254) свідчать, що у Звіті не обґрунтована відповідність сховища № 21А вимогам норм та правил з ЯРБ, відсутні обґрунтування критеріїв приймання радіоактивних відходів до сховища на підставі проекту та оцінки безпеки сховища, експлуатаційні процедури не відповідають затвердженому проекту сховища. Не було проведено передліцензійне інспекційне обстеження ДСП «ЦППРВ» інспекторами Держатомрегулювання, що, відповідно до статті 12 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» є обов’язковим перед прийняттям рішення про видачу ліцензії на експлуатацію сховища для захоронення РАВ. Управління безпеки поводження з РАВ Держатомрегулювання пропонувало керівництву Держатомрегулювання відмовити заявнику у внесенні змін до ліцензії на підставі статті 13 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» або продовжити розгляд ліцензійної справи до надання доопрацьованих заявником документів. У висновку Управління зазначено про недостатність документів, що підтверджують відповідність безпеки сховища для захоронення радіоактивних відходів встановленим вимогам та наявність в документах, що подані заявником, недостовірної або перекрученої інформації.

Не зважаючи на те, що на засіданні Ліцензійної комісії Держатомрегулювання голоси поділилися майже порівну: 4 – за, 3 – проти, 1 – утримався, що свідчить про спірність питання внесення змін до зазначеної ліцензії, Голова Держатомрегулювання прийняв рішення внести зміни до ліцензії № ЕО 00953, в частині експлуатації сховища для захоронення РАВ № 21А ПЗРВ «Буряківка».

Проти начальника Управління безпеки поводження з РАВ Держатомрегулювання Н. Рибалко, фахівця із майже 20 річним досвідом у цій сфері, яка на засіданні Ліцензійної комісії наполягала на відсутності законних підстав для внесення змін до ліцензії, поки заявник не виконає всіх вимог з ЯРБ , було порушено дисциплінарне провадження (наказ № 474 від 23.11.2018), вже після того, як 22 листопада вона подала заяву на звільнення через незгоду із прийняттям керівництвом Держатомрегулювання рішень з ліцензування без урахування позиції очолюваного нею Управління. Заява на звільнення Н. Рибалко була підписана того ж дня, 22 листопада, тобто дисциплінарне провадження порушено вже після звільнення.

Що стосується видачі Держатомрегулювання ліцензії ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» стосовно надання йому права провадження діяльності з переробки уранових руд в частині припинення діяльності уранових об’єктів колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод», які належать ДП «Бар’єр», заявляємо, що жодна ліцензія в Україні на  діяльність з переробки уранових руд, не видавалась на об’єкти, які не знаходяться на балансі Ліцензіата. Це прецедент вперше створений Головою Держатомрегулювання Г. Плачковим.

Замість того, щоб застосувати інспекційні засоби впливу на посадових осіб Міненерговугілля України,які не забезпечили прийняття Державної програми щодо реабілітації об’єктів колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод» з відповідним фінансуванням діяльності ДП «Бар’єр», яке знаходиться в сфері управління Міненерговугілля, Держатомрегулювання припиняє дію ліцензії ДП «Бар’єр» на діяльність на вказаних об’єктах, що знаходяться на балансі цього підприємства, та видає ліцензію іншому підприємству – ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», яке не має ні фінансових, ні людських ресурсів для здійснення відповідної діяльності. Внаслідок цього рішення Держатомрегулювання Європейська Комісія призупинила фінансування проекту технічної допомоги «Реабілітація ВО «Придніпровського хімічного заводу - Фаза ІІІ». А поточний проект U4.02/16 (проект 379607) «Невідкладні заходи для Придніпровського хімічного заводу – Фаза ІІ», перебуває під загрозою зриву (лист ЄК від 23.11.2018 на адресу Міненерговугілля).

Виходячи з вищевикладеного, та спостерігаючи за діяльністю Г. Плачкова на посаді Голови Держатомрегулювання протягом року з часу його призначення, Громадська Рада при Держатомрегулювання одностайно вирішила оголосити недовіру Голові Держатомрегулювання Г. Плачкову та заявити про невідповідність його професійних знань та компетенцій займаній посаді, звернувшись з Відкритою заявою до КМУ, Нацдержслужби України, РНБОУ, інші органи влади та ЗМІ.

Перебування Г. Плачкова на посаді Голови Держатомрегулювання призводить до руйнування системи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, що вибудовувалася з 1991 року зусиллями багатьох українських фахівців за підтримки міжнародної спільноти, відповідно до міжнародних зобов’язань України, як країни, яка широко використовує ядерну енергію. Наслідками можуть бути зниження рівня ядерної та радіаційної безпеки у державі, втрата довіри суспільства  та громадськості до діяльності органу державного регулювання безпеки у сфері використання ядерної енергії,  та спаплюження міжнародного іміджу України, що є неприпустимим.

Від імені Громадської Ради при Держатомрегулювання,
Голова Громадської Ради при Дкержатомрегулювання

Ярослав Рожило

Джерело:

Пов`язані

Україна 7142785994834178893

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item