Хто платитиме за новий саркофаг у Чорнобилі

Старий бетонний саркофаг, що закрив згорілий реактор в Чорнобилі, потроху кришіться. Хоча Європейський консорціум погодився сховати цю спору...

Старий бетонний саркофаг, що закрив згорілий реактор в Чорнобилі, потроху кришіться. Хоча Європейський консорціум погодився сховати цю споруду у конструкцію з металу, до цих пір неясно, звідки саме прийдуть всі гроші. Москва, як бачиться, не хоче платити свій внесок.

Коли чорнобильський реактор вибухнув 26 квітня 1986 року, Україна була політично ще частиною Радянського Союзу. Тепер це незалежна держава і її зв'язки з Москвою часами були напруженими. Чорнобильський реактор, який після руйнування був спішно запечатаний у бетон і свинець, залишається предметом спору.

Чорнобиль увійшов в історію як найгірша аварія ядерної ери і руїнам потрібна нова захисна споруда, тому що старий саркофаг пропускає радіацію. Очікується, що вартість проекту складе близько 2 млрд. Євро (або 2,6 млрд. доларів США). На даний момент потрібно зібрати ще € 740 млн. Евро. Росія любить бачити себе в якості наступника величезної радянської імперії в деяких інших контекстах, але до цих пір вона мало пожертвувала для захисту від наслідків аварії в Україні.

Новий металевий павільйон, що нагадуватиме аеродромний ангар у 150 метрів (490 футів) завдовжки, буде насунутий над руїнами і поховає їх протягом століття. Оболонка також повинна зробити можливим провести демонтаж реактора впродовж цього часу.

"Чорнобиль більше не існуватиме" - це як Ів-Тібо де Сільгі, керівник французької компанії Vinci, описав проект у 2007 році. Консорціум французьких і німецьких ядерно-інжинірингових компаній під загальною назвою Новарка виграв контракт у тому ж році на побудову нового укриття.

Старі, побудовані росіянами ущільнення навколо реактора, почали давати тріщини у 1990-х роках і тепер крізь них проходить дощова вода. Новарка хоче побудувати водонепроникне укриття, щоб запобігти проникненню води до активної зони реактора.

Коли будівництво буде закінчено, можливо до 2015 року, укриття, як очікується, буде найбільшою рухомою структурою у світі. З 2007 року вартість об'єкту зросла. Спочатку бюджет, як повідомляється, був близько 380 млн. Євро, але відповідно до офіційних українських джерел він збільшився через суворі вимоги безпеки.

Фінансування укриття - спільний проект Євросоюзу і урядів G-8. Росія належить до останньої групи, але поки вона обіцяла лише 1 відсоток від кінцевої вартості - 23 млн. Евро. Близько половини обіцяного фінансування надходить від європейських урядів або з Брюсселя і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу підняв цю делікатну тему на нещодавньому саміті ЄС-Росія.

Москва більш щедра у інших секторах атомної галузі. Так, у 2010 році вона самотужки витратила 1.7 млрд. Євро на будівництво ядерних енергетичних установок. Дюжина нових реакторів планується до запуску в Росії до 2020 року. Державне підприємство "Росатом" в даний час будує або планує побудувати інші нові станції в сусідніх країнах, таких як Індія і Китай.

Кремль, тим часом, платить постраждалим від чорнобильської аварії в Україні близько 50 Євро щомісяця.

Джерело:

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,736026,00.html

Пов`язані

Чорнобиль 6622920480835996511

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item