Більше 4.7 млрд рублів планується витратити на радіаційну безпеку Москви до 2013 року

Московська влада має намір виділити більше 4.7 мільярди рублів на реалізацію програми із забезпечення ядерної та радіаційної безпеки столиці...

Московська влада має намір виділити більше 4.7 мільярди рублів на реалізацію програми із забезпечення ядерної та радіаційної безпеки столиці на період з 2011 по 2013 роки, випливає з проекту постанови уряду Москви, який опублікований на сайті департаменту ЖКГ та благоустрою міста.

"Відмінною особливістю столиці є той факт, що на території 1.1 тисячі квадратних метрів розташовано 18 радіаційно-небезпечних об'єктів, що перебувають у федеральній власності. Таких столиць у світі більше немає", - говориться в документі.

Як наголошується в проекті постанови, Москва є можливим об'єктом терористичних атак, в тому числі на атомні об'єкти, де також залишаються проблемою пожежі і техногенні катастрофи, зокрема, відключення електроенергії, вибухи газу, помилкові дії персоналу.

"Місто зобов'язаний адекватно реагувати на такі загрози. Принциповим висновком, який можна зробити на основі світового досвіду і досвіду міста Москви, є необхідність визначальної ролі держави у вирішенні проблем, пов'язаних із забезпеченням радіаційної безпеки при поводженні з РАВ", - підкреслюється в документі.

Згідно з наданими даними, програма, що приймається у зв'язку з цим,  буде реалізовуватися з 2011 по 2013 роки, загальний обсяг її фінансування складе більше 4.7 мільярда рублів, які будуть надані з бюджету Москви.

Завданнями програми є вдосконалення системи ядерної та радіаційної безпеки Москви, ліквідація наслідків радіаційних аварійних ситуацій та реабілітація забруднених територій міста, будівництво та реконструкція об'єктів інфраструктури по поводженню з радіоактивними відходами, зниження дозового навантаження на населення, викликаної природним, техногенним та медичним радіаційним впливом.

Як наголошується в проекті постанови, для досягнення цих завдань передбачається, в тому числі, будівництво нових і реконструкція діючих об'єктів ДУП "Радон", на якому ведеться робота з ядерними матеріалами, проведення обстеження московських будівельних майданчиків на наявність радіоактивних матеріалів, проведення робіт з дезактивації виявлених ділянок радіоактивного забруднення, збір, переробка і транспортування радіаційних відходів, забезпечення їх безпечного зберігання.

У документі підкреслюється, що реалізація програми дозволить запобігти економічним збиткам за рахунок попередження надзвичайних ситуацій на найбільш небезпечних ядерних об'єктах до 30 мільярдів рублів.

"При подальшому відкладанні вирішення найбільш гострих проблем додаткові витрати за рахунок коштів міського бюджету, пов'язані з виконанням аналогічного комплексу робіт, можуть скласти близько 150 мільярдів рублів", - уточнюється в проекті постанови.

Як додається в документі, здійснення програми також дасть можливість знизити соціальну напруженість у районах розміщення атомних об'єктів і забезпечити "допустимий рівень ризику радіаційного впливу на людину і середовище її проживання".

"Очікувана екологічна ефективність від реалізації програми виражається також в реабілітації радіаційно-забруднених територій і зниженні надходження радіоактивних речовин у навколишнє середовище", - наголошується в документі.

Джерела:

http://www.atomic-energy.ru/news/2010/09/06/13634
Повний текст документу: http://dgkh.ru/docs/pnpa/ogcpya20112013.doc

Пов`язані

Світ 487929968828807008

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item