На Дніпропетровщині міжнародні екологи виявили місце в кілька разів радіоактивніше за Чорнобиль

На Дніпропетровщині міжнародні екологи виявили місце в кілька разів радіоактивні за Чорнобиль. Це пустир під руїнами фабрики з геохімічн...

На Дніпропетровщині міжнародні екологи виявили місце в кілька разів радіоактивні за Чорнобиль. Це пустир під руїнами фабрики з геохімічної видобутку урану поблизу села Долговка Нікопольського району.


Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМa, фабрику, яка працювала в режимі надзвичайної секретності, закрили 27 років тому. Технологія видобутку урану передбачала його вилуговування за допомогою кислот, отриману масу відвозили до Дніпродзержинська на Придніпровський хімзавод, де відбирали уран, відходи - більше 7 мільйонів тонн - привозили назад і зливали у відпрацьовані шахти. За законом, після закриття виробництва, територію мають дезактивувати. Селяни, які проживають поруч з колишнім таємним об'єктом, навіть не здогадувалися про його жахливе минуле - влітку тут випасають худобу.

Нову біду принесли шукачі металу, які розвідали підземні інженерні комунікації і почали розкопувати ґрунт, що містив радіацію.

За словами регіонального представника міжнародного екологічного фонду Олексія Ведмідського, фахівці виявили ділянки, де радіація перевищувала 2.5 тисячі мікрорентген на годину (нормою вважається 30 мікрорентген). Територія забруднення порівняно невелика - приблизно 500 квадратних метрів.

Про легковажному ставленні до проблеми і нині говорить те, що в офіційних природоохоронних установах про ситуацію або нічого не знають або не коментують.

Джерело:

http://www.ukrinform.ua/rus/order/?id=999648 

Пов`язані

Україна 3601674010876821799

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item