Єврокомісія пропонує стандарти безпеки для остаточного захоронення радіоактивних відходів

3 листопада 2010 Єврокомісія запропонувала стандарти безпеки для утилізації відпрацьованого палива та радіоактивних відходів з атомних е...

3 листопада 2010 Єврокомісія запропонувала стандарти безпеки для утилізації відпрацьованого палива та радіоактивних відходів з атомних електростанцій, а також від медичних або дослідницьких установ. У директиві висунуті сьогодні, Державам-членам пропонується представити національні програми, із зазначенням, коли, де і як вони будуть будувати і керувати могильники, спрямованих на забезпечення високих стандартів безпеки. З директивою погоджених на міжнародному рівні стандартів безпеки в законну силу і підлягає виконанню в Європейський союз.

Комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер сказав: "Безпека стосується всіх громадян і всіх країн ЄС, чи є вони за або проти ядерної енергетики ми повинні переконатися, що у нас найвищі стандарти безпеки у світі, щоб захистити наших громадян, нашу воду і землю від ядерного забруднення. Безпека неподільна. Якщо аварія відбувається в одній країні, вона може мати руйнівні наслідки і в інших ".

Комісія пропонує створити загальноєвропейську легальну основу для забезпечення того, що всі держави-члени будуть застосовувати загальні стандарти, розроблені в рамках Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на всіх стадіях поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами до остаточного захоронення.

Зокрема Директива встановлює, що:
  • Держави-члени повинні розробити національні програми протягом чотирьох років з моменту прийняття цієї директиви. Ці заходи повинні включати: плани з будівництва та управління об'єктами із захоронення, що встановлюють конкретні графіки будівництва з переліком усіх етапів і заходів, що необхідні для реалізації рішень, з оцінкою витрат та обраних схем фінансування.
  • Національні програми мають бути публічно проголошені. Комісія може просити держави-члени внести зміни у свої програми.
  • Дві або більше держави-члени можуть погодитися на використання єдиного об'єкту для остаточного захоронення, що розташований в одній з них. Не дозволяється вивозити ядерні відходи в країни за межами ЄС для їхнього остаточного захоронення.
  • Громадськість повинна бути проінформована державами-членами і має бути в змозі брати участь у прийнятті рішень щодо поводження з ядерними відходами.
  • Стандарти безпеки, розроблені Міжнародним агентством з атомної енергії, набувають юридичної чинності. Це включає в себе незалежні органи влади, які надають ліцензії на будівництво сховищ і перевіряють аналіз безпеки для кожного окремого сховища.

Джерела:

Пов`язані

Статті 7704364088690579204

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item