На «Фукусімі-1» зафіксована ядерна реакція

В одному із реакторів аварійної японської АЕС «Фукусіма-1» зафіксована ядерна реакція. Представники Tepco, компанії-оператора АЕС, оголос...

В одному із реакторів аварійної японської АЕС «Фукусіма-1» зафіксована ядерна реакція. Представники Tepco, компанії-оператора АЕС, оголосили у середу, 2 листопада, що у пробах повітря, взятих у реакторі, виявлений радіоактивний газ ксенон, поява якого є ознакою реакції ділення.

У реактор розпочато впорскування борної кислоти, яка знижує інтенсивність реакції, повідомили представники Tepco. При цьому вони підкреслили, що підвищення температури, тиску, а також рівня радіації у цьому реакторі не зафіксовано.

«Реактор стабільний», - заявив прес-секретар Tepco, додавши, що подія, на думку компанії-оператора АЕС, ніяк не відіб'ється на графіку робіт щодо ліквідації наслідків аварії на «Фукусіма-1».

Аварія на «Фукусімі-1» сталася у березні 2011 року, коли внаслідок землетрусу і викликаного ним цунамі на АЕС вийшли з ладу системи автоматичного охолодження реакторів. Навколо станції різко підвищився радіаційний фон. Жителі населених пунктів, розташованих у радіусі 20 кілометрів від «Фукусіми-1», були евакуйовані.

На даний момент на «Фукусімі-1» ведуться роботи щодо зупинки аварійних енергоблоків. Наприкінці жовтня компанія Tepco заявила, що їй вдалося впритул наблизитися до «холодної зупинки» реакторів - температура в енергоблоках опустилася нижче 100 градусів Цельсія і залишається на цій же позначці протягом досить тривалого часу. Повне очищення реакторів від залишків палива, за оцінками експертів, після «холодної зупинки» займе ще не менше 30 років.

Джерело:

http://ua.for-ua.com/world/2011/11/02/102622.html

Пов`язані

Світ 5275414417249166730

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item