Південно-Українська АЕС готується до надпроектної експлуатації

Наприкінці наступного року закінчується проектний термін експлуатації енергоблоку № 1 Південно-Української АЕС. Ліцензія другого енергоб...


Наприкінці наступного року закінчується проектний термін експлуатації енергоблоку № 1 Південно-Української АЕС. Ліцензія другого енергоблоку цієї станції закінчується на початку 2015 р. У 2011 НАЕК "Енергоатом" планує завершити оцінку технічного стану та перепризначення ресурсу усіх елементів першого енергоблоку станції. Про хід підготовки енергоблоків № № 1, 2 до надпроектної експлуатації розповів заступник головного інженера ПУАЕС Ігор Кравченко в ході конференції "Атомна енергетика і промисловість в умовах нових викликів".

Орієнтовні витрати на будівництво нового атомного енергоблоку, як показує світова практика, складають близько 60-80 млрд грн (EUR 5-7 млрд). "За нашою оцінкою, витрати на продовження терміну експлуатації енергоблоку № 1 складуть близько 3500 грн на 1 кВт встановленої потужності чи 3.5 млрд грн в цілому, що еквівалентно близько 5% вартості будівництва нового блоку", - зазначив І. Кравченко.

Оцінка технічного стану

У 2011 р. НАЕК "Енергоатом" планує завершити оцінку технічного стану та перепризначення ресурсу усіх елементів енергоблоку № 1 Південно-Української АЕС, в т.ч. корпусу реактора і будівельних конструкцій.

До кінця року також буде розроблено звіт з періодичної переоцінки безпеки, що включає аналіз впливу на безпеку енергоблока проведених модифікацій, старіння устаткування і будівельних конструкцій. У грудні 2011 р. цей звіт і заяву на продовження терміну експлуатації енергоблоку будуть направлені на розгляд до Державної інспекції з ядерного регулювання України (ДІЯРУ). У грудні 2012 р. за результатами державної експертизи звіту ДІЯРУ прийме рішення про можливість подальшої експлуатації ПУАЕС-1.

В даний час на енергоблоці № 1 Південно-Української АЕС тривають роботи з обґрунтування продовження експлуатації основного обладнання.Як повідомив І. Кравченко, оцінка технічного стану обладнання, будівель і споруд виконується по 19 групах, з них по 16 рішення вже погоджені. За рештою трьома групами (захисній оболонці, першому контуру і корпусу реактора) зараз проводиться держекспертиза.

Перепризначення терміну експлуатації реактора першого енергоблоку здійснює Інститут ядерних досліджень "Ржеж" (Чехія), який почав ці роботи 1 лютого 2008 року. Субпідрядні організації - російські ТОВ "Газпроект" і "ЦМІР" - виконали візуально-вимірювальний контроль корпусу реактора, щитового та іншого обладнання, контроль механічних властивостей металу та ін Фахівці Рівненської АЕС провели ультразвуковий контроль металу корпусу реактора зсередини, результат - позитивний. "Це дає можливість після розрахунків за єдиною методикою обгрунтовано продовжити термін експлуатації корпусу реактора до 60 років", - зазначив І. Кравченко.

Раніше, в 2007-2009 рр., Була проведена оцінка технічного стану басейну витримки і перевантаження палива, після чого з ДІЯРУ узгоджено рішення про продовження терміну експлуатації цих об'єктів до 31.12.22 р. У 2007-2008 рр. обстежувався технічний стан кабелів енергоблоку № 1. Результати обстеження показали, що при частковій заміні кабелів можливо продовжити термін їх експлуатації у понадпроектний період. З Держатомрегулювання узгоджено відповідне рішення.

Кваліфікація обладнання

Процес кваліфікації передбачає підтвердження здатності устаткування виконувати покладені на нього функції при "жорстких" умовах експлуатації (висока температура, тиск, вологість) і сейсмічній дії. З часу проектування та будівництва Південно-Української станції вимоги в цій області серйозно посилені, тому без проведення кваліфікації продовження терміну експлуатації енергоблоків неможливо. До цього процесу залучено ІЯД "Ржеж", що має досвід виконання аналогічних робіт на багатьох АЕС Європи.

І. Кравченко повідомив, що на сьогоднішній день з 2409 одиниць обладнання енергоблоку № 1, що підлягає кваліфікації на сейсмічні дії, кваліфіковано 36.8%. З 540 одиниць устаткування, що підлягає кваліфікації на "жорсткі" умови, кваліфіковано 82%. Остаточні дані про результати кваліфікації будуть отримані після узгодження підсумкових звітів з ДІЯРУ.

Південно-Українська АЕС - перша і поки єдина в Україні, де створюється система моніторингу екологічно небезпечних явищ, у тому числі - сейсмомоніторінга. Система складається з центральної сейсмостанції та мережі виносних сейсмопунктов (в сс.Щуцкое, Арбузинка, Трикрати та Іванівка).

Інститут геофізики НАН України провів дослідження уточнюючі, в результаті яких визначено, що проектне землетрус (яке може статися раз на 100 років) становить 5 балів, максимальний розрахунковий землетрус (раз в 10 тисяч років) - 6 балів.Величина пікового прискорення на поверхні грунту майданчика ПУАЕС приймається рівною 0.12 g, але це рішення ще узгоджується з ДІЯРУ.

На енергоблоці № 1 заплановані два заходи з підвищення кваліфікації обладнання, завершити які планується в листопада 2012 р.За період 2005-2011 рр. на заходи з підвищення безпеки, модернізації, реконструкції та технічного переозброєння першого енергоблоку ПУАЕС витрачено близько 625 млн грн.

Другий енергоблок

На енергоблоці № 2 ведуться роботи, аналогічні блоку № 1 - заходи з підвищення безпеки, модернізації, реконструкції та технічного переозброєння, за тими ж галузевих програм. В цілому за період з 2005 р. по 2011 р. на ці заходи витрачено близько 400 млн грн.

Оцінка технічного стану обладнання, будівель і споруд виконується по 14 групам. Узгоджені рішення з обстеження та паспортизації виробничих будівель і споруд, басейну витримки ВЯП, кабелів та ін.

Розробляються робочі програми обстеження корпусу реактора, опорних конструкцій, тепломеханічного обладнання, захисної оболонки та ін Завершення розробки програм планується в жовтні 2011 р. Виконання всього обсягу робіт з оцінки технічного стану заплановано на планово-попереджувальний ремонт 2012 року.

Кваліфікацію обладнання на "жорсткі" умови і сейсмічні дії планується завершити в листопаді 2013 року.

У червні 2011 р. розпочато переоцінка безпеки енергоблоку № 2. Звіт по Комплексному аналізу безпеки планується надати до Держатомрегулювання до липня 2013 року.

Джерело:

Пов`язані

Україна 3278519192532336416

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item