За що боролись? - Вугільні та газові електростанції ідуть на заміну атомних електростанцій у Німеччині

Уряд Німеччини планує повну і швидку відмову від атомної енергетики.  Чи досяжна ця мета тільки за рахунок альтернативних джерел енергії...

Уряд Німеччини планує повну і швидку відмову від атомної енергетики.  Чи досяжна ця мета тільки за рахунок альтернативних джерел енергії з її 80 мільйонами споживачів? Таким питанням Ross Watson починає дискусію на LinkedIn.com. У дискусію вступив François Perchet, з реплікою: "Дванадцять ГВт (так, 12!) від електростанцій, що спалюють вугілля, заплановано на даний час у рамках "нового будівництва" в Німеччині ... Це те, звідки буде надходити основна частина нових потужностей електроенергії. Решта просто "вітер" ... Досить мріяти, немає іншого шляху, ніж газ, вугілля або ядерне ....".

У якості аргументу François Perchet посилається на статтю з польского сайту Центру східних досліджень (Centre for Eastern Studies), що надається нижче, стосовно того, чим замінюється ядерна енергетика у Німеччині.

30 вересня 2011, німецьке Федеральне мережеве агентство (Bundesnetzagentur) представило дані про німецькі електростанції і прогрес у будівництві нових блоків до 2014 року. Згідно з цими даними, у даний час 676 блоків загальною потужністю 112 ГВт працюють на німецьких традиційних і нетрадиційних електростанціях. 25 нових електростанцій із загальною потужністю 12 ГВт, знаходяться в стадії будівництва, з яких 8 ГВт буде належати найбільшим корпораціям на ринку Німеччини (E.ON, RWE, EnBW і Vattenfall). З нових електростанцій 67% буде використовувати  кам'яне вугілля і 17% - буре вугілля. 9% з них буде невеликими електростанціями на газі та 3% з використанням відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Крім того, старі вугільні електростанції із загальною потужністю 4 ГВт будуть виведені з експлуатації до 2014 року. Ця доповідь не враховує виведення з експлуатації близько 2 ГВт газових електростанцій, які були введені в експлуатацію в період з червня по вересень цього року, а також всі електростанції з використанням ВДЕ, які мають потужність нижче 5 МВт.

Оскільки необхідно замінити АЕС звичайними електростанціями, то попит на вугілля та природний газ будуть зростати, що сприятиме збільшенню імпорту цих видів палива в Німеччині, кам'яного вугілля з Південної Африки, Австралії, Росії та України, а природного газу в основному з Росії та Норвегії.

З аналізу згаданої вище доповіді видно, що атомні електростанції, які мають загальний обсяг виробництва близько 8 ГВт (вони виробляють близько 10% електроенергії в Німеччині) будуть замінені до 2014 року електростанціями в основному на вугіллі і, меншою мірою, на газі. Нові електростанції будуть розташовані в основному в районах, яких торкнулося зняття атомних електростанцій з експлуатації, тобто Гессен і Шлезвіг-Гольштейн, що дозволить їм компенсувати скорочення енергетичних потужностей в результаті зняття з експлуатації атомних електростанцій.

Німецький уряд спрямований на збільшення частки газових електростанцій в заміні ядерної енергії, беручи до уваги їх значні конкурентні переваги в порівнянні з електростанціями на вугіллі:  вони викидають менше CO2 (приблизно половина від того, що викидають вугільні електростанції), вони могли б співпрацювати краще з ВДЕ в майбутньому, введення їх в експлуатацію займає менше часу (малій газовій електростанції потрібно приблизно 30 хвилин, щоб почати виробництво енергії). Німецькі корпорації можуть не захотіти виділяти значні суми грошей на будівництво газових електростанцій, тому що вони не очікують великих прибутків від німецького газового ринку через високу конкуренцію та збитки за довгостроковими контрактами на поставки газу з Газпромом. З цієї причини вони хотіли б співпрацювати з іноземними компаніями, наприклад, з Росії, в будівництві та експлуатації нових газових електростанцій.

Електростанції, що працюють на ВДЕ, не замінять атомні електростанції через низьку здатність перших забезпечувати безперебійне живлення і відсутність добре розвинутої електромережі. Уряд сподівається, що роль ВДЕ в заміні звичайних електростанцій буде рости в довгостроковій перспективі, оскільки розробляються нові технології, наприклад, для зберігання електричної енергії, які дозволять підтримати постійним постачання енергії від електростанцій з використанням ВДЕ, в основному, це вітрові електростанції.

Джерела:

http://www.osw.waw.pl/en/publikacje/ceweekly/2011-10-05/coal-and-gas-power-plants-to-replace-part-nuclear-power-plants-german

Пов`язані

Статті 3627123766464234654

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item