Йодна містерія в Європі нарешті з'ясована?

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вперше оголосило минулої п'ятниці (11.11.2011), що в Європі були виявлені сліди йод...

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вперше оголосило минулої п'ятниці (11.11.2011), що в Європі були виявлені сліди йоду-131, після одержання доповіді від ядерного регулятора Чеської Республіки. Причиною появи слідів радіоактивного йоду-131 в Європі на сьогодні "швидше за все" визнаються викиди угорського підприємства з виробництва медичних ізотопів.

Угорський виробник ізотопів Інститут Izotop Intezet раніше цього року зареєстрував збільшення викидів радіоактивного йоду-131 у своїй лабораторії в Будапешті і призупинив виробництво на час ремонту фільтрувальної системи, йдеться в заяві Інституту в четвер 17.11.2011.

За інформацією Інституту перше збільшення викидів було зареєстроване у першій половині цього року і рівень був нижчим порогового рівня, що становить небезпеку для здоров'я людини. Інститут призупинив виробництво у період з червня по серпень і вніс коригування у свою систему фільтрації. У вересні інститут відновив виробництво йоду-131, але викиди не знизилися до колишнього рівня і, тому, Інститут припинив виробництво, допоки не будуть зроблені необхідні подальші корективи у систему фільтрації.

За інформацією Інституту, було випущено 300 ГБк (гігабеккерелів або 109 Бк) у період з січня по травень 2011 року і ще 324 ГБк у період з вересня по листопад 2011 року - або приблизно 39% від максимального загального річного обсягу виробництва.

Міхай Лакатош (Mihaly Lakatos), директор Інституту, у своєму інтерв'ю Рейтер сказав, що незважаючи на більш високий, ніж зазвичай викид ізотопів, Угорщина не могла бути джерелом витоку, що зареєстрований в декількох європейських країнах протягом останніх тижнів.

Йод-131 є одним з ізотопів, що могли б бути викинуті аварійним ядерним реактором, як це сталося на АЕС Фукусіма Даїчі на початку цього року, але у такому випадку він супроводжувався б іншими ізотопами, такими як цезій-137. Таких продуктів поділу не було виявлено в Європі в цей час, що дає можливість впевнено заявити ані Фукусіма ані будь-яка інша ядерна аварія не могли бути причиною зареєстрованого сплеску концентрації йоду-131.

Активність зареєстрованого йоду-131 була незначною (див. http://urps-notices.blogspot.com/2011/11/blog-post_12.html), розпадається він дуже швидко і тому то вельми незвично, щоб цей ізотоп був виявлений мережами радіаційного контролю. Йод-131 використовується для діагностики та лікування ракових захворювань і розладів щитовидної залози. Усі ізотопи йоду природно концентруються у щитовидній залозі людини, де велика концентрація йоду-131 може бути використана у цілях променевої терапії.

Стосовно опромінення населення у заяві МАГАТЕ йдеться, що немає жодних підстав для громадської тривоги стосовно можливих наслідків для здоров'я: "Якщо будь-хто вдихав би йод-131 протягом цілого року на рівнях, що були виміряні в європейських країнах, то він/вона отримав би дозу в діапазоні до 0.01 мкЗв на рік. Для порівняння середньорічний фон від іонізуючої радіації у світі становить 2400 мкЗв на рік."

Джерела:

http://www.trust.org/alertnet/news/hungary-lab-says-emitted-iodine-131-now-halted
http://www.world-nuclear-news.org/RS_European_iodine_mystery_solved_1711112.html

Пов`язані

Світ 5471272795207942997

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item