На Рівненській атомній електростанції знову аварія

На Рівненській атомній електростанції знову сталася аварія, через яку третій енергоблок кілька днів не видавав електроенергію у мережу.


На Рівненській атомній електростанції знову сталася аварія, через яку третій енергоблок кілька днів не видавав електроенергію у мережу.

6 лютого 2011 року о 12 год. 22 хв. енергоблок №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС було відключено від енергомережі дією захисту реакторної установки через помилкове спрацювання системи захисту з підвищення рівня у підігрівачі високого тиску. Це обладнання відноситься до другого контуру охолодження реакторної установки. Реакторна установка знаходиться у режимі «гаряче зупинення». Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було. Попередня оцінка за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) - «нуль». 

Наразі причина спрацювання захисту з’ясована, триває підготовка до виведення реакторної установки енергоблоку №3 (ВВЕР-1000) на мінімально–контрольований рівень потужності. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промисловому майданчику РАЕС та прилеглій території не змінювався та перебуває у межах норми.
Фахівці РАЕС стверджують, що відключення реактора відбулося через помилкове спрацювання захисту з підвищення рівня в підігрівачі високого тиску. Це обладнання стосується другого контуру реакторної установки, і теоретично не несе загрози радіаційного зараження.

Тим не менш, це уже не перша аварія на третьому енергоблоці РАЕС. У вересні 2009 року на третьому енергоблоці сталася надзвичайно небезпечна аварія – прорив першого контуру і витік теплоносія в гермозону оболонки реактора. Щоб знизити стрімко зростаючу температуру в реакторі, персонал вручну включив аварійну систему і реактор залили великою кількістю борної води. У результаті все обладнання першого контуру виявилося забрудненим бором, а сам ядерний реактор отримав тепловий удар через шалену різницю температур води й металу, як зазначили на РАЕС. Ця аварія призвела до багатомільйонних втрат, а сталася вона через кустарний ремонт реактору: для клапану німецької фірми Semрell були використані вітчизняні, а не оригінальні деталі.

„Не варто забувати, що кожен ядерний реактор містить у собі таку кількість радіоактивних матеріалів, яка в тисячу разів перевищує кількість радіоактивних матеріалів, вивільнених над Хіросімою. Це означає, що вивільнення навіть незначної частини цих матеріалів завдасть великої шкоди і людині, і навколишньому середовищу. Причому це не просто «залякування» від екологів – весь світ переконався в цьому під час експерименту на Чорнобильській АЕС”, – каже експерт з енергетичних питань Національного екологічного центру України.

Нагадаємо, зараз на РАЕС проводиться ядерний експеримент – подовження терміну експлуатації „прострочених” ядерних реакторів. І хоча цей процес почався лише у грудні 2010 року енергоблоків, вже є перші його наслідки: 18 січня цього року на реакторі №1, термін придатності якого сплив у грудні 2010, сталася аварія, внаслідок чого потужність одного блоку було знижено наполовину. 

Джерело:

http://atom.org.ua/?p=1207

Пов`язані

Україна 5180931236640432639

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item