Наслідки гонки ядерних озброєнь для річки Томі: без ширми таємності й спекуляцій

Монографія написана кандидатом біологічних наук, директором ТРБОО «СибЭкоАгентство» А. В. Торопова на підставі багаторічних досліджень р...

Монографія написана кандидатом біологічних наук, директором ТРБОО «СибЭкоАгентство» А. В. Торопова на підставі багаторічних досліджень радіоекологічної ситуації в басейні Нижньої Томі і дозволяє з наукових позицій оцінити наслідки забруднення цієї території радіонуклідами. Основним матеріалом для видання стали результати спільних експедицій «СибЭкоАгентства» з Томським політехнічним університетом, ОГУ «Облкомприроды» та Об'єднаним інститутом геології, геофізики і мінералогії СО РАН. 

В даний час стає очевидним, що таке досягнення цивілізації, як ядерна енергетика може викликати, при певних умовах, істотної шкоди здоров'ю людини і привести до згубного впливу на біоту.

Оскільки сучасну цивілізацію неможливо собі уявити без використання радіоактивних матеріалів, атомних електростанцій, то очевидно, що потрібне ретельне, науково обґрунтоване дослідження проблем радіаційного впливу на живі організми і проблем накопичення радіонуклідів у природі. Такі дослідження допоможуть дати об'єктивний прогноз наслідків впливу радіації на наш світ.

Автором у монографії розглядаються питання міграції радіонуклідів у компонентах екосистеми Нижньої Томі в зоні впливу скидів найбільшого підприємства ядерно-паливного циклу Сибірський хімічний комбінат в період до і після зупинки ядерних реакторів СХК у 2008 році.

Наводяться розрахункові рівні опромінення гідробіонтів Нижньої Томі. Дається прогноз основних шляхів опромінення гідробіонтів після зупинки реакторів.

У монографії наводяться дані, що дозволяють оцінити різні види природокористування жителями прибережних населених пунктів Нижньої Томі з точки зору отримання додаткових доз опромінення. Дано рекомендації для місцевого населення по веденню безпечного природокористування.

Наукове видання призначене для науковців - радіобіологів, фахівців з радіаційного моніторингу, керівництва адміністрацій муніципальних утворень і регіонів розміщення підприємств ядерно-паливного циклу, активістів громадських екологічних організацій, а також, широкої громадськості, яка цікавиться питаннями впливу атомної енергетики на природу і людину.

Рецензенти:
  • Л. П. Ріхванов - доктор геолого-мінералогічних наук, професор, завідувач кафедри геоекології і геохімії Томського політехнічного університету, м. Томськ 
  • М. М. Іллінський - доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри біології і генетики Сибірського державного медичного університету, м. Томськ
Джерело:
  • Авторська копія книжки для вільного користування: green.tomsk.ru
  • Посилання розміщено також у віртуальній бібліотеці ТРЗУ: sites.google.com/site/ukrrps

Пов`язані

Статті 2682776499350425554

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item