Фукусіма - в руслі подій

АЕС Фукусіма сильно постраждала 11 березня 2011 року від землетрусу магнітудою 9,0 балів за шкалою Ріхтера, що відбувся на тихоокеансько...

АЕС Фукусіма сильно постраждала 11 березня 2011 року від землетрусу магнітудою 9,0 балів за шкалою Ріхтера, що відбувся на тихоокеанському узбережжі префектурі Фукусіма близько 220 кілометрів на північний схід від Токіо. Землетрус породив цунамі, яке обрушилося на північно-східне узбережжя, такими, хто загинув визнано 8450 осіб, більш ніж 12900 вважаються зниклими без вісті і 452000 живуть у притулках.
Паливо, продовольство і вода залишаються у дефіциті. Уряд в останні дні визнав погану підготовку до величезної катастрофи, Прем'єр-міністр Японії назвав ситуацію найгіршою кризою з часів Другої світової війни.

Стан реакторів

Реактори 1, 2 і 3, які діяли на момент землетрусу автоматично зупинилися, але втратили при цьому ключові функції системи охолодження реакторів через те, що землетруси та цунамі спричинили припинення подачі електроенергії на саму АЕС і, в тому числі, на електродвигуни системи охолодження АЕС. Як вважають, серцевина реакторів частково розплавлена і морська вода закачується в них, щоб запобігти подальшому руйнуванню паливної збірки реакторів.
Решта реакторів 4, 5 і 6 були на обслуговуванні в момент землетрусу, та ситуація на блоці 4 відрізнялась тим, що все паливо не було завантажено в активну зону реактора, а було у басейні відпрацьованого палива.
Оператор АЕС заявив, що реактори 5 і 6 - найменш небезпечні - знаходяться під контролем після того, як басейни для витримки ядерного палива були охолоджені до безпечного рівня. Був досягнутий прогрес у приєднанні двох інших реакторів до електричної мережі та у закачуванні морської води для охолодження іншого реактору та поповненні басейну витримки шостого реактора.
Але підвищення тиску усередині корпусу реактору 3 представило деякі небезпеки, змушуючи розглянути варіант примусового атмосферного викиду.
Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Юкіо Едано сказав журналістам. "На даний момент ми не настільки оптимістичні, що відбудеться прорив".
Офіційні особи з ядерної безпеки заявили, що один з варіантів міг би бути у викиді радіоактивних газів з йодом, а також з криптоном і ксеноном.
Оператором заводу, Tokyo Electric Power Co, тимчасово припинені ці плани у неділю після того, як було заявлено, що тиск всередині реактора припинився наростати, хоча і перебуває на високому рівні. "Тиск стабілізувався," заявив Хікару Курода, менеджер Tokyo Electric, журналістам.
Курода, який сказав, що температура всередині реактора досягла 300 градусів за Цельсієм, говорить, що можливість організованого викиду високо радіоактивного газу, що накопичився всередині, все ще розглядається, якщо тиск підніметься.

Охолодження

Підвищений тиск у реакторі могло бути викликано діями, направленими на зниження температури - накачуванням морської води у корпус, сказав Курода, менеджер Tokyo Electric.
Використання морської води для охолодження реакторів і басейнів витримки було відчайдушною мірою, прийнятою на початку минулого тижня; басейн 4-го блоку оприскувався знову у неділю (20.03.2011) і система закачування води до енергоблоку 2 була відремонтована. Експерти говорили протягом декількох днів, що морська вода неминуче призведе до корозії і руйнування реакторів і його інших дрібніших частин, ефективно перетворюючи АЕС на металобрухт.
Edano, прес-секретар уряду, визнав неминучим у неділю: "Це, очевидно, ясно, що Фукусіма Даічі за жодних обставин не в зможе бути запущена знов."
Вранці 20.03.2011, Сухопутні Сили Самооборони (Ground Self-Defence Force - GSDF) поливали водою басейн відпрацьованого палива 4-го блоку в перший раз, виливши води на загал близько 80 тонн приблизно впродовж однієї години. Роботи відновилися з 6:20 вечора, відповідно до повідомлення Міністерства оборони. Міністерство також планує мобілізувати два танки GSDF для видалення уламків на території АЕС, що перешкоджають зусиллям з розпилення води. 
Це сталося після того, як бригада Токійських пожежних заливала воду в басейн сховища відпрацьованого ядерного палива в реакторі 3 у нічній операції, яка тривала понад 13 годин до 3:40 ранку 20.03.2011.
Підвищення температури води, як правило, до 40 градусів за Цельсієм, викликає падіння рівня води, тим самим піддаючи стрижні відпрацьованого ядерного палива подальшому перегріву, розплаву і витоку високорадіоактивних матеріалів у гіршому випадку, так кажуть експерти.

Битва за реактори

Заводчани б'ються з радіацією

У суботу, 19 березня 2011, 279 інженерів, включаючи співробітників Tokyo Electric Power Co вели відчайдушну битву, щоб запобігти катастрофічне розплавлення ядерної зони.
Деяким було доручено закласти лінії електропередачі до реактору 2 АЕС Фукусіма. Ці робочі носили захисні костюми і спеціальні маски з фільтрами з активованим вугіллям. Вони також були оснащені дозиметрами, для контролю опромінення.
Працівникам було доручено протягування лінії електропередачі з барабану, розміщеному на транспортному засобі, і укладання його по землі.
Що ближче до ядерного реактору, то рівні випромінювання природно зростають. Коли опромінення працівника перевищує 80 мЗв, їх дозиметри подають звуковий сигнал для обмеження дози за зміну. Команди з 20 інженерів по черзі виконують завдання в рамках обмеження у 80 мЗв.
Після першої пожежі на реакторі 4 у вівторок (15.03.2011) багато робітників були евакуйовані з майданчику, але 50 залишилися. Ці 50 тоді почали роботу, щоб закласти лінії електропередачі, до них приєдналися десятки інших людей, які прийшли на майданчик, щоб сприяти їх зусиллям.
У той же час, робота з охолодження перегрітого реактору на атомній електростанції також йшла повним ходом. Співробітники субпідрядних компаній TEPCO, таких як Toden Kogyo Co, Hitachi Ltd, виробник ядерних реакторів, а також будівельна компанія Kajima Corp. ставлять себе в чергу на небезпечну роботу.
Компанії шукають добровольців з числа своїх працівників, в основному, неодружених чи бездітних.
На прес-конференції в п'ятницю, Hidehiko Нішіяма, старший співробітник з ядерної та промислової безпеки Агентства, сказав: "Я щиро молюся за їх безпеку".
У США в середу, програма новин телеканалу ABC згадала 50 працівників, які залишилися на майданчику, як "Фукусіма 50", називаючи їх як групу "безіменних хоробрих воїнів."
Люди, які працюють на атомних станціях можуть піддаватися до 100 мЗв на рік. Але Міністерства охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення зробило виняток у нинішніх обставинах, в результаті чого максимальний ліміт дози піднятий до 250 мЗв, тому працівники можуть продовжувати свою роботу на АЕС Фукусіма.
Найвищий рівень радіації виявлений всередині атомної електростанції становила 400 мЗв на годину - у 400 разів більше середньої річної дози, дозволеного урядом для членів широкої громадськості.

Робітники в захисний одяг

На майданчику, що зазнав радіаційного зараження, як АЕС Фукусіма, працівники зазвичай одягнені в захисні костюми, схожі на тонкий плащ з синтетичного нетканого матеріалу. Вбрання легке і "дихаюче", щоб люди могли легко рухатися. Завдяки своїй малій товщині, деякі люди можуть бути стурбовані здатністю вбрання щодо захисту власників від небезпечних агентів.
Але головною метою вбрання є запобігання від приєднання радіоактивних матеріалів, що знаходяться у повітрі, до тіла або від потрапляння в організм через органи дихання. Хоча деякі види високо проникаючого випромінення не можуть бути зупинені, але ризик може бути зменшений за допомогою цього одягу. У місцях з високим рівнем радіації використовуються закриті захисні маски зі шлангами так, щоб люди могли дихати чистим повітрям.
Бійці Сухопутних Сил Самооборони, які були призначені для місії подачі води на АЕС Фукусіма з вертольотів і пожежних машин, носили спеціальний захисний одяг GSDF, призначений для захисту від токсичних газів і біологічної зброї.
Деякі захисні костюми, які включають листи свинцю та інших металів мають більший спроможність послаблювати випромінення, але, як правило, вони більш важкі, що ускладнює проведення робіт власником костюму. "Існуючий одяг не є особливо ефективним у запобіганні опромінення від радіації, але він може обмежити її, дозволяючи робочим вести роботу швидко", зауважив офіційний представник Міноборони Японії.

Радіаційна ситуація

Радіаційна обстановка

Рівень радіації на відстані приблизно 0.5 кілометра на північний захід від реактору 2 впав до 2.6 мЗв на годину сьогодні, в порівнянні з 3.4 мЗв на годину вчора, заявив представник TEPCO.
Сліди радіоактивного йоду були виявлені в Токіо і навколишньому регіоні Канто після дослідження радіоактивних опадів і пилу, які було проведено після початку аварії на АЕС Фукусіма Даічі, заявили в уряді Японії.
Радіоактивний йод був знайдений у префектурі Токіо, Сайтама, Тіба, Яманасі, Точігі і Гумма, заявлено представником Міністерства освіти, культури, спорту, науки і технологій.
Прагнучи розвіяти побоювання забруднення їжі і води, чиновники заявили, що радіоактивні матеріали в повітрі та водопровідній воді в Токіо і п'яти префектурах не представляє загрози для здоров'я людини, йдеться у повідомленні інформагенства Kyodo.
TEPCO щойно заявила, що почне намагатися відновити систему моніторингу радіації та інших даних, підключити світло у диспетчерській та для системи охолодження реакторів і басейнів витримки відпрацьованого ядерного палива.
Операція можлива, оскільки очевидно водневі вибухи підірвали дах і стіни будівель.

Продукти харчування

Безпека харчових продуктів і води представляє особливий інтерес. Уряд зупинив поставки шпинату з одного району і сирого молока з іншого, що поблизу АЕС, після вимірювань, що виявили рівні йоду, що перевищують межі безпеки. Але забруднення розповсюдилося на шпинат і деякі інші овочі - рапс (canola) і зелень хризантеми. Водопровідна вода в Токіо, де йод виявився у п'ятницю (18.03.2011), в даний час виявляє наявність цезію. Дощ і пил також брудні.
Міністерство охорони здоров'я також рекомендувало жителям Іітате (Iitate), село на 6000 осіб в 30 кілометрах на північний захід від АЕС Фукусіма, не пити водопровідну воду з-за підвищеного рівня йоду. Представник міністерства Такаюкі Мацуда сказав, що рівень йоду втричі вищий за нормативний рівень, був виявлений там.
У всіх випадках, уряд заявив, рівні радіації були занадто малі, щоб становити безпосередню небезпеку для здоров'я. Але Тайвань, що встиг взяти партію кінських бобів з Японії, виявив в них малу кількість йоду і цезію.
Прогноз дощів в районі Фукусіма також могли б ще більше локалізувати забруднення.
Про відсутність забруднення повідомлено в головній статті експорту продовольства Японії - морепродуктах, які складають оборот на суму близько $ 1.6 млрд. на рік, що менше 0.3 відсотка від загального обсягу експорту.

Йодні таблетки

Інший офіційний представник з ядерної безпеки визнав, що уряд із запізненням усвідомив необхідність надати препарати йодиду калію для людей, що живуть у межах 20 км від ядерного комплексу.
Таблетки допомагають зменшити шанси захворювання на рак щитовидної залози, що є однією з хвороб, які можуть розвиватися в результаті радіації, шляхом запобігання поглинання радіоактивного йоду. Посадова особа, Казума Йокота, сказав, що вибух, який стався під час вентиляції 3 реактору АЕС тиждень тому, прискорив розподіл цих препаратів. Але наказ прийшов тільки через три дні.
"Ми повинні ухвалити це рішення і оголосити його чим раніше", розповів журналістам Йокота в центрі управління надзвичайними ситуаціями в Фукусіма. "Це правда, що ми не передбачали катастрофу у такій пропорції. Ми не проводили навчання або тренінги для такого поганого сценарію. Ми повинні визнати, що ми не були повністю готові".

Число загиблих

Між тим, начальник поліції префектури Міяги Наото Такеучі сказав, що він бачить необхідність забезпечення процедур з більш ніж 15000 тілами в префектурі, повідомляє Jiji Press, кажучи, що передбачається різке збільшення загальної смертності.
Число визнаних померлими становить 8133, а 12272 - пропалими без вісті.
Число загиблих склало 4882 в Міягі, найвище число серед 12 префектур. За Міяги послідувало префектура Івате з 2525 та префектурі Фукусіма з 670.
Тіла померлих нагромаджені в деяких з постраждалих громад і швидко розкладаються навіть в умовах холодних дощів та снігу.
"Останні тіла - ми не можемо показати їх сім'ям. Обличчя - фіолетові, що означає, що вони починають розкладатися", говорить Сюдзі Хорагучі, посадовець, що організував центр для обробки тіл померлих у Наторі, на околиці міста Сендай, яке цунамі зрівняло з землею. "Деякі тіла, які ми знаходимо тепер, були у воді протягом довгого часу і знаходяться не в гарній формі. Краби і риби з'їли частини."

Деякі хороші новини

Серед тривоги, були моменти радості в неділю (20.03.2011). 80-річна жінка та її онук-підліток були врятовані з їх зруйнованого двоповерхового будинку після дев'яти днів, коли підліток вибрався на дах і кричав до поліції за допомогою.
Інші вцілілі радуються меншим перемогам. Кійосі Хірацука разом із своєю родиною вдалося витягнути свого улюбленого мотоцикла Harley Davidson з-під завалів в їхньому рідному місті Onagawa.
"Я майже відмовився від пошуку, але сталося так, що я знайшов його", сказав 37-річний механік. "Я знаю, що мотоцикл не буде більше працювати, але я хочу зберегти його в якості пам'яті."

Джерела:


Пов`язані

Статті 3906607061340248071

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item