Фукусіма - розвиток ситуації

Постраждала від землетрусу АЕС, де вибухнув реактор, також втратила систему аварійного охолодження на другому реакторі, заявило у неділю аге...

Постраждала від землетрусу АЕС, де вибухнув реактор, також втратила систему аварійного охолодження на другому реакторі, заявило у неділю агентство з безпеки атомної енергетики Японії.

Оператор АЕС, Tokyo Electric Power Co (TEPCO), сказав у неділю вранці, що він почав випускати повітря з корпусу реактора № 3 на АЕС Фукусіма Daiichi з метою зниження тиску всередині нього і уникнення серйозних пошкоджень захисної оболонки корпусу.

"Ми робимо дві речі одночасно - вентилюємо повітря з реактора і подаємо воду до реактора," заявив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Юкіо Едано на прес-конференції.

"Радіація, випущена в процесі, є досить низькою, щоб зашкодити здоров'ю людей", сказав він.

Рівень радіації піднявся вище межі безпеки навколо атомної TEPCO і компанія повідомила уряд про "надзвичайну ситуацію", повідомляє агентство Кіодо у неділю.

Аналогічне зростання рівня радіації сталося після того, як компанія випустила радіоактивну пару в суботу з реактору № 1 АЕС для зниження тиску, що також змусило її повідомити владу про "надзвичайну ситуацію".

Спроба знизити тиск у реакторі № 1 в суботу зірвала дах і верхні стіни його будівлі. Але агентство з безпеки сказало, що вибух не вплинув на корпус ректору. Не вбачалось безпосередньої загрози у подібних подальших вибухах, сказав Едано у суботу.

Для підвищення охолодження, TEPCO почала заповнення пошкодженого реактору № 1 морською водою, використовувати борну кислоту, щоб запобігти досягнення реактором "критичності", або неконтрольованої ядерної реакції.

Сім киплячих реакторів на АЕС Фукусіма Даічі та сусідній АЕС Фукусіма Даіні, що обидві управляються TEPCO, автоматично вимкнулася незабаром після землетрусу і наступного цунамі в п'ятницю, коли сотні жителів загинули вздовж довгої ділянки узбережжя у північно-східній Японії.

Інші три реактори перебували на плановому технічному обслуговуванні.

Нижче наводиться список виробників і поточний стан реакторів на АЕС Фукусіма Даічі і Даіні, за винятком тих, що знаходилися на плановому обслуговуванні, коли стався землетрус.

Назва станції
№ реак­тора
Потуж­ність, МВт
Виробник реактору
Стан
Фукусіма Даічі
1
460
General Electric
триває заповнення морською водою

2
784
General Electric, Toshiba
готується до зниження внутрішнього тиску, є небезпека втрати охолодження

3
784
Toshiba
в неділю вранці почалася підготовка до зниження внутрішнього тиску
Фукусіма Даіні
1
1,100
Toshiba
готовий до зниження внутрішнього тиску

2
1,100
Hitachi
готовий до зниження внутрішнього тиску

3
1,100
Toshiba
був благополучно охолоджений

4
1,100
Hitachi
готовий до зниження внутрішнього тиску

Спеціалісти МАГАТЕ присвоїли аварії на Фукусіма 4-й рівень за міжнародною шкалою INES (International Nuclear Event Scale). Нагадаємо, що згідно INES рівень 4 (аварія без значного ризику за межами майданчика або accident  without significant off-site risk) це аварія, при якій відбувається значне пошкодження установки (наприклад, часткове розплавлення активної зони) та / або переопромінення одного або кількох працівників з високою ймовірністю  смерті, та / або викид за межами майданчика, при якому доза для критичної групи складає порядку декількох мілізіверт.

Джерела:

http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL3E7ED00S20110313
http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/INES-2009_web.pdf
Також набрати у Гуглі "fukushima nuclear news"

Пов`язані

Світ 7620187311085003693

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item