В Україні тільки Запорізька АЕС не пройшла сейсмічну оцінку

Запорізька атомна електростанція - єдина з українських атомних станцій, яка при проектуванні не проходила оцінку сейсмічних ризиків.

Запорізька атомна електростанція - єдина з українських атомних станцій, яка при проектуванні не проходила оцінку сейсмічних ризиків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні в ході круглого столу на тему: "Енергетична безпека Європи", організованого Інститутом ім. Горшеніна, заявив заступник директора Інституту геодезії ім. Суботіна НАНУ Олександр КЕНДЗЕРА.

За його словами, у 70-і роки, коли проектували ЗАЕС, територія, на якій вона розташована, вважалася безпечною з точки зору ймовірності землетрусів.

"Проте зараз можна говорити про те, що і Запорізька АЕС, як і інші українські АЕС, потрапляє в зону ризику, хоча ймовірність потужного землетрусу на цій території мала", - сказав О.КЕНДЗЕРА.

Він переконаний, що на усіх українських АЕС необхідно створити систему сейсмічного моніторингу, яка дозволить оцінити ризики можливих землетрусів.

"Звичайно, ніде у світі немає технологій, які дозволяють передбачити потужний землетрус хоч би за день до його початку. Тому від землетрусів стратегічні об'єкти захищають іншими методами. Визначають ступінь вразливості об'єкту від сейсмічної дії і за допомогою конструктивних рішень скорочують ризик його руйнування. Усі реактори українських АЕС розраховані на землетруси силою 7-8 балів. Проте треба пам'ятати, що реактор на японській АЕС "Фукусіма" землетрус витримав, зруйновані були інфраструктурні об'єкти, що забезпечують його життєдіяльність. Саме їм сьогодні треба приділяти особливу увагу", - підкреслив О.КЕНДЗЕРА.

Джерело:

http://economics.unian.net/ukr/detail/82251

Пов`язані

Україна 1835823571465243949

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item