Новий саркофаг над ЧАЕС - це велика омана

Микола Карпан Заступник головного інженера з науки та ядерної безпеки Чорнобильської АЕС в 1979-86 роках, ліквідатор аварії на станції...

Микола Карпан
Заступник головного інженера з науки та ядерної безпеки Чорнобильської АЕС в 1979-86 роках, ліквідатор аварії на станції і автор книг "Чорнобиль - помста мирного атома", "Від Чорнобиля до Фукусіми" Микола Карпан вважає, що обвалення 12 лютого стінових панелей та покрівлі на четвертому енергоблоці ЧАЕС нових ризиків до вже існуючих не додасть. В інтерв'ю DW (Deutsche Welle) Карпан застеріг від можливих небезпек у зв'язку з будівництвом нового саркофага, який, на його думку, не вирішить головної проблеми - збереження відпрацьованого ядерного палива на станції.

DW : За офіційною інформацією, після обвалення стінових панелей і покрівлі машинного відділення четвертого енергоблоку ЧАЕС радіаційна обстановка не змінилася. Наскільки безпечна на ваш погляд ситуація?

Микола Карпан : Руйнування сталося в районі четвертого енергоблоку, Покрівля машинного залу, зведена в 1986 році, звалилася через накопичився зверху снігу. Обвалення не викликало викиду радіації на проммайданчик, де зараз ведуться будівельні роботи зі спорудження нового укриття, і нових факторів ризику до тих, що вже є, це не додало. Але виявилася неприємна річ: старий саркофаг в будь-який момент може розвалитися, як цей дах.

- Gree N Peace заявляє також про дисперсної пилу, яка все ж несе небезпеку.

- Це аерозольна хмара висить там постійно, над значною територією - всій проммайданчику, за межами старого саркофага і за межами станції. Справа в тому, що ядерне паливо, яке було расбросано по території ЧАЕС в результаті вибуху в 1986 році, змінювало свою структуру. Згодом паливовмісні маси перетворилися в пемзообразную структуру, а потім з'явилися субмікронні фракції. Подібного роду пил веде себе в повітрі як аерозоль, вітром її може понести куди завгодно. Це небезпечно і для здоров'я, і з точки зору ядерної безпеки - як загроза, яка може наростати. Процеси ядерного розпаду будуть йти десятки років.

- Наскільки будівництво нового саркофага над ЧАЕС зможе усунути цю небезпеку?

- Новий саркофаг - це великий обман, я давно про це говорив і писав. На самому початку було задумано, що укриття побудують за іншим принципом - контайнмента. Тобто, це буде герметичний пристрій, забезпечене технологічними лініями і механізмами для розбирання старого саркофага і вилучення з нього ядерного палива. Така споруда повинно було перешкоджати виходу радіоактивних продуктів за межі четвертого енергоблоку, який планувалося накрити контайнментом. З цього приводу Верховна рада прийняла відповідний закон.

Але пізніше, коли стали губитися нитки управління чорнобильськими проблемами, проект був змінений на будівництво конфайнменту. А конфайнмент - це парасолька, що захищає від дощу і вітру, це негерметичність споруда, яка не вирішує завдання забезпечення радіаційної безпеки.Заявлено, що конфайнмент простоїть 100 років, але я думаю, що його будівництво навіть не буде завершено.

- З якої причини?

- По-перше, почали будувати у відсутності затвердженого проекту нового укриття. По-друге, неясно, чи витримають грунти циклопічні будова гігантської тяжкості.Справа в тому, що протиаварійні заходи 1986-1987 років змінили щільність грунту. Тоді, щоб грунтові води не потрапили в річку, рили спеціальні траншеї і забивали їх глиною, внаслідок чого води накопичувалися на території ЧАЕС.

Це призвело до того, що дві плити-основи Чорнобильській АЕС - з першим-другим і третім-четвертим блоками - стали зміщуватися відносно один одного. Але головна проблема полягає в тому, що конфайнмент не буде перешкоджати виходу радіоактивного пилу з внутрішнього об'єму блоків і укриття відходів.

- Хто контролює ситуацію?

- Передусім Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).Експерти, яких він привозить, і запропонували замість колишнього проекту концепцію "простого сараю", оціненого в 1 мільярд євро, з яких половина вже освоєна. Все це є чорною дірою і призведе до скандалу.

- Чому вас не слухають, і де ви про це говорили?

- Слухають, але до уваги не беруть. А говоримо і я, і інші фахівці постійно, і не тільки про це, а й про багатьох інших проблемах, пов'язаних з усуненням наслідків аварії на ЧАЕС.

- Яка з них бачиться вам найсерйознішою?

- Набагато більш серйозною бідою, ніж почалася стройка, є проблема зберігання відпрацьованого палива, що накопичився на Чорнобильській АЕС. Його активність становить один мільярд кюрі. Такою ж була і величина викиду при вибуху - один мільярд, а не 50 мільйонів кюрі, як заявляли офіційно. Воно знаходиться зараз в сховище відпрацьованого палива номер 1 в басейнах витримки під водою. Причому за технологією не передбачалося тримати його там більше 5 років. Переробляти його ніде, немає таких заводів, у тому числі в Росії. Під водою у сховищі йдуть реакції, паливо із захисних трубок потрапляє у воду, а зберігається воно в будівлі, ресурс міцності якого закінчується в 2016 році. Нагадаю, що в 2000 році відбувся конкурс на вибір проекту та будівництво сухого сховища ядерного палива. Побудували за американським проектом, але виявилося, що норми ядерної безпеки не витримуються. Так і стоїть ця споруда, в яке вбухали 100 мільйонів доларів, а зараз потрібно ще 200 мільйонів, щоб перепрофілювати його під іншу технологію.

- Що потрібно зробити, щоб ЧАЕС перестала бути небезпечною?

- Просто повернутися до старого проекту - контайнменту.

Джерело:
Читати ще:

Пов`язані

Чорнобиль 2702462447182150110

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item