Міфи про нейтронну бомбу або пізнавальна наука вбивати

Сон розуму породжує чудовиськ. Так називається відомий офорт Франсіска Гойі із циклу Капрічос. І саме ця фраза приходить на думку після ...

Сон розуму породжує чудовиськ. Так називається відомий офорт Франсіска Гойі із циклу Капрічос. І саме ця фраза приходить на думку після ознайомлення з науково-популярними матеріалами, які сягають своїм походженням у совєтське минуле, про "переваги" нейтронної ядерної зброї над "звичайною" ядерною зброєю.

17 листопада 1978 СРСР повідомив про успішне випробування нейтронної бомби. З цим різновидом ядерної зброї пов'язано кілька помилок. Ми розповімо про п'ять міфів про нейтронної бомбу.

Чим потужніша бомба, тим більший ефект


Насправді, оскільки атмосфера швидко поглинає нейтрони, використання нейтронних боєприпасів великої потужності не принесе особливого ефекту. Тому нейтронна бомба має потужність не більше 10 кт. Реально вироблені нейтронні боєприпаси мають потужність не більше 1 кт. Підрив такого боєприпасу створює зону ураження нейтронним випромінюванням радіусом близько 1,5 км (незахищена людина отримає небезпечну для життя дозу радіації на відстані 1350 м). У зв'язку з цим нейтронні боєзаряди відносять до тактичного ядерної зброї.

Нейтронна бомба не руйнує будинки і техніку


Існує хибна думка, що нейтронний вибух залишає споруди і техніку неушкодженими. Це не так. Вибух нейтронної бомби також породжує ударну хвилю, хоча її вражаюча дія обмежена. Якщо при звичайному атомному вибуху приблизно 50% енергії, що виділяється, припадає на ударну хвилю, то при нейтронному - 10-20%.

Броня не захистить від впливу нейтронної бомби


Звичайна сталева броня від вражаючого впливу нейтронної бомби не захистить. Більше того, в техніці під дією потоку нейтронів можуть утворюватися потужні і довго діючі джерела радіоактивності, що призводять до ураження людей протягом тривалого часу після вибуху. Однак до теперішнього часу розроблені нові типи броні, яка здатна захистити техніку та її екіпаж від нейтронного випромінювання. Для цієї мети в броню додаються листи з високим вмістом бору, що є гарним поглиначем нейтронів, а в броньовану сталь додається збіднений уран. Крім того, склад броні підбирається так, щоб вона не містила елементів, що дають під дією нейтронного опромінення сильну наведену радіоактивність.

Найкраще від нейтронного випромінювання захищають матеріали, до складу яких входить водень - наприклад, вода, парафін, поліетилен, поліпропілен.

Тривалість радіоактивного випромінення нейтронної бомби така ж як у атомної


Насправді, незважаючи на свою руйнівність, це зброя не викликає довготривалого радіоактивного зараження місцевості. За твердженням її творців, до епіцентру вибуху можна «безпечно» наблизитися вже через дванадцять годин. Для порівняння слід сказати, що воднева бомба під час вибуху заражає радіоактивними речовинами територію радіусом близько 7 км на кілька років.

Тільки для наземних цілей


Використання звичайної ядерної зброї проти висотних цілей вважається неефективним. Основний вражаючий фактор такої зброї - ударна хвиля - в розрідженому повітрі на великій висоті і, тим більше, в космосі не утворюється, світлове випромінювання вражає боєголовки тільки в безпосередній близькості від центру вибуху, а гамма-випромінювання поглинається оболонками боєголовок і не може завдати їм серйозної шкоди. Тому у багатьох склалося уявлення, що використання ядерної зброї, і нейтронної бомби в тому числі, в космосі неефективно. Однак це не так. З самого початку нейтронна бомба розроблялася з прицілом на використання в системах протиракетної оборони. Перетворення максимальної частини енергії вибуху в нейтронне випромінювання дозволяє вражати ракети противника, якщо вони не мають захисту.

Відео




Джерело:

Пов`язані

Статті 6515842451610743412

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item