Французькі лікарі та рентгенолог засуджені за передозування опромінення

Доктор Мішель Обертель в очікуванні вердикту у Парижі Два лікаря і рентгенолог були засуджені до 18 місяців тюремного ув'язнення ...

Доктор Мішель Обертель в очікуванні
вердикту у Парижі
Два лікаря і рентгенолог були засуджені до 18 місяців тюремного ув'язнення за участь у передозуванні радіаційного опромінення, від чого загинули щонайменше 12 осіб у Франції та десятки залишились серйозно хворими.

Передозування отримали близько 450 хворих на рак у лікарні Жана Монне (Jean Monnet) в Епіналь (Epinal) на північному сході Франції в період між 2001 і 2006 роками. Це найсерйозніший інцидент такого роду, що зазнавала коли-небудь Франція. В результаті помилок, багато з постраждалих пацієнтів отримали наслідками сексуальну дисфункцію, а також серйозні проблеми систем травлення і сечовиведення.

Лікарям та рентгенологові, які все заперечували, були пред'явлені звинувачення у ненавмисному вбивстві, нездатності надати допомогу людям в небезпеці та знищенні доказів.

Через шість років після після офіційного подання першої скарги судді визнали радіолога Джошуа Ана (Joshua Anah), 54 роки, винним у ненавмисному вбивстві і знищенні доказів, засудивши його до трьох років тюремного ув'язнення, з яких 18 місяців відстрочені. Крім того, суд зобов'язав його виплатити 10 тис. євро в якості відшкодування збитку і заборонив йому займатися рентгенографією протягом п'яти років.

Два лікаря, Жан-Франсуа Штермер (Jean-Francois Sztermer), 64 роки, і Мішель Обертель (Michel Aubertel), 62 роки, були визнані винними у вбивстві і нездатності надати допомогу людям у небезпеці. Кожний з них засуджений на чотири роки в'язниці, з яких два з половиною роки були відстрочені. Також вони були оштрафовані кожен на 20 тис. євро і пожиттєву заборону на заняття медичною практикою.

З трьох керівників системи охорони здоров'я, які були звинувачені в нездатності допомогти людям в небезпеці, були зняті всі звинувачення проти них і водночас лікарня була звільнена від кримінальної відповідальності.

Щонайменше 24 пацієнти, яким надавались медичні процедури у період з травня 2004 року по серпень 2005 року отримали опромінення на 20% більше рекомендованого через помилки калібрування нових апаратів, введених в експлуатацію в 2004 році. Людський фактор став причиною передозування опромінення від 8% до 10% у 424 інших пацієнтів, хворих на рак передміхурової залози, у період між 2001 і 2006 роками. Помилки були допущені в розрахунках доз, зокрема, через те, що не були правильно враховані результати попередніх процедур.

Пан Ана, у обов'язки якого входило калібрування машини, зізнався, що припустився «недозволеної недбалості" під час установки нових апаратів, а також у підготовці технічного персоналу для їх використання.

Хоча прокурор не навів достатньо аргументів щодо звинувачення двох докторів у ненавмисному вбивстві, але суд залишив у силі це звинувачення. У своєму заключному слові головний прокурор пред'явив серьйозне обвинувачення лікарям у "бажанні приховати правду від потерпілих та спробах применшити і навіть приховати свої помилки".

Протягом розгляду справи, адвокати, що представляють жертв звинувачували лікарів у навмисно зверхньому ставленні лікарів до життя своїх пацієнтів і намаганні зміцнити свою професійну репутацію за допомогою експериментальних методів, не вдаючись до достатніх заходів обережності.

У відповідь лікарі звинувачують у помилках брак кадрів і бюрократичні складнощі у правилах, що супроводжують променеву терапію.

Жерар Вельцер (Gerard Welzer), адвокат, який представляв багатьох жертв, сказав, що він був дуже задоволений результатом. "Коли йдеться про систему охорони здоров'я, у наші дні засудження стають все більш і більш рідкісним явищем", сказав він поза судом.

Джерело:

Пов`язані

Світ 1171978965136616941

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item