Гамма-спектрометрія власними руками

В той час, коли Україна конче потребує підтримки і розширення наукових і освітніх програм в області ядерної фізики і радіаційного захисту, ...


В той час, коли Україна конче потребує підтримки і розширення наукових і освітніх програм в області ядерної фізики і радіаційного захисту, коли на фоні занепаду науки важко знайти підтвердження прихильності сучасної української держави до розвитку цієї галузі науки і знань, на далекому австралійському континенті дослідник і викладач Сіднейського університету Марек Долізер (Marek Dolleiser, поляк за походженням) пропонує елегантну і практичну розробку програмного забезпечення PRA для гамма-спектрометра. Причому безкоштовно!

PRA це розумне програмне забезпечення, яке перетворює звукову карту вашого персонального комп'ютера в потужний багатоканальний аналізатор для гамма-спектрометрії. PRA було розроблено Мареком Долізером в якості допоміжного знаряддя для викладання теорії атома студентам-фізикам.

Звукова карта в комп'ютері може оцифровувати аудіо сигнал від сцинтиляційних детекторів з частотою 48 кГц, а у деяких випадках - 96 кГц, що навіть краще. Потім програмне забезпечення обробляє сигнал шляхом обчислення середньоквадратичного значення сигналу і фільтрації будь-яких погано сформованих імпульсів. Результат дивовижний!

Дані тепер можуть бути представлені ​​в ряд способів, наприклад:

а) швидкість лічення впродовж часу, ця функція просто реєструє імпульсу впродовж певного проміжку часу і може бути корисною для спостереження швидкості розпаду тощо:


б) інтервальна гістограма, ця функція створює гістограму інтервалів між гамма-імпульсами і може бути використана в лабораторії з ядерних досліджень:


в) гістограма ширини імпульсів, ця функція створює гістограму тривалості імпульсу, зазвичай не використовується, але може бути корисною при тестуванні різних типів сцинтиляторів і попереднього підсилювача:


г) гістограма висоти (амплітуди) імпульсу, це найбільш часто використовувана функція, саме та, що створює гамма-спектри, програма обчислює висоту імпульсу і автоматично розкладає відліки по 32000 каналах. Розмір каналу може бути змінений в  панелі налаштувань. Можуть бути вибрані і виділені окремі піки, щоб показати більше інформації про пік, зокрема повна кількість відліків, стандартне відхилення тощо.


е) Слухати гамма-випромінення, опція ЗВУК ВВІМК/ВИМК - вмикає і вимикає програвання звуків прибулих імпульсів у реальному часі. Що вище амплітуда імпульсу, то вищий тон (частота) програвання. Ця новинка у версії 7 PRA, функція реалізована в першу чергу для сліпих та слабозорих людей, але також може бути вельми корисною для інших. Цілком можливо, розпізнавати багато простих радіоактивних джерел, лише прислухаючись до звуку. Автор стверджує, що може розпізнати такі джерела як Mn-54, Co-57, Co-60, Ba-133, Cd-109 і Cs-137 з використанням NaI детекторів.


Дані з усіх гістограм PRA можуть бути експортовані в текстовий файл і згодом імпортовані в інші програми, такі як Excel для кращої презентації. 

PRA можна безкоштовно завантажити з авторського веб-сайту Марека Долізера автора.

Джерело:
Читати також:

Пов`язані

Світ 5839925078527534665

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item