Нова ідея: Як шукати нелегальні ядерні реактори

http://www.diary.ru Французькі вчені оприлюднили план створення мережі детекторів антинейтрино біля узбережжя країн, підозрюваних у ст...

http://www.diary.ru
Французькі вчені оприлюднили план створення мережі детекторів антинейтрино біля узбережжя країн, підозрюваних у створенні таємних ядерних реакторів. Одна з серйозних проблем, що стоять перед міжнародним співтовариством, полягає в контролі за поширенням ядерних технологій і недопущення розповсюдження ядерної зброї. Це завдання лежить на Міжнародному агентстві з атомної енергетики, і виконати її дуже непросто. 

В даний час МАГАТЕ вивчає різні нові технології контролю за ядерними реакторами на відстані. Ці технології умовно діляться на дві категорії.

Так, в декількох десятках метрів від реактора можна помістити спеціальні контролюючі детектори. Пару років тому подібна перспективна система була розроблена в Ліверморської національної лабораторії в Каліфорнії. Але існує гостра необхідність створення систем дистанційного спостереження, оскільки доступ до підозрілих об'єктах часто просто обмежений офіційними властями або сама наявність реактора ретельно приховується.

Французькі вчені пропонують виявляти фон реактора, перш за все потужне випромінювання антинейтрино. Гігаватний реактор виробляє близько 1021 антинейтрино кожну секунду. За цим критерієм реактори світяться, як новорічні ялинки.

Проблема в тому, що антинейтрино взаємодіють із звичайною речовиною дуже слабо. Але в досить великих обсягах речовини вони все ж можуть бути виявлені. Стандартний спосіб їх виявити - заповнити гігантський басейн водою і чекати, коли антинейтрино зіткнеться з протоном і згенерує позитрони і нейтрони. Позитрони виробляють Черенковське випромінення, яке детектується приймачами світла. Теоретично цього достатньо для того, щоб виявити будь-який реактор.

Однак є один нюанс. При аналізі даних з цього детектора фізики повинні виділити потрібний сигнал від фонового шуму, це досить складно, оскільки існують численні джерела перешкод ("легальні" реактори, природні запаси радіоактивних матеріалів).

Французькі вчені хочуть створити супертанкер SNIF, оснащений всім необхідним для виявлення антинейтрино. Він буде пропливати вздовж територій, де можуть розміщуватися "нелегальні" реактори і виявляти їх.

Танкер планується наповнити 130-ма тис. тоннами лінійного алкілбензолу (C13 H30). Точно невідомо про наміри побудови такого супертанкера-детектора якою-небудь державою.

Джерело:

http://www.cnews.ru/news/line/index.shtml?2010/11/24/417291

Пов`язані

Світ 5939035737849620481

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item