Російська федерація невдовзі приєднається до Агенства з ядерної енергії

23 травня 2012 відбувся офіційний обмін листами між Генеральним секретарем Організації з економічної співпраці і розвитку (ОЕСР) Angel G...

23 травня 2012 відбувся офіційний обмін листами між Генеральним секретарем Організації з економічної співпраці і розвитку (ОЕСР) Angel Gurría і першим заступником міністра закордонних справ РФ Андрієм Денисовим та заступником генерального директора Росатому Миколою Спаським з метою формалізації приєднання РФ до Агентства з ядерної енергії (АЯЕ) ОЕСР і його Банку даних, починаючи з 1 січня 2013 року. Росія стане 31 членом АЯЕ.

"Поява Росії посилить АЯЕ, коли йтитиметься про ядерну енергетику, ядерну безпеку, поводження з відходами або економічні питання,", сказав Генеральний секретар ОЕСР Angel Gurría. "Це тим більш важливо у контексті після подій на Фукусімі: міжнародне співробітництво потребуєь подальшого вдосконалення, щоб переконатися, що всі здобуті уроки повністю дотримуються."

"Ми особливо горді стати членом АЯЕ", сказав перший заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Денисов. "Це також важливий крок у бік повного членства у ОЕСР".

Росія має четверту за величиною цивільну ядерну програму в світі після США, Франції та Японії. В даний час близько 18% електроенергії країни виробляється 33 ядерними реакторами. Росія неухильно рухається в напрямку розширення ролі атомної енергетики з 11 реакторами під будівництвом і планами майже подвоєння виробництва до 2020 року. РФ і АЯЕ мають давні зв'язки. Росія стала спостерігачем у комітеті з ядерного законодавства АЯЕ у в 1996 році і регулярним спостерігачем у комітеті з питань безпеки ядерних установок АЯЕ і комітеті ядерного регулювання АЯЕ у 1998 році. Росія була регулярним спостерігачем в усіх технічних комітетах АЯЕ з моменту підписання спільної декларації з АЯЕ у 2007 році. Росія також додала свого внеску до діяльності Банку даних АЯЕ і брала участь у групі верхнього рівня на безпеки постачання медичних радіоізотопів (HLG-MR) з 2010 року.

Також Росія є членом Міжнародного форуму IV покоління (GIF) і його ядерного регулюючого органу, є членом Багатонаціональної програми оцінки проектів (MDEP). АЯЕ діє як технічний Секретаріат для обох цих ініціатив. До того ж Росія є членом Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і стороною договорів і угод про нерозповсюдження ядерної зброї та співробітництво щодо мирного використання ядерної енергії.

Джерело:

http://www.oecd-nea.org/press/2012/2012-03.html?goback=%2Egde_46854_member_118318987

Пов`язані

Світ 7064218595520324848

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item