Новий шаблон журнального типу для Блогу ТРЗУ

На сьогодні можна констатувати, що розвиток розробки шаблонів для платформи Google Blogger, на якій власне базований Блог ТРЗУ, вийшов на н...

На сьогодні можна констатувати, що розвиток розробки шаблонів для платформи Google Blogger, на якій власне базований Блог ТРЗУ, вийшов на новий рівень. Окрім того, Google у своїх найгірших традиціях без зрозумілих причин або пояснень тихенько припинив пакет власних вбудованих шаблонів Dynamic Views. І цього не можна ігнорувати. Саме тому було прийнято і реалізовано рішення перевести Блог ТРЗУ на нове покоління шаблонів. Після постановки завдання і вивчення питання вибір зупинився на шаблоні Flat News від розробника tiennguyenvan.
Flat News відноситься до новітнього покоління так званих fully responsive (адаптивного типу) шаблонів журнального типу. Іншими словами шаблон дозволяє переглядати веб-блог на пристроях з довільними роздільною здатністю та співвідношенням сторін дисплею без необхідності запуску окремої версії сайту.

Загальний вигляд

Перше, на що звертаєш увагу, Блог виглядає багатше з точки зору структурованого представлення інформації та навігації.

Нагорі представлені два меню: над і під заголовком Блогу. Верхнє однорівневе меню складено з дрібнішого шрифту та орієнтовано виключно на вбудовані статичні сторінки Google Blogger, кількість яких обмежена 10. Це меню зручно використовувати, зокрема, для загальної інформації для відвідувачів або інструкцій дописувачам тощо.

Нижнє з двох меню вже дворівневе і комбіноване, тобто може включати посилання як на довільні URL так і на рубрики (мітки, теги) Блогу.

Праворуч вгорі розташовані поруч віконце пошуку і соціальні посилання.

Одразу під нижнім меню розташована біжуча стрічка повідомлень так звані Breaking News.

Основна шпальта знаходиться під біжучою стрічкою ліворуч на 2/3 шириною і представлена блоками останніх повідомлень з окремих рубрик. Кожен блок може бути оформлений дизайнером Блогу в залежності від потреб у 8 різних способів: hot, three, dark, two, oneleft,oneright, slider and combine.

Права третина основної шпальти виділена під так звані віджети. Причому область віджетів розбита на декілька блоків, один з яких наділений функціоналом з довільною кількістю табульованих закладок, що виглядає так:


У самому низу знаходиться 4-секційний підвал або футер, де зазвичай розташовують загально корисні речі не самого високого пріоритету.

Ретельно продуманою і беззаперечною принадою шаблону виглядає стандартизація зображення попереднього перегляду (thumbnail) публікацій (а) на головній шпальті, (б) в режимі перегляду результатів пошуку або (в) фільтрації за рубриками, (г) у полі стандартних віджетів.

Перегляд довгих списків публікацій за рубриками або у результатах контекстного пошуку супроводжується гарно спроектованою автоматичною нумерацією сторінок списку (pagination). А саме, вказано декілька найближчих і декілька останніх номерів (з активними посиланнями) сторінок списку.

При скролингу вниз довгої сторінки приємно зручним виявляється спливаючий (не одразу, а дещо згодом) у нижньому правому куту інструмент (у вигляді знака стрілки угору на сірому квадратику) для швидкого, але водночас плавного підняття на саму гору сторінки.

Перегляд публікації

Окремо варто зупинитися на досвіді перегляду власне публікації, де одразу під заголовком розташовані окрім стандартного списку рубрик самої публікації також: (а) доступ до режиму перегляду для друку, (б) відправлення посилання на публікацію за допомогою 4 популярних поштових інтернет служб (Gmail, Yahoo, AOL, Hotmail) і (в), може ненайпотрібніша, але точно приваблива "цяцька" зі збільшення/зменшення шрифту тексту публікації.

Безумовно продуманим з точки зору потреб читача є організація підвалу самої публікації, де окрім стандартних речей на кшталт того, ким опублікований допис, та "поділитися через соцмережі" є також гарно оформлений 3-секційний блок пов'язаних публікацій та навігаційний рядок з посиланням на попередню та наступну у хронологічному порядку публікацію. Остання функція дає змогу погортати статті не переходячи на основну шпальту або у рубрикатор.

Досягненням можна вважати наявність одночасного доступу до двох (загалом з трьох: Blogger, Facebook, Disqus) систем коментування.

Для авторів та коментаторів

Не обійдені нововведеннями автори і коментатори.

На відміну від стандартних шаблонів більше немає потреби в окремому оформлені зображення попереднього перегляду. Для цього береться найперше зображення (не обов'язково із самого початку) по ходу читання публікації та їм заповнюється весь простір попереднього перегляду зображення без зміни aspect ratio початкового зображення.

Гарно реалізована функція представлення уривків у пошукових і тематичних списках і блоках. Таким чином відпадає потреба використання ручного розриву публікації шляхом вставки в режимі HTML-перегляду коду <!--more-->.

Точно порадує дописувачів можливість розбивки довгих публікацій на декілька сторінок і їх автоматизованої нумерації. Для цього можна використовувати необмежену кількість разів (необов'язково в режимі HTML-перегляду) код [n‌ext]. В результаті при перегляді публікації утворюється дуже акуратна автоматизована нумерація сторінок власне цієї публікації.
[next]
Також розробник подумав про оформлення цитування окремим стилем. Керування самим цитуванням проводиться стандартним способом за допомогою кнопки із зображенням подвійних зворотніх лапок з панелі керування редактором дописів:


В результаті отримуємо текст у такому оформленні.
І, нарешті, дещо надано до інструментів коментаторів. Якщо вони (тобто коментатори) бажають вставляти до тексту коментарів відео або зображення, то можуть скористуватися таким мета-кодом, відповідно:
[video]youtubeorvimeovideolink[/video]
[img]yourimagelink[/img]

На останок

Не треба очікувати від Google Blogger неможливого. Але мистецтво розробників цього покоління шаблонів, не дивлячись на дрібні огріхи реалізації, без сумніву дає певний поштовх у використанні цього блог-сервісу.

Пов`язані

Статті 610066796063497065

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item