Цикл наукових праць в області радіаційної епідеміології висунуто на присудження Державної премії України

Цикл наукових праць в області радіаційної епідеміології під загальною назвою "Доказові епідеміологічні дослідження з метою визначенн...

Цикл наукових праць в області радіаційної епідеміології під загальною назвою "Доказові епідеміологічні дослідження з метою визначення радіаційного ризику для здоров'я та обґрунтування стандартів безпеки" висунуто Національним науковим центром радіаційної медицини Національної академії медичних наук України на присудження державної премії України в галузі науки і техніки.

Як йдеться у повідомленні на сайті Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки колективом авторів створено комплекс доказових методів епідеміології (дозиметрії, діагностики) та аналізу ризику виникнення стохастичних ефектів під впливом радіаційного опромінення в когорті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Вперше проведене унікальне комплексне дослідження з визначення радіаційних ризиків виникнення віддалених біологічних ефектів опромінення – катаракти та лейкемії в одній з найбільш опромінених чорнобильських когорт. Поглиблено знання про причинно-наслідковий зв'язок між опроміненням органів людини різними видами іонізуючого випромінювання (гамма- та гамма- + бета-) та виникненням віддалених ефектів опромінення – лейкемії та катаракти відповідно.

Оцінено коефіцієнти ризику, які дають кількісну оцінку впливу визначеної дози іонізуючого випромінювання на виникнення віддалених медико-біологічних ефектів радіації.

Основний практичний результат досліджень полягає в тому, що нові знання призвели до суттєвого (у 7,5 разів) зменшення ліміту дози опромінення кришталика ока, прийняту МКРЗ, МАГАТЕ та ЄВРАТОМ.

Як показує практика радіаційної безпеки перебільшення радіаційних ризиків і впливів може виявитись не менш небезпечним ніж їх применшення. Саме тому справжня цінність роботи полягає власне не в зменшенні ліміту дози опромінення кришталика ока, а в першу чергу у встановленні якісно нового рівня знання в цій галузі, що робить надійнішим науковий базис системи радіаційної безпеки в Україні.

Джерело:

Пов`язані

Україна 6002142713511499034

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item