Словаччина оприлюднила намір щодо будівництва нового ядерного блоку

У лютому 2014 року Словаччина опублікувала намір планованої діяльності щодо нового ядерного блоку на території Ясловське Богуніце. 

У лютому 2014 року Словаччина опублікувала намір планованої діяльності щодо нового ядерного блоку на території Ясловське Богуніце. 

Запланована діяльність планується у Західному регіоні Словацької Республіки в Трнавському самоврядному краї. Сам населений пункт Ясловське Богуніце розташований за 15 км на північ від Трнави (центр самоврядного краю), а Трнава, у свою чергу, приблизно 60 км на північ-схід від Братислави (столиця Словаччини, що знаходиться фактично на кордоні з Австрією. Трохи більше 60 км від Ясловської Богуніци до кордонів з Чехією і Угорщиною. Найближче велике українське місто – Ужгород – знаходиться приблизно за 400 км по прямій.



Майданчик для розміщення нового ядерного блоку безпосередньо примикає до існуючих комплексів атомних електростанцій Ясловське Богуніце (EBO), та також використовує частину території виведених з експлуатації АЕС (JE) A1 та V1. 

З технічної точки зору це буде електростанція з реактором типу PWR покоління III+. Загальна електрична встановлена потужність до 2400 МВт, одно- або двоблочна конструкція. Період експлуатації атомної електростанції розрахований на 60 років. Буде розглядатися один варіант розташування та/або технічного рішення.

Мотиви


Оприлюднення Словаччиною намірів будівництва не було несподіванкою. Українсько-російська газова суперечка 2009 року мала більш серйозні наслідки, ніж припускалося. Так, уряд в Братиславі, свідомо йдучи на порушення своїх зобов’язань перед Євросоюзом, вирішив відновити роботу АЕС в Ясловське Богуніце.

Відмова від атомної електростанції в Ясловске Богуніце була умовою прийняття Словаччини до лав ЄС. Адже реактори радянського типу абсолютно не відповідають європейським стандартам безпеки. Її було знято з експлуатації в самому кінці 2008 року. Але нестача пального зі Сходу не залишила словакам іншої можливості, аніж піти на запуск цього реактора.

Проекти


Електростанцію з блоками PWR покоління III+ можуть побудувати ряд всесвітньо відомих виробників. Розглядаються наступні проектні рішення:

Тип ядерного реактору
Компанія – розробник проекту
Країни
Теплова потужність, МВтт
Електрична потужність, 1600 МВтe
AP1000
Westinghouse Electric Company LLC
США
3415
1100
EU-APWR
Mitsubishi Heavy Industries (MHI), європейська модель реакторів на воді під тиском
Японія
4466
1600
MIR1200
консорціум компаній Škoda JS / JSC Атомстройекспорт / JSC OKB Gidropress
Чеська Республіка / Росія
3212
1114
EPR
AREVA NP
Франція
4616
1660
ATMEA1
спільне підприємство компанії AREVA NP / Mitsubishi Heavy Industries
Франція / Японія
3150
1125
APR1400
Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP)
Корея
4007
1400

Оприлюднений Словаччиною документ містить Намір щодо запропонованих заходів відповідно до статті 22 і додатку № 9 Закону № 24/2006 Про оцінку впливу на навколишнє середовище. Детальна оцінка впливу нових АЕС на різні компоненти середовища і здоров'я населення буде проводитися на підставі детального аналізу на наступному етапі оцінювання, в документі – Звіт про оцінку запропонованих заходів, відповідно до § 31 вищезгаданого закону та в порядку, визначеному Міністерством охорони навколишнього середовища Словацької Республіки (MŽP SR).

Джерело:
Вивантажити текст наміру планованої діяльності українською можна звідси:

Пов`язані

Статті 1640823240187163552

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item