Перезапущений реактор Південно-Української АЕС не пропрацює й 7 років

Енергоблок №1 Южно-Української атомної електростанції з технічних причин може працювати лише протягом наступних 6,5 років. Про це йдетьс...

Енергоблок №1 Южно-Української атомної електростанції з технічних причин може працювати лише протягом наступних 6,5 років. Про це йдеться у документі ДП НАЕК “Енергоатом”, що оприлюднений на сайті Агентства атомних новин [1].

Усупереч цьому Державна інспекція ядерного регулювання України 2 грудня 2013 року дозволила продовження дії установки на додаткових 10 років. Це рішення ухвалили на підставі експертизи ДП “Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки” (ДНТЦ ЯРБ) [2], ігноруючи технічний ресурс енергоблоку.

“Рішення про подальшу роботу ухвалили без виконання всіх необхідних розрахунків. Це свідчить про те, що питання безпеки для Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ не є першочерговим. Натомість вирішальними факторами були політична воля попереднього уряду та необхідність повертати кредиторам гроші з продажу електроенергії, виробленої на АЕС”, – пояснює експерт з енергетичної політики Національного екологічного центру Тетяна Вербицька. На її думку, незалежність атомного регулятора була таким чином обмежена.

В цій ситуації Кабінет Міністрів України і НАЕК “Енергоатом” не лише нехтують обмеженням в ресурсі ядерного реактора, а й фінансовими труднощами: у січні-вересні 2013 року збитки компанії склали 4,651 млрд. грн. [3]. Кредитна заборгованість оператора досягла вже 6,8 млрд. грн. та збільшується щомісяця [4]. Проте в його планах використовувати енергоблок №1 ЮУ АЕС до 2043 року.


Аналогічно у понадпроектний термін уряд планує перезапустити ще 10 атомних енергоблоків. Відповідний курс затверджений Енергетичною стратегією України до 2030 року [5].

Примітки:

  1. У технічному рішенні НАЕК «Енергоатом» від 11.11.2013 “Про призначення числа циклів навантаження РУ ВВЕР-1000/В-302 енергоблоку №1 ПО ЮУ АЕС” [atomnews.info] зазначено: після проведення перерахунків кількості циклів розхолодження та гідровипробувань по першому контуру на міцність технічний ресурс ядерного реактора буде вичерпано через 6,5 років.
  2. установа фактично є монополістом у проведенні усіх експертиз з ядерної та радіаційної безпеки в Україні. Більше у статті «Небезпечні ігри Енергоатома» [atomnews.info].
  3. Тариф на електроенергію АЕС на 2014 рік Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) встановила на рівні 23,08 коп. за 1 кВт год, що лише на 1,34 коп. вище порівняно з минулим роком. Відтак коштів на заходи з підвищення безпеки АЕС немає. Із необхідних у 2014 році 4,072 млрд. грн. у “Енергоатома” – лише 726,7 млн. [nerc.gov.ua], [ua-energy.org].
  4. Громадська рада ДІЯРУ заявляє про відсутність коштів на підвищення безпеки АЕС [eircenter.com].
  5. Розпорядження Кабінету Міністрів України “Про схвалення енергетичної стратегії України на період до 2030 року” [rada.gov.ua].
Джерело:

Пов`язані

Україна 2578249514150778405

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item