Шанс розірвати монополію Росії у постачанні ядерного палива для українських АЕС

Рогозін збрехав - ядерного палива Україні вистачить мінімум на півроку. Фото ITAR-TASS За попередніми оцінками фахівців, електроенергі...

Рогозін збрехав - ядерного палива
Україні вистачить мінімум на півроку.
Фото ITAR-TASS
За попередніми оцінками фахівців, електроенергія на АЕС України без проблем може вироблятися у планованому обсязі більш ніж півроку. Про це в коментарі Еспресо.TV зазначила експерт з питань енергетики, керівник проекту AtomNews Ілона Заєць.

Вона пояснила, що ще 28 січня 2014 року Держінспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) заборонила залізничні перевезення ядерного палива територією України. Йдеться про транзит територією України до європейських країн свіжого та відпрацьованого ядерного палива, а також про постачання ЯП для українських АЕС.

Російський постачальник - ВАТ "ТВЕЛ" - сьогодні ж запевнив своїх партнерів, що поставки ядерного будуть забезпечені у повному обсязі за рахунок зміни маршруту чи виду перевезень. Однак про українські АЕС в офіційному коментарі ТВЕЛ не йдеться.

"Чи діє на сьогодні заборона у ДІЯР відмовляються відповісти, вимагаючи оформляти відповідний запит, на який матимуть 5 діб для відповіді згідно із законом про доступ до публічної інформації. Не виключено, що на момент заяви російської сторони заборона дійсно діяла, і це дало формальний привід для заяв російської сторони про припинення транзиту та поставок на українські АЕС", - зазначила Заєць.

Водночас, за її словами, заява про те, що українським АЕС ядерного палива вистачить лише на 2 місяці не відповідає дійсності. За попередніми оцінками фахівців, електроенергія на АЕС без проблем може вироблятися у планованому обсязі більш ніж півроку. Протягом II півріччя обсяг виробництва доведеться скоротити, але не припиняти загалом.

На думку експерта, Росії не вигідно припиняти постачання свого палива в Україну. "Якщо після скасування заборони українським ядерним регулятором на перевезення російський контрагент буде наполягати на припиненні поставок свіжого чи вивезення відпрацьованого ядерного палива, постраждає в першу чергу російський виробник - він втратить $600 млн. на рік на поставках та понад $100 млн. на вивезенні. Більш того, втратить фактичну монополію на цьому ринку", - підкреслює Заєць.

Вона також нагадала, що Україна з початку 2000-них років займається питанням диверсифікації поставок ядерного палива та зберігання відпрацьованого ядерного палива на власній території. Обидва - за американськими технологіями. Останні роки керування Януковича ці питання істотно гальмувалися саме через лобіювання російської сторони. В принципі, при бажанні керівництва держави та достатньому фінансуванні проблему можна вирішити за рахунок американських технологій. Оскільки йдеться про переділ найбільшого ринку збуту для Росії в ядерній галузі (і це не лише поставки ядерного палива, але й будівництво нових реакторів) - це питання однозначно має зацікавити американську сторону.

Як повідомляло Еспресо.TV, віце-прем’єр Росії Дмитро Рогозін заявив, що виникли проблеми, пов'язані з транзитом ядерного палива через територію України, і питання, пов'язані з постачанням палива на українські АЕС. Тому Росія ввела заборону на постачання ядерного палива для українських станцій. Запасів палива на українських АЕС залишилося на березень і квітень, введено заборону на пересування палива через нестабільну ситуацію в Україні, заявив Рогозін.

Джерело:

Пов`язані

Україна 1573571228070418197

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item