Іран відмовився згортати ядерні програми через агресію Росії проти України?

Як відомо, в листопаді минулого року між Іраном і «міжнародною шісткою» (Росія, США, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія) була до...

Як відомо, в листопаді минулого року між Іраном і «міжнародною шісткою» (Росія, США, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія) була досягнута угода в Женеві, що набула чинності із січня 2014 року. За її умовами Іран погодився частково заморозити свою ядерну програму в обмін на полегшення економічних санкцій. Наступний раунд переговорів з вироблення повномасштабного договору між Іраном і «міжнародною шісткою» повинен початися 17 березня 2014 року.

Проте, 15 березня 2014 року, Тегеран ошелешив своєю заявою. Міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф напередодні запланованих переговорів із західними державами повідомив, що його країна не має наміру згортати ні один з напрямків своєї ядерної програми!

Слова іранського міністра прозвучали у відповідь на останній виступ держсекретаря США Джона Керрі. 13 березня 2014 року глава американського зовнішньополітичного відомства заявив, що Іран повинен прийняти "вельми складні рішення, щоб повністю відповідати стандартам міжнародного співтовариства стосовно миролюбного характеру цієї (ядерної) програми".

Зариф сказав, що Іран "ніколи не прагнув виробляти ядерну зброю і не має наміру робити це надалі". Він також звернувся до США із закликом визнати право Ірану на мирні ядерні дослідження.

Деякі оглядачі вважають, що справжньою причиною такої різкої зміни поглядів уряду Ірану на ядерну програму стало нещодавнє вторгнення російської армії на територію України і, по суті, повна окупація Росією Криму.

Справа в тому, що в 1994 році Україні були дані гарантії з боку світових держав. Тоді був підписаний Будапештський меморандум - про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (міжнародний договір, укладений 5 грудня 1994 між Україною, США, Росією і Великобританією про без'ядерний статус України). Угода містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.

Але тепер, коли Росія грубо порушила умови Будапештського меморандуму, розв'язавши військову агресію проти України і вже окупувавши Крим, а США і Англія поки не поспішають вживати відчутних контрзаходів, в Тегерані можливо логічно подумали, що відмова від власних ядерних (в тому числі військових) програм у майбутньому може призвести до вразливості і незахищеності Ірану на випадок військової окупації з боку якоїсь ворожої держави. Саме так, як зараз зробила Росія з Україною.

Джерела:
  • Тегеран не має наміру згортати ні один з напрямків ядерної програми (goo.gl/qVRHhq)
  • Через агресію Росії проти України Іран відмовився згортати ядерні програми (goo.gl/oap5R0)

Пов`язані

Україна 4084442861807227272

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item