Проблеми відродження в умовах постчорнобильского синдрому

Восени 2014 року в смт. Іванкові, Київської області у безпосередній близкості від чорнобильської зони відчуження запланований запуск нов...

Восени 2014 року в смт. Іванкові, Київської області у безпосередній близкості від чорнобильської зони відчуження запланований запуск нової теплової електростанції, що будується за кредит ЄБРР. На відміну від традиційних ТЕС, що працюють, спалюючи природний газ, мазут або вугілля, новий об’єкт енергетики має використовувати в якості палива деревину, як поновлюваний природний ресурс.

Свого часу Іванківська селищна рада ухвалила рішення про надання дозволу на розроблення детального плану території для будівництва електростанції та затвердила містобудівну документацію. Управління охорони навколишнього природного середовища Київської області надало позитивний висновок державної екологічної експертизи на проект будівництва Іванківської ТЕС за № 08­10/631 від 19 березня 2013. Зауваження до проектної документації Іванківської ТЕС відсутні, – йдеться у висновку Державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки № 17­20/2610 від 12.04.2013.

Але не дивлячись на офіційні аргументи в самому Іванківському районі не вщухають суперечки навколо питання про екологічну безпеку нової ТЕС. На думку міцевих мешканців ТЕС може загрожувати їх життю та здоров'ю.



Зокрема контраргументом мешканців є те, що у відповідності до закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", Іванків віднесений до зони гарантованого добровільного відселення. А отже, відповідно до того ж закону, будівництво нових, розширення наявних підприємств, безпосередньо не пов'язаних із забезпеченням радіоекологічного, соціального захисту населення, а також умов його життя та праці у зоні гарантованого добровільного відселення заборонено.

На сьогодні представники місцевої громади подали позов до суду проти забудови ТЕС. Не чекаючи рішення суду є велика вирогідність того, що будівництво може бути практично заблоковано місцевими жителями.

Джерела:
  • Ігор Мірошниченко вимагає негайно перевірити законність будівництва ТЕС в Іванківському районі (goo.gl/hQSO32)
  • Іванківська ТЕС: відверті відповіді на складні питання (goo.gl/DAK4OZ)

Пов`язані

Чорнобиль 6813803592963793470

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item